Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaka prace oge podjac

Polecane posty

Gość gość

Witam, chciałam zapytać jaka prace mogę podjąć nie majac za wiele doświadczenia - prawie wogole. Co prawda jestem po studiach ale ta wiedza już gdzies się w większości ulotnila bo za dużo czasu uplynelo od czasów studiow. Co mogę robic? Jakas praca biurowa?? Tak się zastanawiam , może jakies kursy ukonczyc komputerowe bo chętnie bym podjela prace jakas biurowa przy kompie ale jakie kursy można wykorzystać do tego? A może jakas fizyczna? Tylko jaka?

Gość gość
co umiesz ?

Gość gość
No wlasnie nie wiem co. Dobrze sobie radze z komputerem.

Gość gość
co pozatym umiesz ?

Gość gość
Nie wiem wlasnie , chyba już nic. Robie obrusy na szydełku takie wielkie ale z tego nie da się wyzyc - to tylko hobby i żeby zabic nadmiar czasu. Może dam ogłoszenie ze szukam pracy biurowej po prostu? No ale jak chce szukac po ogłoszeniach to już sama nie wiem czego mam szukac i tu jest problem:-(

Gość gość
co bys chciała robic ?

Gość gość
Najlepiej gdzie w biurze pracować ale jakie zajecie konkretnie to nie wiem. Może jakas asystentka czy cos takiego?? Ale jak takich ofert szukac?

Gość gość
dzisiaj każdy radzi sobie z komputerem - wg mnie nic nie umiesz - nadajesz się tylko do ośnieżania chodników!

Gość gość
nie wiem , moze przez znajomych :)

Gość gość
jak ośniezasz chodnik :)

Gość gość
Proszę o poważne odpowiedzi a ci co chcą wyladowac frustracje to najlepiej w temacie poniżej.

Gość gość
A może jakiś kurs ukonczyc? Tylko jaki bylby dobry?

Gość gość
Skąd ty się babo wytrzasnęłaś? Co robiłaś po studiach, skoro jak twierdzisz, sporo czasu upłynęło od tego momentu i mało co pamiętasz?:o Zamknęli cię w pokoju bez okien i klamek? Nie wiesz co się dzisiaj u nas dzieje na rynku pracy? Jeśli nie posiadasz znajomości, to o pracy w biurze możesz na razie zapomnieć. O fizycznej typu kasjer czy sprzedawca, też nie będzie łatwo, ponieważ w ogóle nie pracowałaś, a to dla pracodawcy jest już sygnał, że coś z tobą nie halo. No chyba, że masz na to jakieś realne wytłumaczenie, ale to musisz mieć niezłą gadkę( w co wątpię), ażeby ktoś się tobą w ogóle zainteresował. Reasumując: na biurową nie licz, szukaj na początek jakiejś fizycznej, a i tu życzę ci szczęścia(bo będzie ci bardzo potrzebne). Pozdrawiam!

Gość gość
moze troche przesadzasz , pisze ze ma doswiadczenie , proponujesz kobiecie po studiach prace w markecie , pisze ze szuka pracy biurowej

Gość gość
to niech szuka, ha ha ha ha! naiwniaczka!

Gość gość
Jakies tam 3 lata mam doswiaczenia ale to mało. Pytalam czy jakies kursy bylby dobre żeby skonczyc***** tym podjąć prace?

Gość gość
masz kurs szydełkowania :)

Gość gość
gość "moze troche przesadzasz , pisze ze ma doswiadczenie , proponujesz kobiecie po studiach prace w markecie , pisze ze szuka pracy biurowej" Ja niczego nie proponuję, a piszę jakie są polskie realia. Ty widzę też urwałeś/łaś się z choinki. Chyba nie masz pojęcia ilu ludzi po studiach pracuje w sklepie, w tym i na kasie:o. Autorko, nie wiem ile masz lat, ale trzy lata doświadczenia to już coś. Myślałam, że jeszcze mniej. Wysyłaj CV, odpowiadaj na ogłoszenia, ale też dobrze jest zanieść czasem osobiście CV i porozmawiać w cztery oczy z pracodawcą lub z kimś odpowiedzialnym za rekrutację. Kto naprawdę szuka, znajduje!

