Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy bedac na urlopie wychowawczym mozna oddac dziecko do zlobka

Polecane posty

Gość gość

Na 5 h? Jest to moje jedyne dziecko. Pewnie chodziloby 2 h, ale musze je wpisac na minimum 5. Mozna? Czy wychowawczy to wyklucza?

Gość gość
prywatny tak Państwowy Nie

Gość gość
Sytuacja jest dosc skomplikowana, bo... to zlobek mojej szefowej. Tzn ja osobiscie pracuje w zlobku, ale nie w chwili obecnej, z powodu wychowawczego, jest za mnie nauczycielka. Znasz moze jakies przepisy? Nic nie moge znalezc. Gdzie zadzwonic?

Gość gość
ale to jest żłobek państwowy ? czy prywatny?

Gość gość
Zlobek jest prywatny, mi zalezy na tym zeby mala byla 1-2 h, ale musze ja zapisac na minimum 5.

Gość gość
Ja czegoś nie rozumiem. Jesteś na wychowawczym, chcesz dziecko zapisać do żłobka ... ok. Skoro żłobek jest jednocześnie twoim miejscem pracy, to ja czegoś nie rozumiem?!!!! Nie możesz wrócić do pracy i małą zapisać, być z nią tam normalnie? To idealny układ przecież, że masz ją na oku, a i ona jest z tobą. Mniemam i niemal jestem pewna, że coś kombinujesz i nie wiesz jak to zrobić, żeby nie wkurzyć szefowej ...

Gość kredytowa frankowa
wedle prawa nie możesz, bo warunkiem bycia na wychowawczym jest BEZPOŚREDNIE SPRAWOWANIE OPIEKI NAD DZIECKIEM. ale teoretycznie możesz- moja koleżanka jest na wychowawczym a dzieci chodzą do państwowego przedszkola. wszystko dobrze póki ci się z szefową układa,bo jak jej się coś odwidzi to podkabluje cę do ZUSu i zwolni dyscyplinarnie...:O

Gość gość
Nie da sie wrocic wczesniej bo i tak jest za duzo nauczycielek, nie chce rozjuszyc szefowej, wracam od wrzesnia... Jakbym skrocila wychowawczy to MUSI mnie przyjac, a to MUSI pozniej wiadomo jak wychodzi...

Gość kredytowa frankowa
Cytat z forum prawniczego Kodeks pracy dopuszcza zarobkowanie czy kształcenie się w czasie trwania urlopu wychowawczego, z tym zastrzeżeniem, że nie może to uniemożliwiać sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem (art. 1862 § 1 K.p.). Przebywający na urlopie wychowawczym pracownik może więc podjąć dodatkowe zatrudnienie zarówno u dotychczasowego, jak i u innego pracodawcy, na podstawie umowy o pracę lub cywilnoprawnej. Jeżeli jednak jego aktywność zawodowa wyklucza sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem, pracodawca może wezwać pracownika do stawienia się w pracy, o ile na podstawie posiadanych informacji uważa, że zaprzestał on w sposób trwały opiekować się dzieckiem. Wezwanie do stawienia się w pracy następuje w terminie wskazanym przez pracodawcę. Nie może on być jednak krótszy niż 3 dni od dnia wezwania ani dłuższy niż 30 dni od powzięcia przez pracodawcę informacji o niewłaściwym wykorzystywaniu urlopu wychowawczego przez pracownika. Przepisy Kodeksu pracy nie precyzują, w jakim wymiarze czasu pracy może być zatrudniony pracownik korzystający z urlopu wychowawczego. Z istoty urlopu wychowawczego wynika, że nie może to być zatrudnienie pełnoetatowe. W piśmiennictwie z zakresu prawa pracy przeważa pogląd, że praca na wychowawczym w ramach do 1/2 etatu nie pozbawia możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. To, czy dana praca lub inna działalność pozwala na sprawowanie takiej opieki, zależy od charakteru i wymiaru podjętej aktywności zawodowej. Ocena, czy nie przeszkadza ona w prawidłowym wykorzystaniu urlopu wychowawczego w praktyce zależy od swobodnego uznania pracodawcy. Uzyskując informację o podjęciu innego zatrudnienia przez pracownika przebywającego na urlopie wychowawczym, może on ocenić, że praca ta ma charakter uniemożliwiający sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem. Pracownik nie ma możliwości odwołania się od takiej oceny, jak też od decyzji pracodawcy o wezwaniu pracownika do stawienia się w pracy.

