Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko z niemcem i problem z paszportem

Polecane posty

Gość gość

Witamoczko.gif Jestem aktualnie w 3 mies. ciąży. Ojciec mojego dziecka jest Niemcem. Mieszkamy też w Niemczech,ale ja nie chcę do konca rozstawac sie z Polska. Mam ITS i koncze dojezdzajac 5 rok studiow. Ślub mnie nie interesuje, bo mimo,iz bardzo go kocham, to niestety nie jest mi to na rękę. Z gory zapowiedzial,ze przez pierwsze 2 lata zycia dziecka,on pracuje a ja siedze w domu,bo wiecej wyda na nianie niz ja zarobie. Dobija mnie to. Poza tym zaznaczyl,ze jego nie interesuje nic,co dotyczy dziecka, to moja sprawa i moj problem, on zarabia,ja zajmuje sie dzieckiem,on po pracy odpoczywa. To samo dotyczy wstawania w nocy.Wypomina mi,ze nie chce za niego wyjsc,ale ja naprawde sie w teh sytuacji boje. Poza tym mam w PL mieszkanie (rodzice mieszkaja,ale przepisane na mnie)i dom na wsi,ktory rowniez zapisala mi babcia z wujkiem. Tez tam mieszkaja.Jestem jedynaczka. Raz jest dobrze,raz zle,a ja nie chcę się potem z nim dzielic. On wynajmuje mieszkanie,pracuje,dobrze zarabia. No i najwazniejsze,boje sie,ze jako maz mialby wiecej do powiedzenia w kwestii dziecka. Panicznie boje sie,ze ten zwiazek sie rozpadnie,ale lepiej przed niz po slubie. Moj partner chce niemieckiego obywatelstwa dziecka,aktu urodzenia itp. Nie jestem obeznana w prawie, prosze powiedzcie,czy to jest dla mnie bezpieczne? czy w razie rozstania bedzie mi trudniej zabrac niemieckie niz polskie dziecko do Polski?

Gość gość
ale mimo wszystko i tak go "bardzo kochasz"? kogoś (w dodatku Niemca!!!) który traktuje cię jak szmatę??? i tak pewnego dnia zabierze ci dziecko a ciebie wygoni do Polski - za kilka lat jak je odchowasz - po co ma płacić opiekunce?

Gość gość
WIESZ AJKIE AMSZ PRAWA DO DZIECKA JAK OJCEM JEST NIEMEIC ;nie masz zadnych praw!!! a jak w to nie wierzysz urodz dzeickow niemczech i podaj nazwisko ojca, na twoimmijescu urodzila bym dzeickow polsce i nie podala nazwiska ojca, tak amsz pelne prawa a inaczej to dziecko bedzie obywatelem niemeickim a, ty tylko pollka, bez praw do swojego dziecka, jak urodzis ie synw niemczech tam musi sluzbe wojskowa odsluzyc, tym bardziej bedzeisz maial zero wplywu na niego, stracona jestes jak zrobisz inaczej,bo napewno nie ebdzie ci sie z ojcem dziecka dobrze ukladalo,poczytajw necie albo an youtubue gdy dzieci urodzily poza polska, itd,, bys nie byla zaskoczona co cie czeka za granica,

Gość gość
najpierw trzeba było zrobić sobie dzieciaka ze szkopem a teraz będzie wielkie zdziwienie, że niemcy ZAWSZE zabierają matkom innych nacji prawa do dziecka! nie czytasz gazet? nie oglądasz telewizji? tysiące polskich matek zostało wygonionych z Niemiec bez swoich dzieci - z dziećmi mogą się kontaktować tylko w obecności urzędnika i tylko w języku niemieckim!!! Polska nic nie robi w tej kwestii - znikąd nie dostaniesz pomocy!!! ale kochaj go dalej!!! już zaczął pokazywać ci gdzie twoje miejsce!!!

Gość gość
glupie sa polki, mysla ze afceta ud+upia ,same na siebie wyrok wydaja-urodza..plakac jeszcze bedziesz

Gość gość
Witaj.Ostatnio czytalam o podobnym przypadku, tak jak dziewczyny piszą zawsze polskie matki traca dzieci na rzecz niemieckich ojców, bo dziecko będzie mialo niemiecki paszport i niemiecki akt urodzenia i sad zawsze dziecko odda ojcu,nawet gdy ojciec jest alkoholikiem(a tak bylo w tym przypadku) a polski sad sie zwyczajnie dostosowuje do decyzji. Wiesz na 95% stracisz dziecko gdy sie rozstaniecie. Jedyne wyjście to uciec do polski przed porodem i podać ojca jako nieznany.

Gość gość
ale ona nie ucieknie bo ona go koooooooooooooooocha! nie ważne, że już jej pokazał, że to on będzie decydował, a ona ma być tylko darmową niańką - ona i tak go koooooooooooocha!

