Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Troche nie na temat ale chodzi o ojca martwie sie

Polecane posty

Gość gość

Moj ojciec ma 82 lata odkad go pamietam byl agresywny zimny, awanturowal sie.Taka osoba z bardzo ciezkim charakterem.Od kilku lat dzieje sie z nim cos niedobrego.Mowi ze wszedzie sa podsluchy ze Jakies glosy mowia do niego, ze slyszy jak ludzie na ulicy go komentuja itd.ze sa Jakies spiski przeciwko niemu.itd itp..zastanawiam sie czy to jest jakas demencja starcza czy raczej forma jakiejs psychozy?wydaje mi sie ze ojciec zachowywal sie irracjonalnie jeszcze jak bylam dzieckiem( teraz mam 35 lat).Matka mowi ze tak to juz jest ze na stare lata mu sie pomieszalo w glowie.ma Jakies tabletki ktorych prawdopodobnie nie bierze.

Gość gość
Boje sie czy takie cos nie jest dziedziczne, bo jestem w ciazy;(

to o czym piszesz z mojego 10 letniego doświadczenia zawodowego wynika że jest to najprawdopodobniej schizofrenia paranoidalna ale trzeba by było to jeszcze skonsultować Co do dziedziczenia niestety jest pewne prawdopodobieństwo Poczytaj na necie Pozdrawiam

Gość gość
a co jesli stary ma racje ?

Gość gość
podejrzewam schizofrenie jak nic moj tata jest na nia chory i mial takie schizy jak lekarstw nie bral teraz jest ok

Gość gość
Mama Ewuni a jak to powazne jest?czy alkoholizm, surowosc, ozieblosc,agresja, brak wiary w wyjasnienia drugiej osoby to tez czesci tej choroby?

Gość gość
Choroby umysłowe sa dziedziczne , dlatego nie mam dzieci ze swoim drugim mężem. W jego rodzinie dwóch braci choruje na schizofrenię , z mojej strony moja cioteczny babka chorowała także ryzyko jest duże . Mam syna z pierwszego malzenstwa . Powodzenia

Gość gość
Moj ojciec np prowadzi rozmowe przez tel ze mna niby zadaje pytania normalnie itd itp normalnie odp nagle cos sie w nim przestawia I mowi ze slyszy Jakies glosy ktore mowia costam na lini...co jest dziwne przed moim mezem nie "odkrywa sie".moze ma jednak jakas kontrole nad tym co mowi.to jest moj ojciec wiec jaka jest szansa ze moje dziecko moze byc chore?

spektrum objawów jest dość szerokie ale to o czym piszesz rzeczywiście daje solidne podstawy do stwierdzenia schizofrenii Powiem ci tak z tym dziedziczeniem jest różnie Znam osoby u których niemalże w każdym pokoleniu jest osoba chora i takie rodziny gdzie choroba nie pojawiła się u dzieci chorego i wnuków Nigdy nie będziesz mieć pewności jak to będzie u ciebie Ważne jest to że to da się leczyć o ile os chora chce tego Nie myśl o tym co może się stać bo na to wpływu nie masz a zadręczając się niczego nie zmienisz Ciesz się ciazą a potem macierzyństwem Kochaj siebie i swoje dziecko Dbaj o siebie i o nie Życze zdrowia i szczęśliwego rozwiązania

skoro u ciebie choroba się nie pojawiła to masz duże prawdopodobieństwo że i twoje dziecko będzie zdrowe To ty masz większą szanse ze tak się wyraże na zachorowanie niż twoje dziecko

Gość gość
mój tata zachorował 20 lat temu przed chorobą pamietam ze opiekowal sie mna i siostra nigdy nas nie uderzyl pracowal... ale z opowiadan babci wynikalo ze lubial sobie wypic i to dosc duzo i czesto no i raz bylam swiadkiem jak byl agresywny wobec mamy nie raz mama w nocy szybko nas ubierala i zaprowadzala do swoich rodzicow bo niedaleko mieszkali.... noze i nozyczki tez byly pochowane w domu zeby nic sobie i nam nie zrobil....tata odziedziczyl chorobe po swoim ojcu ktory do tej pory zyje nie naduzywa alkoholu ale wyzywa sie psychicnie na mojej babci nie wiem co w takim bucu jak moj dziadek widziala ale coz... ludzie chorzy na ta chorobe nie powinni pic alkoholu bo to wzmaga ich agresje i przestaja wtedy brac lekarstwa! czytaj psychotropy

Gość gość
Choroba lubi przeskoczyć jedno pokolenie , jezeli Ty nie zachorowałas to nie ma gwarancji ,ze twoje dziecko nie zachoruje . Taki poker :(

Gość yyjjj
Moja babcia miała dokładnie coś takiego na starość. Mówiła o jakichś nadajnikach, falach w których słyszy głosy, podsłuchach, potem miała zwidy dot. wojny. Stanowiła zagrożenie dla siebie więc parokrotnie trafiała do szpitala dla nerwowo i umysłowo chorych. Lekarze podejrzewali że to skutek niedokrwienia mózgu przy chorobie serca która się nasiliła na starość.