Gość gość
Czyli jak szefowa sie nie przyczepi to dziecko moze chodzic do zlobka, a jak sie przyczepi (co jest jej w sumie nie na reke, bo straci dochod za moje dziecko) to moze mnie zwolnic dyscyplinarnie, dobrze rozumiem?

Gość gość
Trudno, chybha nie bede motala...

Gość gość
Mam koleżanki, których dzieci chodzą do żłobka a one są na wychowawczym. Na kilka godzin nie cały dzień. Ja sama planuję ok 2 miesiace przed koncem wychowaeczego oddac synka do zlobka by mogl stopniowo oswoic sie z mowym miejscem i by ewentualne pierwsze choroby przypadly na czas jak bede jeszcze w domu.

Gość gość
A czy to zlobki prywatne? I zus sie nie czepia? Bo nie chce sobie narobic szkody...

Gość gość
Nie ma znaczenia czy prywatny czy państwowy. Jesli pracodawca nie ma nic przeciwko temu i nikt do ZUSu nie doniesie to spoko. Gorzej jak ktoś będzie miał jakiś problem i postanowi narobić ci kłopotów. Generalnie do pracodawcy należy ocena czy jak oddasz dziecko na godzinę do złobka to nie sprawujesz nad nim bezpośredniej opieki. niby przyjmuje się, że pracując do 4 godzin dziennie nie traci się możliwości sprawowania opieki, ale przepis mówi że ocena należy do pracodawcy i od jego decyzji nie ma odwołania. podobnie sprawa ma się z ZUSem - to będzie kwestia uznania urzędnika. a wiadomo, że takie sprawy w 99,99% rozpatrywane są na niekorzyść człowieka... Także nie warto ryzykować

Gość gość
up

Gość gość
ja jestem już prawie pół roku na wychowawczym, moje dziecko chodzi do państwowego żłobka, ale ciągle choruje i mój pracodawca wie o tym, że właśnie z tego powodu jestem na wychowawczym mimo tego, iż posłałam młodego do żłobka. pobieram również zasiłek z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym.

Gość gość
A, po co w ogóle męczyć dziecko żłobkiem, skoro jesteś na wychowawczym?

Gość gość
:) chcę wrócić do pracy, jak już się synek "wychoruje". nie uważam, żeby to było męczące dla niego. mimo tego, że jest czasami tylko kilka dni w miesiącu w żłobku, idzie tam z chęcią. jeśli teraz zrezygnowałabym ze żłobka, to później taki sam problem miałabym z przedszkolem.

Gość gość
Odpowiedź bezpośrednio od pracownika ZUS-u Odpowiadając na pytanie wyjaśniam, że zgodnie z art. 4 pkt. 17 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych osobą a sprawującą osobistą opiekę nad dzieckiem jest osoba fizyczna sprawująca osobistą opiekę nad dzieckiem własnym lub swojego małżonka, lub dzieckiem przysposobionym, przez okres do 3 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 5. roku życia, a w przypadku dziecka, które z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności wymaga osobistej opieki tej osoby, przez okres do 6 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18. roku życia. Stąd jednym z warunków do objęcia odpowiednio ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi bądź ubezpieczeniem emerytalnym, jest sprawowanie opieki osobiście przez osobę zgłaszającą zamiar podlegania ubezpieczeniom. Warunek ten też jest spełniony w przypadku, gdy nie nastąpiło trwałe zaprzestanie sprawowania osobistej opieki przez rodzica, natomiast dziecko uczęszcza do przedszkola, żłobka, klubu dziecięcego, niezależnie od ilości godzin pobytu w tych placówkach. W przypadku zaś starszych dzieci (niepełnosprawnych), także w przypadku uczęszczania tych dzieci do szkoły.