Gość gość
jej klopot,.mozemy zaklady robic ze nastepny topik da,, jak odzyska dziecko z niemeickiej rodziny zastepczej,, taks ie koncza klotnie malzenstw mieszanychw niemchech ,alles klar :-P ;ODER BRAUCHST DU HILFE

Gość gość
Gdybym wiedziała że mogę stracić dziecko tak jak ty autorko pomimo wielkiej miłości wolała bym zawieśić studia i uciec do polski urodzić dziecko i nadać mu obywatelstwo polskie nie wybrażam sobie sytuacji że była bym w miejscu gdzie bym miała świadomość że kiedyś mi dziecko zabiorą . Tym bardziej że ten facet stawia ci warunki jak dla psa . Jak można z taką osobą żyć ? Mój mąż też ciężko pracował codziennie w trasie późno wracał do domu ale jak mały płakał w nocy to nie raz wstał , wziął go utulił i odłożył do łóżeczka .

Gość gość
mój pomimo ciezkiej pracy nieraz pół nocy siedział przy łóżeczku i zachwycał się synkiem, patrzył czy oddycha, czekał czy nie zapłacze!

Gość gość
Popelnilas blad robiąc sobie dziecko z niemcem, jedyne co ci zostaje to przed rozwiązaniem uciec do kraju i urwać kontakt.

Gość gość
To ja, autorka. Przerażacie mnie. Najgorsze jest to,ze ja nie mam dokad uciec. Ok,mam rodzicow,ale bede ciagle slyszec jak zmanrowalam sobie zycie. Nie wiem czy wytrzymam. Kocham go, bardzo bardzo mocno. Moze bedzie dobrym ojcem. Jednak boje sie. Odkad jestem w ciazy to zachowyje sie jak pan i wladca. Czuje ,ze mnie "zdobyl". Ciaza nie byla planowana,bynajmniej nie przeze mnie. Ciesze sie,ze bede miala dziecko,zawsze chcialam jednak trochę później. 24 lata to wczesnie. Powiedzial,ze planuje wazektomie,zeby nie miec iecej dzieci. Zrobilo mi sie przykro. On nie chcial dziecka, nigdy. Ja chcialam pozniej, i nie bylam pewna zwiazku. Gdybym cofnela czas... Na wiesc o ciazy bylam zalamana, a on porzyjal to ok.

Gość gość
autorko,koles nie kocha Cie tak jak Ty jego. Gdyby kochal,to by wspieral, pomagal, nie stawial was w pozycji wladca i niewolnik

Gość nella2222
coś nie gra w twoim związku. na pewno natknęłaś się na niemieckie przepisy .sama doswiadczylam jako osoba bliska komuś i nie mogłam pomóc. kobieta ukrywała się w Polsce z dzieckiem i na ta chwile nie wiem gdzie jest, jak sobie radzi.ucieka z miejsca na miejsce. porozmawiaj spokojnie z twoim facetem jak ty to widzisz , co cię gnębi. jak rezultat będzie marny to cienko widze twoją przyszłość..powodzenia

Gość gość
gość najpierw trzeba było zrobić sobie dzieciaka ze szkopem a teraz będzie wielkie zdziwienie, że niemcy ZAWSZE zabierają matkom innych nacji prawa do dziecka! **** Znam osobiscie 3 takie pary gdy matka miala proawa a ojciec jedynie prawo odwiedzin wiec nie p*****l.

Gość gość
to jest zachowanie typowe dla niemcow uwazaj dziewczyno i sie zabezpieczaj na przyszlosc bo jak znam gadow niemieckich to moze sie to zle skonczyc

Gość gość
mieszkam w niemczech, jestem polka, pracowalam jako prac. socjalny dla eemimgrantow. W Kolonii jest konsualt i misja Polska w razie czego sluze informacjami. Dziecko moze miec 2 obywatelstwa. Pamietaj aby je zarejestrowac do 3 mca od urodzenia w konsulacie, ambasadzie badz usc w Pl. Jak tatus sie nie zgodzi to skladasz pozew do polskiego sadu. Oplata to jakies 50 euro. Niemcy odbieraja Polkom dzieci, ale w de preznie dziala fundacja http://www.problemamt.de/wordpress/de/ Pamietaj Twoje dziecko jest Polakiem poprzez urodzenie, a najlepiej powiedz partnerowi ze chcesz urodzic w pl lub pojedz na krotko przed rozwiazaniem do pl i tam urodzisz. Facet jest glupi - powiesz ze do rozwiazania masz 6 tyg i mozesz jechac bo to ostatni raz, chcesz sie zobaczyc z rodzina i takie tam ble ble. Potem wroc z dzieckiem do de, i zacznij szukac pomocy w roznych instytucjach. Ojca dziecka zostaw, podaj o alimenty i wyprowadz sie od niego. Jako samotna matka dostaniesz zapomoge,, mieszkanie, alimenty, kindergeld i pewnie wysla Ciebie na jakis kurs ...wszystko sie ulozy. Tylko dzialac trzeba po cichu i ostroznie.

Gość lealiwia
trochę niefajne to jego podejście ale już chyba "po ptokach" piszesz ze masz mieszkania ale co z tego skoro są caly czas zamieszkale przeciez nie wyrzucisz rodzicow bo twoje.. co do dziecka to chyba może mieć dwa paszporty i polski i niemiecki.. a jesli bedziesz chciala jechac do polski z dzieckiem a partner bedzie chcial ci zrobic na zlosc to dziecko zostanie w Niemczech.. poza tym wiążąć się z Niemcem i zachodząc w nim w ciążę też trzeba było się liczyc z tym ze zostaniesz w Niemczech na stale, bo chyba on do polski nie przyjedzie bo i po co