Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mleko innej kobiety dla niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

co myślicie o instytucji mamki? mam problemy z utrzymaniem laktacji, niektórzy doradzają żeby przejść na mm ale ja się tego strasznie boję... są matki, które karmią swoim mlekiem inne dzieci. wydaje mi się to rozsądniejsze. czy któraś z was korzystała z tzw. mamki?

Gość gość
Ja bardzo lubię co naturalne, biologiczne, fizjologiczne, ale taki pomysł mnie przeraża i obrzydza.

Gość gość
ja stosowałam wizualizację, że mam mleko, trzeba się wsłuchać w siebie i swoje emocje..... polecam takie haiku: Mlecznobiała Nieprzerwana Rzeka Miłości dla Ciebie kochanie uda Ci sie!!!

Gość gość
Ja też myślę że sama dasz radę, a mamki chyba nie znajdziesz. Chyba że masz sporo kasy aby ją opłacić. W stanach kobiety mogą kupować mleko,innych kobiet dla swoich dzieci. Led i nie jest to nienormalne i obrzydliwe. Pijesz mleko od krowy, ale mleka kobiecego już sie brzydzisz? Bezsensu.

Gość gość
nie wiem dlaczego sie boisz mm, ja musiałam karmic dziecko mm i jest wszystko git

Gość gość
chciałabym dać radę i nie jestem też przekonana do takiej mamki... znalazłoby się, bo chociażby moja dobra koleżanka teraz karmii i ma naprawdę nawał pokarmu, więc starczyłoby dla 2... a MM.. nie chce powodować kłótni ale uważam, że to ostateczność, taki sztuczny pokarm....

Gość gość
ja miałam dużo pokarmu, ale moje dziecko nie rpzybierało na nim na wadze, musiaąłm robić córce badania krwi i moczu. Karmiłam tez najpierw moim a później mm ale i tak za mało przybierała więc przeszłam najpierw na karmienie mm dziecko slicznie rpzybiera na wadze, żadnych kolek, problemów z kupka itp

Gość gość
Pije od krowy, klaczy, kozy i owcy, ale podawanie mleka innej kobiety mojemu dziecku mnie przerażałoby. Enfamil jest spoko :)

Gość gość
No ale ej, picie mleka krowy was nie przeraża a innego człowieka już tak? :P

Gość czterdziecha co ma pecha
Medela ma system wspomagający laktację.To taki pojemnik z mlekiem z którego biegną cieniusieńkie kanaliki odprowadzające mleko.Przymocowuje się je do piersi i dziecko ssąc pobudza przy okazji Twoją laktację .Możesz wykorzystać mleko koleżanki...Ten system powoduję nawet indukcję laktacji u kobiet, które chcą karmić adoptowane dziecko.Warto karmić, mojemu synowi z nietolerancją laktozy ten system uratował zdrowie.Gdybym karmiła go sztucznie byłaby tragedia...A o nietolerancji laktozy dowiedziałąm się jak miał 4 lata....

Gość gość
No, bo krowę zjem, a innego człowieka... już nie :P

Gość gość
Ewentualnie, kogoś bliskiego mleko... EWENTUALNIE. Ale po co takie kombinacje? Co w mleku zastępczym takiego najstarszniejszego na świecie, że boisz się podać to dziecku?

Gość gość
A ja jestem na nie. I to bardzo na nie. To jest część, kawałek, nie wiem jak to określić nawet , innej kobiety. Nie. Im bardziej o tym myślę tym bardziej mnwie trzęsie na sama myśl.

Gość gość
a spermę popijacie

Gość gość
A jak się ma s****a do mleka? To może i jedzenie kupy podciągnij pod to? Puknij się w łeb. Temat jest o mleku dla dziecka.

Gość gość
ja jestem wielką fanką naturalnego karmienia, nie wyobrażam sobie karmić swojego dziecka mieszanką .... z drugiej strony mleko innej mamy...też mnie nie przekonuje. swoje dzieci karmiłam do roku.

Gość gość
Ja pierwsze karmilam 2 lata, drugie niestety tylko 2 miesiące. Ale mimo problemów z drugim dzieckiem nawet nie pomuslalabym o innej kobiecie. Naprawdę. Dla mnie to chyba takie zbyt intymne, ta bliskość matki i dziecka, ten smak, zapach. Naprawdę uważam ze kazda mama jest w stanie dac swojemu dziecku to co najlepsze. Ale tylko swojemu. Dla obcego to już nie będzie to. Jestem stanowczo no NIE

Gość gość
dzieki za tę Medele, chyba sprobuję - ostatnia deska ratunku! też mam klopot z tą bliskoscią, myślalam o podaniu mleka "mamki" z butelki np tomme tippee (bo te zwykłe też niedobre). nie wiem, nie wiem. boje sie MM bo nie chce zrujnować zdrowia bobasa.

Gość gość
chyba w nigdy bym takiego mleka dziecku nie dała,bo tak naprawdę skąd masz mieć pewność co w tym mleku jest a dokładniej co ta mamka niby je

Gość gość
Mój kuzyn był w szpitalu karmiony cycem innej kobiety (dwadzieścia pięć lat temu). Ciocia 143 cm wzrostu przez tydzień po porodzie naturalnym nie ogarniała rzeczywistości, nie mówiąc już o karmieniu.

Gość gość
"co ta mamka niby je" to nie ma wpływu na jakość mleka

Ja tam nie miałabym nic przeciwko aby karmić inne dziecko, np mojej koleżanki, czy kogoś z rodziny.

Gość gość
no ja cie proszę to co je kobieta ma wpływ na jakość mleka,no chyba że ja jakaś niedouczona jestem,a jak nie ma to po co te wszystkie zakazy i nakazy co do żywienia się matek karmiących hmmm chętnie posłucham

Gość gość
Moja babcia jak rodziła pierwsze dziecko 57 lat temu opowiadała mi że była kobieta która nie miała pokarmu po urodzeniu noworodka i że inne kobiety w tym babcia karmiły na zmianę jej dziecko . Dodam że po dwóch dniach jak lekarze wywoływali jej laktację dostała pokarm i już nie musieli jej karmić .

Tylko w polsce są te glupie zakazy i nakazy. Sa one nieuzasadnione.

Gość gość
z tego co piszesz to kobiety karmiące mogą pić kawę,alkohol,palić papierosy,brać środki przeciwbólowe i normalnie dzieci karmić bo to nie wpływa na jakość mleka dobrze rozumiem tak

I tak bedzie to lepsze niż podanie mm. Kawa, nikotyna, marihuana, alkohol są substancjami które maja niewielki wpływ na mleko matki. Jedzenie nie ma żadnego wpływu na wartości odżywcze mleka. Mleko matki bedzie zawsze idealne dla dziecka.

Gość gość
i to jest twoje zdanie tak

Gość gość
popieram Amelie - taka jest prawda i są na to dowody w postaci badań :)