Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Obywatelstwo brytyjskie

Polecane posty

Gość chill out_
mnie tez sie tego obywatelstwa nie chce wyrabiac, szkoda kasy, za to mam kolejne wakacje na cyprze;) zreszta w uk i tak nie zostaje na stale, bo lubie relokacje. co do jezyka, mam zdany egzamin Cambridge English poziom Proficiency, (plus pracuje w angielskiej korporacji na wysokim stanowisku) wiec chyba nie jest tak, ze kto olewa obywatelstwo brytyjskie koniecznie musi bac sie jakiegos smiesznego testu na poziomie FCE, czy nawet mniej;)

Gość gość
jestem w trakcie, wiec napisze. pod koniec pazdziernika 2013 zmienily sie wymogi. trzeba zdac life in uk test (koszt £50) i miec cerfyfikat z ang na poziomie B1. Wystarczy zdac zwykly PET na 70 procent. Na stronie home office jest napisane, jakie egzaminy z ang uznaja, jest ich bardzo duzo. Koszt PETa to ok 70 funtow, wyzsze egzaminy sa drozsze, wiec wiele osob robi ten najtanszy. Apilkacja, referencje i udowodnienie pobytu na 5 lat wstecz (na podstawie np p60), dla maloznka Brytyjczyka te same wymogi tylko 3 lata wstecz. Egzaminy tez taka osoba musi zdac.

Gość gość
czyli to, że nie pracuję albo pobieram zasiłki nie jest przeszkodą, tak?

Gość gość
Akurat benefity z teg co wiem przeszkadzaja, musisz wykazac ze jestes w stanie sama sie utrzymac w UK bez pomocy panstwa.

Gość gość
to ja pisalam, ze jestem w trakcie. mam kilkoro znajomych, ktorzy tez skladali niedawno, jedni skladali cala 4 osoba rodzina i mieli jakis zasilek - dodatek do przedszkola czy cos. nie wiem, jak to sie nazywa, child working tax chyba… paszporty juz maja, nie bylo zadnego problemu. ogolnie jesli zadzwonisz do jakiegos polskiego prawnika, to powie C***ewnie, ze nie mozesz brac benefitow. ja robie moja sprawe i meza sama, bez prawnikow i my nie bierzezmy benefitow, nigdy nie bralismy, wiec nie wiem tak naprawde czy to jest przeciwskazanie. na stronie home office jest informacja, ze trzeba wykazac sie P60 lub self assesment forms za ostatnie 5 lat jesli chodzi o osoby pracujace, nie wiem, jak to jest, jesli ktos nie pracuje. to juz wlasnie prawnika jakiegos mozna by zapytac albo poszukac dokladniej takiej informacji na stronie.

Gość gość
aha i jeszcze jedno, kolezanka, zona Anglika tez teraz chciala zlozyc, ale ja zwolnili z pracy, a trzeba tez wyslac 3 ostatnie payslipy zdaje sie. i prawnik jej powoiedzial, ze powinna byc zarejestrowana w job centre jako osoba szukajaca pracy, zeby wyslac papiery. ale ona pracowala tutaj wiele lat, nie wiem, jak jest jesli ktos nie pracuje od kilku lat i bierze benefity. Ci moi znajomi, ktorzy brali ten working tax credit to pracowali obydwoje, wiec moze dlatego nie bylo problemu.

Gość gość
ale to nie ma znaczenia ile lat jestes, jezeli zaczelas brac benefity typu: jobseekers allowance albo housing benefit to mozna miec problem, nawet jak jestes 15 lat i powinela ci sie noga przez ostatnie 6 i jedziesz na tego typu benefitach to moga ci odmowic (a kasy nie zwracaja). Oczywiscie ze nie ma potrzeby brac prawnika ale warto dowiedziec sie od biura porad a potem najlepiej sprawdzic wszystkie dokumenty przez nationality checking service to kosztuje chyba £20 jezeli oni ci sie podpisza pod papierami (bo dalej oni za ciebie wysyslaja) to jestes w domu

Gość gość
a jak to wygląda jeśli chodzi o dzieci? nie chcę dla siebie obywatelstwa, ale dla mojego syna jesteśmy w UK 6 lat - syn ma 11 lat kiedy mogę wystąpić o obywatelstwo dla niego?

