Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co to znaczy do znających angielski

Polecane posty

Gość prawictwo pospolite128
bo shall mówi sie w sugestiach prośbach Will ma innny zasięg znaczeniowy. dlatego shall nie zawsze jest to samo co will ..

Gość gość
shall nie zawsze znaczy to samo co will według mnie ; w/g mnie chodzi o cz.przyszły shall to uprzejmy zwrot dotyczy tylko 1 os. shall ma także inne znaczenie,zgadzam się

Gość gość
Szczególnie chodzi o część "Uses of shall and will in expressing futurity"

Shall I open the window Czy mam otworzyć okno Will i Open the window ? hę ? to jest własnie róznica

"Will you, please, do it for me?", "We're going shopping, will you come with us?" - prośba i propozycja, jeszcze coś? Krótko mówiąc, te słowa nie mają dokładnie tego samego znaczenia, ale w niektórych sytuacjach można używać ich zamiennie, a Twoje tłumaczenie pytania z tematu jest bezsensu. Już daj spokój, wszyscy Ci to powiedzieli.

Will you Open the window ? Prosżę , otwórz okno will zadaje sie w pytaniach wyrażających prośbe natomiast Shall stawiamy w pytaniach gdzie wyrażamy sugestie oferte Shall I open the window? Czy mam otworzyc okno dla mnie wlasnie polskie słowo POwinnien może byc sugestią i dlatego powinien = shall ( nie zawsze ) , a nie will

no nie zawsze, dlatego spieprzyłeś tłumaczenie prostego pytania.

i tutaj jest shall , a nie will Shall I open the window? Czy mam otworzyc okno? Mozna równie dobrze napisać Czy powinienem otworzyć okno ? ( kwestia zrozumienia znaczenia)

przyznaje ze spieprzyłem .. Miałem jednak cos innego na myśli Powinienem w innym znaczeniu niż - czy mogłbym ? raczej jako sugestia

Możesz angielskiego uczyć się we własnym zakresie? Nam tłumaczyć nie musisz, to Ty masz z tym problemy ;)

Gość gość
czort swoje, pop swoje

ja nie musze sie uczyc angielskiego na studiach nie miałem zadnego problemu z nim mam gdzieś ten język . Fakt byc moze dużo zapomniałem bo to było 10 lat temu Ale zawsze miałem piątki i czwórki i z angielskiego także luzik

moorland , a ty jestes nauczcielka angielskiego ?

Gość gość
to znaczy: zobaczymy,dobrze? (ewentualnie na bardziej potoczne: zobaczymy,dobra?)