Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Obywatelstwo brytyjskie

Polecane posty

Gość gość

czy ktos sie teraz ubiega? jamam juz terminy wyznaczone na egzaminy i aplikacje wypelniona. czy ktos sie dolaczy?

Gość gość
do waszej aplikacji???

Gość gość
A czy potrzeba miec wczesniej rezydenture czy wystarczy udowidnic ze jest sie w UK od 5 lat ?

Gość gość
nie "udowodnić, że tam się jest" tylko "udowodnić 5 lat ciągłego zatrudnienia"!

Gość gość
ja obywatelstwo odziedzicze po mężu:P bez zadnego srania sie z aplikacja i egzaminów:)

Gość gość
obywatelstwo to nie konto w banku, które można odziedziczyć - musisz spełnić pewne warunki i zdać egzamin, żeby je dostać - nawet jeśli masz męża Anglika!

Gość gość
nie prawda, automatycznie dziedziczy sie

Gość gość
ok, nie dziedziczy sie ale sie dostaje, po 3 latach małżeństwa

Gość gość
aha piszesz ze obywatelstwa sie nie dziedziczy, każde dziecko dziedziczy obywatelstwo po rodzicach:P

Gość gość
ale nie po mężu!!!

z tego co ja wiem jak masz meza brytyjczyka i tak musisz zdawac egzaminy, placic itd tylko ze wtedy wystarczy ze mieszkac w uk od 3 lat a nie 5. i to jest jedyna roznica, no chyba ze ja nie wiem, moze mnie ktos naprostuje?

Gość gość
No dobra trzeba udowodnic 5 lat zatrudnienia - ja pracuje tu 16 lat wiec to nie problem ale czy trzeba miec rezydenture ?

Gość gość
Wydaje mi ze i tak musisz miec 5 lat pobytu, mowie jezeli jestes zona brytyjczyka. Caly proces przechodzisz tak jak kazdy, zdajesz egzamin, oplate tu nie ma roznicy, czy tak czy tak trzeba spelniac okreslone warunki, i nie mozesz byc na benefitach. My wyrabialismy obywatelstwo jedynie synkowi, zeby mial podwojne (urodzil sie w UK) dla nas nie chcemy, jakos tak dziwnie przeciez jestesmy polakami :-)

Gość gość
ale jaka rezydenture??? przeciez to masz automatycznie po okresie 5 lat

Gość gość
Tutaj nie ma przecież prawa ziemi tylko prawo krwi , w jaki sposob Wasze dziecko ma być obywatelem brytyjskim ?

co do meza brytyjczyka, to wystarczy 3 lata pobytu, chociaz u mnie to bez znaczenia ja w uk jestem i pracuje od prawie 10 lat.. a co do znajomosci jezyka jako jeden z wymaganych punktow... trzeba zdawac jakis kurs???

Gość gość
Ktoś tam mi mówił ze trzeba miec indifinete leave to remain zeby sie o obywatelstwo starać , ale moze sie nie znal , czyli nie trzeba , dzięki .

Gość gość
No jak ma obywatelstwo, staralismy sie o nie, no pomysl. Przechodzilismy procedure tak?, jak komus dziecko rodzi sie po uplywie 5 lat pobytu to ma bez problemu paszport dla malucha jak bez 5 lat to czekasz do tych wlasnie 5 i aplikujesz o naturalizacje dla dziecka.

a planujecie wyjazd z uk? bo ja wlasnie sie zastanawiam, czy oplaca mi sie wyrabiac to obywatelstwo, te kursy, fee, testy itd co mi to da orpcz tego ze latwiej bedzie mi wyrobic paszport? zostaje w uk raczej na stale.

Gość gość
No właśnie chociażby to ze łatwiej paszport wyrobić , moim dzieciom kończą sie paszporty w to lato i już mam stresa co tez będę musiała zanosic do ambasady zeby im wyrobić nowe :(

Gość gość
Zdesperowana pytasz mnie z dzieckiem? My nie wlasnie nie za bardzo chcemy zostac ale faktycznie myslelismy nad obywatelstwem osobiscie mysle ze jak chcesz zostac w UK to moze lepiej byc british, my planujemy powrot do polski. Ja jestem w UK 12 lat, maz 8. Dla nas bylo to wazne dla dziecka, kto wie co zycie przyniesie niech ma maluch na wszelki wypadek :-)

w sumie racja, poki co jest ok, a pozniej moze sie cos zmienic zawsze sie to obywatelstwo moze przydac... wiec co z tymi testami na znajomosc angielskiego???? bo niby trzeba miec jakis certyfikat? to prawda?

Gość gość
Nie trzeba miec certyfikatu, tylko trzeba zdac egzamin o znajomosci kultury/historii UK ktory jest w jezyku angielksim.

Gość Vaseline999
To ja z dzieckiem, dopisalam nicka. No ja pamietam ze byl test Life in the UK jako wymog albo ESOL. Ja zdawalam Life in the uk i zdalam za 1 razem ale tak jak mowie potem mi sie odechcialo.

Gość gość
Zdanie Life in the UKauto atycznie oznacza ze sie osiagnelo dany poziom ESOL. Obecnie trzeba udowodnic 6 lat pracy, poczytajcie nowe przepisy na stronie UK Border Agency. Nie trzeba mieć permanent residence.

Gość gość
To się zmieniły przepisy co do języka. Ale B1 to niski poziom, wiec co za problem?