Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

głupia syt z księdzem po kolędzie... do tych co przyjmują

Polecane posty

Gość gość

mam pytanie miałam dzisiaj wizyte księdza, co roku bierzemy wodę święconą od ministrantów a w tym roku stwierdzili że nie mają, wzruszyli ramionami i koniec. Przyszedł ksiądz, mówię że nie mamy wody bo myśleliśmy że weźmiemy od ministrantów a onie nie mają i jestem tym zdziwiona. A ksiądz do mnie: też zdziwiony jaka woda? proszę panią już od 4 lat nie nosimy wody ja: jak od 4 lat, co roku przyjmuję księdza i wodę biorę od ministrantów on: nie, to niemożliwe ja: jak to nie możliwe, mówię jak jest.... słowo przeciwko słowu. ksiądz: widzę że ta dyskusja nie ma sensu, wstał i wyszedł. I jestem zszokowana... czy to naprawde był powód do strzelanina focha??? jak jest u was, czy ministranci noszą wodę?

Gość gość
Nie noszą i nigdy się z tym nie spotkałam. Ale dlaczego on wyszedł?! :o

Gość gość
U nas nie noszą, ale foch księdza był bez sensu. Chociaz mógł poświęcić wodę z kranu i pobłogosławić rodzinę i dom. U nas zawsze pyta czy przygotowana woda jest święcona, a jak nie to szybko to robi.

Gość gość
Strasznie on arogancki, poszłabym na skarge, bo to bezczelność.

Gość gość
Ksiądz dziwnie się zachował, przyznam. Jednakże u nas też nigdy ministranci wody nie dawali, nigdy się z takim zwyczajem nie spotkałam. Po wodę święconą chodzę do kościoła i sobie sama nabieram z tego pojemnika co jest przed wejściem żeby się przeżegnać. Moi rodzice i dziadkowie tak samo zawsze robią/robili.

Gość gość
nie wiem czemu wyszedł... bo mnie to zaskoczyło. siedzi, normalnie gadamy a on nagle wstaje i wychodzi. wyszedł chyba dlatego że nie zamknęłam sie i nie przyjęłam do wiadomości jego wersji... tylko on swoje że nie noszą wody od 4 lat a ja swoje że zawsze nosili. Dziewczyny od 20 lat mieszkam na tym osiedlu i zawsze brałam wode od ministrantów. Nosili w butelkach i nalewali kto nie miał. To juz nawet nie chodzi o to ale o sposób rozwiązania tego konfliktu, zamist powiedzieć że dajmy już spokój z tą wodą albo jak wy tu piszecie poświęcić ją.... to on poszedł.

Gość gość
Bo jest zarozumiały, dziwne zachownie.

Gość gość
Wody nie swieci sie w mieszkaniu. My nie mielismy wody wiec tylko poblogoslawil mieszkanie i poszedl.

Gość gośćop
U nas nigdy ministranci nie nosili wody. Woda jest święcona w święto "Trzech Króli". Ale fakt, że ksiądz co najmniej nie ładnie postąpił wychodząc bez słowa.

Gość Zara Company
a dlaczego nie mogl poswiecic ci kranowy?

Gość gość
a kopertę wziął???

Gość gość
U nas, a raczej u sąsiadów była taka sytuacja,. że przyszedł ksiądz na kolędę do rodziny, w której byli 6-7 letni bliźniacy. Ksiądz chciał zagadać i mówi coś w stylu: A wy jesteście bliźniakami ? Na co jeden z nich: a co nie widać? No fakt mógł trochę grzeczniej odpowiedzieć, ale to jeszcze było małe dziecko. A ksiądz też wstał i wyszedł....

Gość gość
nie wiem, nie zaproponował wyjścia z tej sytuacji, ja nie pytałam czy można w domu poświęcić. ale kurcze o co się od razu obrażać? to tak się szybko rozegrało że mnie zaskoczyła ta syt. nie wiem, moze on pomyślał że go atakuje.... wkurzył się wciąz gadam swoje a on swoje.

Gość panna anna aa
o matko! a może miałaś księdza-przebieranca (oszusta)? chodzą po kolędzie, udają księdza i zbierają koperty to dlatego nie miał pojęcia o wodzie...

Gość gość
koperty też nie wziął :p

Gość gość
dzieki za odp nie będę juz tego roztrząsać. Poszedł to poszedł, ja go nie wygoniłam.

Gość gość
Ja bym poszła w któryś dzień na plebanie opisała to co się wydarzyło i zażądała wyjaśnień - skoro go wpuściłaś to chciałaś by za jego pośrednictwem Bóg was pobłogosławił a on swoją osobą to uniemożliwił :) :classic_cool:

Gość gość
powinien normalnie wziac*****swiecic. moj ksiadz jak chodzi po koledzie to mowi ze jak ktos nie ma w domu sw wody to zeby powiedziec i od razu swieci, a pozniej normalnie odbywa sie koleda. a do kogos kto napisał ze w domu nie mozna wody swiecic- co ty pieprzysz za głupoty?

Gość gość
Pójdź do kościoła i spytaj się czy ministranci dawali święconą wodę w tym roku, powiedz że co roku od nich bierzesz i chcesz wiedzieć czy ta woda faktycznie była święcona czy nie, bo ksiądz podczas wizyty c***owiedział, że ministranci wody nie dają a ty dostałaś, nie mów że ksiądz wyszedł tylko grzecznie udaj że zależy ci na wyjaśnieniu samego faktu czy woda święcona czy nie. A jak ci odpowiedzą, że nie to niech już oni się martwią co to za "lewi" ministranci "lewą" wodę święconą rozprowadzają... może coś się wyjaśni

Nie noszą. Mieszkamy w dużym mieście i nigdy nie słyszałam żeby nosili ze sobą wodę :) każdy sobie sam przynosi z kościoła, choć nawet moja święta babcia raz nalała kranówy do talerza żeby w ogóle jakąś wodę mieć :D trzeba było zrobić tak jak KMN i przynieść księdzu gazowaną w szklance :p