Gość gość
a mi sie wydaje, ze to typowe objawy demencji, mialam troche doswiadczenia w pracy ze staruszkami i podluchy, szpigowanie, wywanie policji w srodku nocy bo wszyscy chca zrobic krzywde to bylo na porzadku dziennym u ludzi z demencja

Gość gość
tata zachorował w wieku 29 lat i niby że ta choroba bardziej wystepuje u mężczyzn niż u kobiet... mojego znajomego ojciec jest przed 50 i odkad pamietam naduzywal alkoholou i jakies 4 lata temu zachorowal na schizofrenie nie bierze leków i pije tanie wino masakra kiedys jak przechodzil kolo mojego domu poszedl do moich sasiadow i jakby nigdy nic wyciagnal swojego i osikal im drzwi po czym poszedl do domu... osoba chora na ta chprpbe rpbi wstyd przed rodzina i sasiadami jak nie bierze lekarstw nie raz sie wstydzilam ojca dlaczego nie chodzi do pracy dlaczego z kims rozmawia w kuchni smieje sie sam do siebie albo calymi dniami spi?

Gość gość
"Moja babcia miała dokładnie coś takiego na starość. Mówiła o jakichś nadajnikach, falach w których słyszy głosy, podsłuchach, potem miała zwidy dot. wojny. Stanowiła zagrożenie dla siebie więc parokrotnie trafiała do szpitala dla nerwowo i umysłowo chorych. Lekarze podejrzewali że to skutek niedokrwienia mózgu przy chorobie serca która się nasiliła na starość." ----- moj ojciec mial kilkakrotnie operacje na serce plus rozrusznik serca.

Gość gość
ludzie z ta choroba sa tez inteligentni potrafia szczegolowo pamietac daty historyczne i wydarzenie moj tata lubi bardzo geografie najmniejsza pipidowe znajdzie albo wysepke na mapie

Gość gość
wydaje mi sie że twoj tata ma demencje. osoby chore na schizofrenie nie dozywaja czesto pozniej starosci taka jest prawda pare osob z mojej miejscowosci zmarlo przed 60 tka nie pili alkoholu nie palili a chorowali na schizofrenie

Gość gość
Ojciec o podsluchu zaczal mowic okolo 2005r to sie wlasnie zbieglo z operacjami na serce.

Gość gość
Up

Gość gość
Ktos jeszcze moze podzielic sie swoimi wskazowkami?

Gość gość
a jakie ma przepisane lekarstwa?

Gość gość
Nie wiem i tak ich nie bierze a matce tez nie powiedzial.

Gość gość
?

Gość gość
Czy ktos jeszcze podzieli sie swoimi doswiadczeniami

Gość gość
to musi coś być na rzeczy mu ojciec też nie chciał brac tabletek chował je i mu odwalało że musiał jechać do szpitala psychiatrycznego...

Gość gość
Ale jaka jest zasadnicza roznica pomiedzy schizofrenia a demencja starcza?

Gość gość
nie wiem jak to opisac chory na schizofrenie achowuje sie jakby mial niewidzialnego kolege rozmiawia smieje sie gestykuluje wydaje sie ze z kims rozmawia a tam nikogo nie ma.. a demencja to wydaje mi sie ze osoba starsza dziecinnieje ..

Gość gość
Zachowanie ojca wedlug relacji matki jest mniej wiecej takie; wciaz wyczekuje w oknie, chodzi niespokojny od okna do okna,gada ze w domu telefonie sa podsluchy.Ze go na ulicy sledza, ze zostal zahipnotyzowany u lekarza wbrew sobie(?!) jestem obecnie w ciazy a on twierdzi ze " tam w ( brzuchu) nic nie ma ze przekona sie do tego kiedy urodze.itp

Gość gość
wydaje mi sie że to schizofrenia nawet male dziecko wie ze w brzuchu u mamy jest dzidzi a twoj ojciec gada jakies glupoty o kosmosie i wogule moj ojciec gadal o rakietach i statkach kosmicznych