Gość gość
W przypadku kiedy twoj syn nie urodzil sie w UK wydaje mi sie ze mozesz mu nadac obywatelstwo tylko wtedy kiedy jedno z was (rodzicow) je ma. Tutaj za bardzo chyba innej opcji nie ma

Gość gość
czyli co? nigdy go nie dostanie jeśli ja go nie mam?

Gość gość
Idiotko twoj bachor nie urodzil sie w uk a zadne z was nie ma obywatelstwa. Z jakiej wiec k***a racji mieliby dac obywatelstwo ot tak jakowmus dzieciakowi z Polski? Wez sie zastanow co piszesz kretynko. Jezu jacy niektorzy sa tepi :o

Nieprawda bo dziecko moze dostać obywatelstwo nawet jeżeli żadne z rodziców nie posiada. Tak samo trzeba udowadniać zdaje sie 4 czy 5 lat pracy. Dokładnie nie pamietam. Wyzywacie od kretynek idiotek itd a nawet sie nie orientujecie w temacie.

Gość gość
Zdesperowana zastanw sie co piszesz a na jakiej podstawie ma je dziecko dostac? pomysl jezeli sie nie urodzilo w UK, no zastanow sie? tylko na podstawie obywatelstwa rodzicow albo jezeli po ukonczeniu 18 roku samo (dziecko) wystapi o takie no innej opcji nie ma, ale faktycznie gosc wyzej troche przesadzil z wyzywaniem od idiotek kazdy ma prawo zapytac, taka agresja jest zbedna

Gość cafe rosa 1234
tak, dziecko z polskich rodzicow moze dostac, ale jesli urodzilo sie w UK i jedno z rodzicow pracowalo min 5 lub 6 lat ciagiem przed jego urodzeniem. moj syn tak dostal, obydwoje spelnialismy warunk, ale wystarczyloby jedno z nas.

Gość cafe rosa 1234
i to sie tyczy osob z EU. My z mezem wystapilismy o obywatelstwo droga naturalizacji z egzaminami, praca 5 lat wstecz itp - jak ktos wyzej pisal. prawnika nie bralismy, tylko ten checking service.

Gość gość
Ale zdesperowana podaj dokladnie punkt pod jakim mozesz to zrobic, gosc wyzej to jest inny przypadek kiedy dziecko sie urodzilo w UK czytaj ze zrozumieniem. Babka ktora pyta teraz o obywatelstwo ma syna ktory sie w Angli NIE URODZIL! ludzie to sa 2 rozne sprawy! nie ma podstaw zeby takiemu dziecku dac obywatelstwo chyba, ze 1 z rodzicow je ma albo po ukonczeniu 18 roku sam po nie wystapi!

Gość gość
Zdesperowana skoro NIE PAMIETASZ to nie obrazaj innych i nie udawaj ekspertki bo pleciesz glupoty. Najpierw poczytaj, upewnij sie, a potem pisz!

Gość gość
Na tym forum padaly o wiele gorsze wyzwiska niz "kretynka" i "idiotka".

Gość gość
to ja, od tego dziesięciolatka - jeżeli moje pytanie jest głupie a ja jestem idiotką - to sorry dziecko jest tutaj od czwartego roku życia, chodzi do szkoły i świetnie się uczy, ma tutaj przyjaciół i wrosło w angielskie środowisko, nie mamy zamiaru wracać do Polski - wiec czy pytanie o obywatelstwo dla niego jest wg was aż takim idiotyzmem z mojej strony?

A moze ktos sie orientuje - jezeli prowadze wlasna dzialalnosc np. od 3.5 roku i place podatki a teraz wyprowadzilabym sie z UK i przez kolejne 1.5 roku nadal rozliczala tu dzialanosc firmy, to sie liczy do tych 5 lat czy trzeba tu fizycznie siedziec?

Gość gość
mialam cicha nadzieje, ze sie to moze zmienilo :)