Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jaką pomoc humanitarną zaproponowalibyście w takiej sytuacji

Polecane posty

Gość gość

Rosja, po azjatyckiej stronie, w chacie bez ogrzewania mieszka samotna matka z 5 dzieci utrzymują się z nieuczciwie wydawanych zasilków mają mróz, jakieś ognisko przed domem, chodza w nigdy nie pranych swetrach, bo nie mają na przebranie grzeją w kotle breję i herbatę w rondelku, matka ma po prostu szara twarz i popsute zęby jak cholera, niedozywienie na sto dwa i smród z ust, bo ma zepsute zeby z awitaminozy i niedozywienia, dziei do szkoły nie mają jak chodzić, brak wzorca i ciepłej wody, kilku nieuczciwych sąsiadów wokół, instytucje reprezentujące sobą guzik i poza tym mróz i zad***e gdybyście mieli tylko raz wysłac im paczkę lub zaoferować pomoc raz a porządnie- co by to było?

Gość gość
Może ta matka nauczyłaby się np. robić koszyki.

Gość gość
Nie oni pierwsi i nie ostatni. Ja bym wysłała rzeczy bo z pieniędzmi różnie bywa. Ale nawet nie wiadomo czy paczki też by ktoś nie ukradł? Jedyną gwarancją było by zawiezienie rzeczy przez siebie, ale...kogo na to stać?

Gość gość
Jakas nie psujaca sie szybko zywnosc typu makaron, ryz, ubrania, mydlo, zabawki dla dzieci. Czemy zadalas/es takie pytanie, jesli mozna wiedziec? Jestem osoba uczulona na krzywde innych, mam zrobiony comiesieczny przelew na rzecz niewidomych, zanosze ciuchy do szmateksow z moich dzieci, czesc oddaje znajomej samotnej matce oraz mysle nad adopcja na odleglosc, dla mnie to tylko pare groszy a jakies dziecko w Afryce bedzie mialo zapewnione jedzenie, ubranie i pomoce szkolne. Warto pomagac biedniejszym.

Gość gość
"Może ta matka nauczyłaby się np. robić koszyki". A kto by to od niej kupil, jak tam pewnie wokol tacy sami biedacy mieszkaja. Najbardziej zal w tym wszystkim dzieci :(

Gość gość
ubrania,proszek,mydło,szampon,paste i szczoteczki do zębów no i żywnośc

Gość gość
zadałam to pytanie, ponieważ wielu ludzi tak żyje, sama widziałam kiedys taki film o tamtych terenach rosji, gdzie jest dziadostwo jak diabli, bo komuna to mało powiedziane, nie to, by u nas było lepiej wszędzie, ale tamte tereny... mówisz o losie dzieciach? ich życie będzie takie jak ich rodziców, matki. Ta matka też była kiedyś tam dzieckiem i patrząc na nia widac tez przyszłosc jej dzieci. czemu najabrdziej wam dzieci żal? a ta matka to nie była jak one? ona nie chciałaby zyć inaczej? jakie warunki miała? a takie rzeczy sa akurat dziedziczne

Gość gość
co, znów kopara opadła?

Gość gość
zadnej pomocy. ci ludzie musza pomoc sobie sami,w przeciwnym razie bedziemy tworzyc taka sama roszczeniowa armie pasozytow jak rumuni czy afrykance :O zal ci dzieci, ale ta matka tez byla takim dzieckiem i jej dzieci beda tez jak ona, juz ci ich nie bedzie wtedy zal?

Gość gość
Kupić jej kawałek ziemi, dać nasiona, zasadzić drzewa i sprezentować cztery kozy, które dają mleko. To jej powinno wystarczyć.

Gość gość
nie wiem co,ale coś co ich wyrwie z tej matni może piłę spalinowa,by ojciec mógł kraść drzewo(zeby choc w domu ciepło bylo) i dorabiać u innych -zarabiając na tej pile,jakiś sprzęt by to pomoglo inaczej zyc

Gość gość
Piła to może nie zły pomysł, ale matka jest samotna, więc piła musiałaby być z tych lżejszych, żeby kobieta też dała radę nią ciąć.

Gość gość
myślałam ze jest też jakiś facet,a syna nie ma dorosłego jakiegoś ?

Gość gość
to faktycznie najlepiej zakupić z 2kozy,zeby choc mieli co jesc****ić

Gość gość
A co? Kobieta nie da rady z piłą? Moja babcia zwykłą siekierą i drzewo porąbała i zabiła kurę. Teraz jest na to już za stara, ale jeszcze parę lat temu potrafiła zrobić wszystko.

Gość gość
Taką piłą spalinową bardzo łatwo się tnie drzewo. Nawet nastoletnie dziecko by sobie poradziło. Jak ktoś potrafi siekierą walnąć to z taką piłą jeszcze szybciej da sobie radę.

Gość gość
Kobieto co dajesz ciuchy do szmateksow, powalilo cie? Szmateks zarabia na tobie jaka to dobroczynnosc??? Daj lepiej kolo smietnika a ktos weźmie .

Gość gość
moze kobieta jest jakas kumata,to maszynę do szycia,nawet używaną

Gość gość
Ludzie na wschodzie Rosji żyją z polowania, łowienia ryb, zbierania jagód, wyrębu lasu, uprawy kawałka ogrodu. Jeśli są pracowici, to luksusów nie mają, ale nie żyją jak ta opisana rodzina.

Gość gość
ale takie rodziny tez się zdarzają