Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jadźkaa

Jak dobrze przygotować się do ciąży

Polecane posty

Gość Jadźkaa

Jak w temacie. Podobno dobrze wyleczyć zęby, oczywiście kwas foiowy ale czy coś jeszcze? Planujemy zacząć starania w czerwcowym cyklu ;)

Gość gość
No juz bierz kwas najlepiej,a ile macie lat?

Kwas już właśnie zaczęłam brać. Chciałabym jak najbardziej przygotować się do ciąży nie wiem czy jakies dodatkowe witaminy? Ja 22 a mąż 25 ;)

Gość gość
Tak jak my, ja w trzecim misiecu. Juz, nie stresuj sie i wrzuccie na looz :-) :-)

Gość gość
Przede wszystkim nie nakrecaj sie, nie biegaj z testem owulacyjnym i w dniu spodziewanego okresu nie biegnij po test ciazowy. Wyluzujcie, cieszcie sie sexem i luzem ktory poki co macie:-) bierz kwas foliowy, w miare mozliwosci wylecz zeby i zrob jakas morfologie, ot tak dla spokojnosci:-) i mowie nie nakrecaj sie ze od razu sie uda, oczywiscie z calego serca zycze,ale jak sie nastawisz to bedziesz zawiedziona gdy cos w danym miesiacy nie zatrybi. U mnie to wszystko co c****sze podzialalo. Postanowilismy sie ktoregos miesiaca juz nie zabezpieczac, starac sie o dziecko. I tak kochalismy sie kiedy miekismy na tk ochote, nie wyliczalam owulacji, nie mierzylam zadnych temperatur, nie arobilam jednym slowem z sypialni laboratorium. Dwa miesiace dostawalam normalny okres, a trzeciego juz nie dostalam. Gdy sie spoznial kilka dni zrobilam test i dwie krechy. Teraz moja moalutka lezy obok:-)

Gość gość
5 cykli, dalismy sobie spokoj i odrazu zaszlam:-)

Gość gość
Dobrze wyleczyc zeby, zrobic ogolne badanie krwi i moczu i badanie na toxoplazmoze cytomegalie i chlamydie. I brac kwas foliowy. Nic wiecej zrobic nie mozna

Nakręcac sie nie chce ale tak proforma pytam bo na jakichs stronach czytalam ze niektore kobiety robia sobie szczepienia na WZW sprawdzaja sie na toksoplazmoze.. Jakas masakra!! co o tym sadzicie?

zrób badanie na toksoplazmozę, cytomegalię, do tego możesz zrobić poziom kwasu foliowego, morfologię no i cytologię :)

Gość gość
Z ta toxoplazmoza ma to jakis sens, alw wzw? Owszem ja, pojechalam rodzix pytali czy bylam szczepiona, ale o niczym to nie przesadzalo.

A własnie jak to jest z kotami? mam 6 miesieczna kotke ktora nie wychodzi w ogole z domu. czytalam ze jak kot nie wychodzi to ryzyka tokso nie ma

Gość beatka26
bez przesady wszelkie badania zalec***otem lekarz ja biore kwas filiowy, jem duzo owocow jedynie co to powtorzylam szczepionke na rozyczke

Gość gość
Te badania i tak ci lekarz zaleci jak juz bedziesz w ciazy,ale pamietaj,ze nie zawsze odrazu sie zachodzi w ciaze,moze byc to chwila ale moga byc to lata. Dacie rade:-) wiek sprzyja,lepsza taka mloda niz po 40:-) powodzeniaaaa zycze !!!!

Gość gość
to poczytaj jak się mozna zarazic toxo- na pewno nie od kota, a badania na toxo i cytomegalię są bardzo ważne, bo świeże zakażenie w ciązy może spowodowac poronienie, a w przypadku toxoplazmozy konieczne są antybiotyki przez cały okres ciąży żeby uniknać poważnych powikłań, które moga dotkąć dziecko

No wlasnie z drugiej sytrony tez ludzie pisza ze i tak lekarz to wszystko karze powtarzac. Zdaje sobie sprawe ze moze sie nie udac za 1 szym razem ale przeciez same starania to najprzyjemniejsza rzecz na swiecie hehe

Gość gość
ja zrobilam jeszcze badania typu toksoplazmoza, cytomegalia, morfologia, tsh itp. zaszczepilam sie tez na rozyczke, bo nie przechodzilam.

Czyli kotem nie zagraza mi zbytnio? hehe niektore kobiety pozbywaja sie kotow zachodzac w ciaze.. Ja sobie nie wyobrazam tego bo uwielbiam moja kicie ;)

Gość gość
toksopazmozą mozna się zarazić przez nieumyte owoce i warzywa oraz przez nieprzetworzone do końca mięso- niedosmażone/niedopieczone, surowe

O mięsie tez czytalam ale tokso glownie kojarzy sie z kotami. Jak tak przegladam internet to chyba jakis stereotyp..

Gość gość
toxoplazmozą od kota mogłabyś się zarazić gdybyś jadła jego odchody, wątpię żebyś to robiła

Gość gość
a miałas różyczkę? ja nie przechodzilam a w ciazy mialam kontakt z osoba chora na różyczkę, myślałam,że się zesram ze starchu, ale na szczęście mnie to ominęło :) PS: zaszłam za pierwszym razem jak postanowiliśmy z mężem mieć dziecko, pierwszy raz kochaliśmy się bez zabezpieczenia i stowrzyliśmy to cudo wariujące obok mnie :) powodzenia

Nie nie przechodzilam ale bylam szczepiona bodajze 6 lat temu. No to gratulacje ;) ile ma te Twoje Cudeńko?

Gość gość
4,5 msc wlasnie usnał :)

Gość annnnnnma1
Hej Jadźkaa:) My również mamy zamiar zacząć starania od czerwca:) Jednak ja jedynie co zrobię to wyleczę zęby i ten kwas będe brała a potem i tak będe miała badania robione jeśli się uda:)

Gość gość
toksoplazmoza mozna sie zarazic od odchodow kota. Nie koniecznie przez jedzenie ich... najlepiej gdyby kuwete sprzatal ktos inny zebys nie miala z odchodami zadnego kontaktu.