Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

antybiotyk pomozcie prosze

Polecane posty

Gość gość

Mam angine. Dostalam antybiotyk Duracef 500. Lekarz nic nie powiedzial w jaki sposob go przyjmowac czy polknac kapsulke czy przygotowac zawiesine. W necie jest napisane ze do przygotowania zawiesiny w ulotce ze dzieci majace problem z polknieciem kapsulki w formie zawiesiny. To w koncu jak go przyjmowac?

Gość gość
ale masz kapsułki czy zawiesinę w butelce?

Gość gość
Mam kapsulki. Nie ma w ulotce informacji ze forma podania doustna. Jedynie ze jak dziecko ma problem z polykaniem to z proszku w srodku przygotowac zawiesine. A w necie jest napisane ze kapsulki do przygotowania zawiesiny.

Gość gość
o takie rzeczy nie pytaj na forum,podejdź na pogotowie czy szpitala i zapytaj tam. Albo zadzwoń ale nie na alarmowy tylko znajdź na necie tel stacjonarny na pogotowie. No chyba ,że możesz do lekarza który to przepisał.

Gość gość
normalnie połknij i popij wodą. przecież to nie są czopki, do d...ich nie wkładasz.

Gość gość
Opis rozszerzony leku Wskazania: Zakażenia górnych i dolnych dróg oddechowych, a w szczególności zapalenia gardła i migdałków podniebiennych, zakażenia układu moczowego (wywołane przez Escherichia coli, Proteus mirabilis i Klebsiella pneumoniae, zakażenia skóry i tkanek miękkich wywołane przez gronkowce i(lub) paciorkowce, zakażenia szpiku w terapii sekwencyjnej i septyczne zapalenie stawów. Dawkowanie: Doustnie. Dawkę i częstotliwość przyjmowania leku ustala lekarz. Możliwe skutki uboczne: Nudności, wymioty, niestrawność, biegunka, rzadko rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego; reakcje nadwrażliwości: gorączka, świąd, pokrzywka i obrzęk naczynioruchowy, rumień wielopostaciowy, zespołu Stevensa i Johnsona. Inne: świąd narządów płciowych, grzybice narządów płciowych, bóle stawów, zmiany w obrazie krwi. Poinformuj lekarza: Gdy masz nadwrażliwość na cefadroxyl, inne antybiotyki beta-laktamowe (np. penicyliny).Gdy cierpisz na schorzenia nerek, jesteś po przebytych chorobach przewodu pokarmowego (zwłaszcza zapaleniu okrężnicy).Jeśli jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży lub karmisz piersią. Preparaty dostępne w sprzedaży: Duracef, (250 mg / 5 ml), proszek do przygotowania zawiesiny, 100 ml Duracef, (250 mg / 5 ml), proszek do przygotowania zawiesiny, 60 ml Duracef, (500 mg / 5 ml), proszek do przygotowania zawiesiny, 100 ml Duracef, (500 mg / 5 ml), proszek do przygotowania zawiesiny, 60 ml Duracef, kapsułki, 500 mg, 12 szt Duracef, kapsułki, 500 mg, 20 szt Duracef, tabletki rozpuszczalne, 1 g, 10 szt

Gość gość
możesz połknąć w całośc***opijając szklanką wody albo przygotowac zawiesinę, jak wolisz

Gość gość
przeczytaj dokładnie ulotkę, tam jest to napisane

Gość gość
jeśli masz kapsułki 500mg po 12 lub 20 sztuk to łykasz i popijasz wodą

Gość gość
wiesz co ja jak mam watpliwosci to chwytam za tel i dzwonie do czynnej apteki i pytam , kedys pamietam ze bałam sie połączyc jakis leków i farmaceutka mi pomogła :) proste pewne i skuteczniejsze niż kafeteria-nie