Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

drastyczne rachunki za prąd po odstawieniu gazu czy to możliwe

Polecane posty

Gość gość

wyrzuciłam starą kuchnie (płyta gazowa+piekarnik gazowy) i piecyk na wode gazowy a kupiłam kuchnie elektryczną (płyta ceramiczna+piekarnik elektryczny) i bojler elektryczny za prąd do tej pory płaciłam niecałe 200 zł (6 osób) i za gaz też coś kolo 200 a teraz przyszło mi ponad 600 zł za prąd czy to te urządzenia biorą tyle prądu sprzedawca zapewniał mnie że to jest sprzęt wysokiej kalsy energetycznej i że gwarantuje że jest to poównywalne do gazu jeżeli chodzi o rachunki

Gość gość
możliwe mam podobną sytuację

Gość gość
no k***a jakaś ty ępa oni tak robią żeby sprzedać towar urządzenia elektryczne są droższe i w zakupie i eksplotacji to normalne a ty co myslalas ze bedziesz za prąd moze miała 100 zł; jak do domu wprowadziłaś 3 najbardziej "prądożercze" użadzenia

Gość Felixtus
jeżeli te urządzenia są podłączone tylko pod jedną fazę to się załatwiłaś na cacy, płać i płacz

Gość gość
i ja tak mam

Gość gość
kuchnia jest na "siłe" a boiler do zwyklego gniazdka no przyznam ze z kuchni korzystam około 1-2 h dziennie z piekarnika 2-3 h tygodniowa z bojlera 2 h dziennie spodziewałam sie że będzie kolo 400 zł a tu ponad 600 :o chyba zadzwonie do tego sklepu sie rozprawie z tym facetem co mi to wcisnął

Gość gość
uhuhuhu lepiej dzwoń do elektrowni i niech ci licznik sprawdzą bo ja mam płyte indukcyjną w domu 3 osoby i za prąd niecałe 200 zł !!!!!!

Gość gość
Bojler+płyta indukcyjna+druga taryfa za prąd (tanie godziny) = 89 złotych (ostatni rachunek za dwa miesiące przyszedł taki). 2 osoby w domu, bojler właczony zawsze do gniazdka.

Gość gość
jeżeli te urządzenia są podłączone tylko pod jedną fazę to się załatwiłaś na cacy, płać i płacz;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;To ja od rachunku 89 zł. My mamy też wszystko pod jedną fazę. Jedynym minusem są wyskakujące korki na klatce schodowej jak nieopatrznie włączę mikrofalę kiedy akurat np. załączył się bojler lub na płycie są już dwa garnki. Ale nie chciało nam się przy zmianie instalacji bawić w jakieś pozwolenia i dlatego poszło na jedną fazę wszystko.

Gość Felixtus
jeżeli masz instalację elektryczną trzy-fazową , czyli 'siłę' to jest bardzo dobre rozwiązanie ale może być tak, że grzałka kuchni jest podpięta pod tę samą fazę z bojlerem i pobór prądu jest ogromny aż instalacja się grzeje, poproś elektryka aby wykonał pobór prądu na poszczególnych fazach za pomocą miernika Dietza i przepiął obwody

Gość gość
my wymienialismy kuchenke z gazowej na elektyryczna i jestesmy zadowoleni rachunki sa mniejsze lub porownywalne do tycz ktore byly jeszcze z gazem, kuchenki urzywamy codziennie do obiadu no i plus kawy herbaty itd

Gość Felixtus
nie przeciążajcie instalacji elektrycznych bo pożar pewny

Gość gość
tak wszystko pod jedną faze zabezpieczone bezpiecznikiem 25 a

Gość Felixtus
szaleństwo na maxa !

Gość Felixtus
instalacja elektryczna powinna być wykonana przewodem o przekroju 4 milimetry kwadrat aby spać spokojnie

Gość jamnik 56789
Autorko trzeba miec swój rozum w sklepie powiedzą ci wszystko co będziesz chciała usłyszeć ble by sprzedać

Gość facet po rozwodzie
A jaką masz taryfę?

Gość gość
wybrałaś najgorszy wariant to płać gaz jest po prostu tańszy od energii elektrycznej, natomiast płyty indukcyjne mają dużą sprawnośc energetyczną

Gość gość
mam taryfe g11 ja naprawde myślałam że będdzie taniej niż na gaz

Gość gość
doradzcie mi czy powinnam dalej używać tych urządzeń czy pomyśleć nad powrotem do starych szczeże przyznam że urządzenia elektryczne są dużo lepsze i wygodniejsze od gazowych i nie chiałabym wrócić do gazu ale takie koszty to za dużo jak dla mnie a wy co myślicie ?

Gość gość
zostaw prąd jest wygodny i bezpieczny może masz taki rachunek bo miałaś taki okres że więcej prądu zużyaś ja też mam elektryczną kuchnie i nie chciałabym już wracać do gazowej ale zawsze jak są święta lub jakas impreza w domu i wiecęj potraw sie przygotowuje to mam więcej troche za prąd

Gość gość
doradzcie mi czy powinnam dalej używać tych urządzeń czy pomyśleć nad powrotem do starych szczeże przyznam że urządzenia elektryczne są dużo lepsze i wygodniejsze od gazowych i nie chiałabym wrócić do gazu ale takie koszty to za dużo jak dla mnie a wy co myślicie ? X Myślimy, że powinnaś się ukłonić i w*********ć. Przede wszystkim zainwestować w słownik. Po drugie, słabo reklamujesz, powinni cię w****** z roboty. 🖐️

Gość gość
Sama ze sobą piszesz, debilko? Postaw choć jeden przecinek w zdaniu, to będziesz bardziej wiarygodna.

Gość gość
takie komentarze nie nie są na miejscu bynajmniej !!!

Gość gość
Mogłaś kupić płytę indukcyjną, zużywa mniej prądu. Bojler elektryczny może brać dużo prądu, więc lepiej byłoby powrócić do gazowego

Gość gość
ja miałak kuchnie na prąd , ale zeliwną. (nie mogłam gazowej bo w moim bloku nie ma instalacji gazowej)jak tylko przyszedł rachunek za prąd kupiłam gazową butle i kuchnie na gaz. na tej elektrycznej tylko sie męczyłam,bo nawet jak wyłączyłam to i tak kipiało jeszcze przez jakiś czas , ciekawe jak to jest z tą indukcyjną podobno lepsza od gazowej ale strasznie droga ;/

Gość gość
600 zl /6 osób za wszystkie urzadzenia /m-c, w/g mnie to nie jest drogie, za wygodę niestety płaci się

Gość gość
bojler jest b drogi, to przeciez jest rozwiazanie dobre do campingu, a nei domu.. :( u mnie w jednym mieszkaniu z bojlerem to rachunki przychodza ok. 400 zł, kuchenka jest gazowa. a i tak nei jest właczony cały czas

Gość Konkretny ad a do z
Udaj się do energetyki i zmień taryfę na G12. Wodę w bojlerze grzejesz tylko w tańszych godzinach. To samo z piekarnikiem i gotowaniem. Dobrze by było gdyby elektryk posprawdzał i ewentualnie wyrównał obciążenie poszczególnych faz. Ja grzeję wodę prądem, piekarnik też elektryczny do tego podłogówka elektryczna w łazience i spokojnie w 200 się mieszczę tyle że to na 2 a czasem na 3 osoby.Grzanie wody z dziennej taryfy to spory wydatek. Prąd dzienny to ok. 0,70 a nocny 0,30