Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamusiaFILIPKA

Jak zachowują się wasze około 11mieś dzieci ??Umieram z niepokoju ..............

Polecane posty

Gość MamusiaFILIPKA

Zacznę od tego że to moje pierwsze dziecko , wcześniej nie miałam z dziećmi do czynienia nawet w rodzinnie i strasznie się denerwuję czy wszystko jest ok:( Zaczęło się od tego że przeczytałam sobie ostatnio co powinno robić niemowlę w danym okresie . Mój synek ma 10 miesięcy i 15 dni i co mnie niepokoi w jego zachowaniu to to że : - nie wskazuję paluszkiem na przedmioty , nie widać po nim żeby mnie chciał o coś spytać (chodzi mi o to że dziecko powinno swoim gestem zachowaniem tak jakby kierować się do rodziców jak czegoś nie może zrobić albo jest zdziwione) - bardzo rzadko reaguje na swoje imię (ale przyznam się że mówię do niego w wielu zdrobnieniach i to może przez to) -mało gaworzy nieraz wyrwie mu się tata , mama , baba ale to najczęsiej w złości za to częs sobie tak jakby buczy wrrr i takie tam -zauwazylam że nieraz uderza lekko głową w sciane ale to tak tylko pare razy A PLUSAMI świadczącymi przeciw autyzmowi to moim zdaniem to -lubi sie przytulać , nie drażni go dotyk , drapię go po pleckach itd - jeszcze je cyca i nie widac zeby sie wyrywał albo co takiego - czesto chce na rączki ciągnie wtedy tak smiesznie za spodnie - zabawkami bawi sie zgodnie z przeznaczeniem np. jezdzi samochodzikiem po podlodze -gdy się mu powie zeby cos dał to daje -umie pokazac język jak ja mu pokazuj*****ardzo się lubi bawić w akuku chowa sie za firanką i co jakiś czas odsłania ją z pieknym usmiechem - czesto się usmiecha -nie lubi zostawać sam -smieje się na widok zwierzatek np. psa -nieraz zrobi papa (jak mu się chce) -Własnie pare dni temu zrobił pierwsze kroczki i uczy się chodzić ogólnie jest bardzo *****iwym dzieckiem I CO OTYM MYSLICIE IŚC Z NIM DO LEKARZA ?JAK ZACHOWUJĄ SIĘ WASZE DZIECIAKI W TYM WIEKU TYLKO BŁAGAM NIE CHODZI MI O PRZECHWALANIE SIĘ TYLKO O FAKTY BO JA NA PRAWDE STRASZNIE SIE O MOJEGO SYNCIA DENERWUJE

Gość MamusiaFILIPKA
uppp

Gość MamusiaFILIPKA
uppp

Gość gość
Kobitko, nie przejmuj się każde dziecko rozwija sie indywidualnie, daj spokój i nie panikuj, sama mam dwójkę urwisów i każdy z nich to co innego, mała ciągle spała, jak miała 6 m-cy to nawet główki sama nie trzymała, a mały 4 m-ce i ju z sam siedzi, wogóle nie spi..

Gość gość
Normalne dziecko. Wskazywac paluszkiem powinien ok. 12 m.ż., a w zasadzie miedzy 12 a 18 powinien mu sie palec wyodrębnić.

Gość spoko luz miodzio
Normalne dziecko :D Nie zatruwaj sobie głowy głupotami. Jak bardzo chcesz, poczytaj o rozwoju dziecka, ale podchodź do tego z dystansem, idealne dzieci występują tylko w książkach :D

Gość gość
nic sie nie martw, absolutnie nie mozna porownywac w kazdym miesiacu rozwoju z książką bo sfiksujesz!!! kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie

Gość gość
To mit, ze autystyczne dzieci nie lubia sie przytulac, bo jedne lubia, inne nie, tak ze tym akurat absolutnie nie nalezy sie kierowac. Moj syn jest autystyczny i jest straszna przylepa :) Uwielbia sie przytulac, siedziec na kolanach i dawac calusy. Poza tym, tak jak juz pisano powyzej - kazde dziecko rozwija sie we wlasnym tempie. Syn mojej kuzynki ma 4 latka i sam juz czyta, i to ksiazki jak np. Muminki, a innej kuzynki syn ma 7 lat i dopiero sie uczy.

Gość gość
dziękuje za te słowa :) trochę mnie uspokoiłyście

Gość MamusiaFILIPKA
a kiedy zauważyłaś że twój synek jest autystyczny ?czy widzisz cechy autyzmu w zachowaniu mojego dziecka ?na co zwracać uwagę bardzo proszę o odp

Gość daj spokoj glupia babo
Autyzm stał się teraz strasznie modny... Praktycznie na kazdym kroku jakaś mama się zamartwia, bo jej się wydaje, ze dziecko ma zaburzenia, albo jakaś inna życzliwa osoba jej to sugeruje. Obserwuj swoje dziecko, daj mu się rozwijać swoim tempem, jak coś będzie Cię niepokoiło - idź do lekarza. Ale pamiętaj, że autyzm występuje u 1-2 dzieci na 1000. To znaczy, że jest to bardzo rzadka choroba. Dużo częściej zapada się na nowotwory, a jakoś mamy nie martwią się czy moje dziecko ma raka? I nie powstaje kilka takich tematów w tygodniu.