Gość gość
Problem tylko w tym jakiej pracy szukac w tych ogłoszeniach? Jakiego typu prace co konkretnie? Bo oloszenia raczej sa konkretne a ja nie umiem wybrać albo te co mi pasuja to wymagania sa z duże.

Gość gość
Możesz robić bardzo dużo rzeczy: - handel (ekspedientka, sprzedawca w sieciówce, sprzedawca na bazarze, akwizytor, telemarketer, kasjer w sklepie wielkopowierzchniowym itp.). Do nauczenia masz obsługę kasy fiskalnej i terminala, ale to w dzisiejszych czasach prościzna. - obsługa klienta (BOK, konsultant telefoniczny, recepcja, sekretariat) - podstawowa znajomość komputer, czasem także angielski, miła aparycja - prace biurowe (tabelki w excelu, porządkowanie dokumentów wg instrukcji, prowadzenie korespondencji, pisanie e-maili, odbieranie telefonów itp.) - podstawowa znajomość komputera, - prace produkcyjne (operator wtryskarki, pracownik produkcji/montażu, operator wózka widłowego - tu potrzebne uprawnienia) - wymagania to tylko szczera chęć do pracy w wymaganym zakresie (niekiedy są to 3 zmiany, niekiedy czterobrygadówka itp.). Dobre dla osób, które słabo sprawdzają się w kontakcie z klientem. - opieka nad dziećmi - wymagania to tylko zamiłowanie, empatia i trochę oleju w głowie (nawet jeśli nie miałaś do czynienia z małymi dziećmi powinno wystarczyć). Co do kursów, to nie polecam wydawać kasy na byle co. Dużo materiałów jest dostępnych w necie (np. całkiem za darmo można nauczyć się excela, projektowania stron www, programów finansowo-księgowych itp.). Warto wyłożyć forsę na kursy, które dają Ci faktyczne uprawnienia lub rzadkie umiejętności: tu języki obce (certyfikaty), kursy Stowarzyszenia Księgowych w Polsce (drogie, ale dają uprawnienia do wykonywania zawodu, w którym jednakowoż liczy się doświadczenie), kursy bhp (samo w sobie średnio przyszłościowe, ale w połączeniu z innym zawodem podnosi Twoją wartość), kursy programowania (drogie i mało dają w zestawieniu ze studiami informatycznymi, ale znów - w połączeniu z innym zawodem podnoszą Twoją wartość), nieco tańszy np. jest kurs instrukcji kancelaryjnej (może się przydać jeśli chcesz pracować w biurze).

Gość gość
Nie przejmuj się gadaniem, że niby nic nie umiesz. Umiesz tyle co 90% pracowników. Prawdę mówiąc prawie każdy z nas może robić prawie wszystko, wszystko jest do nauczenia się w parę tygodni pracy BIEGLE. Wyjątkiem są specjalistyczne stanowiska, ale to naprawdę margines rynku pracy. Warto jednak zacząć od ustalenia realnie co możesz i chcesz robić: podsumuj swoje umiejętnośc***predyspozycje, słabe i mocne strony i wybierz cząstkę tego rynku pracy dla siebie.

Gość gość
Ja mam podobnie autorko. Może zacznij od stażu lub praktyk? Jakiś kurs z rachunkowości?

Gość gość
Dokładnie, zgadzam sie z wypowiedzią z 18.03. Wszystkie prace biurowe sa do ogarnięcia po pewnym czasie, mało kto przyszedł do swojej pracy i wiedział od razu co ma robić,

Gość gość
Sęk w tym, że nikt tu nie napisał iż praca biurowa jest trudna. Trudno to w dzisiejszych czasach takową znaleźć bez znajomości:o

Gość gość
No wlasnie trudno ja znaleźć. DO pracy biurowej teraz często wymaganiem jest BIEGLA znajomość jakiegoś jezyka :-( no i jakiś programów specjalistycznych itp. Musze pomyslec nad waszymi radami i sprobowac cos wybrać dla siebie ale to raczej nie będzie takie latwe.