Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmęczonaaa mamaaa

Wasze sposoby na zmęczenie

Polecane posty

Gość zmęczonaaa mamaaa

Hej, mamusie, macie jakieś sposoby na zmęczenie? Nie wiem, czy to wina pory roku - przedwiośnie - czy braku jakichś witamin, czy moze za dużo mam na głowie - praca-dom-praca-dom, ale ostatnio cały czas czuję się zmęczona, fizycznie, nie psychicznie, chciałabym nabrać więcej sił a nie wiem, jak to zrobić. Mój dzień w skrócie wygląda tak: -pobudka ok.6, śniadanie dla siebie i dziecka, mycie, ogarnianie i wyjście do pracy koło 7, mąż zostaje z dzieckiem do 9, wtedy przychodzi niania i on wychodzi do pracy -w pracy do 15, wiadomo, jest co robić- -ok.15 szybkie zakupy i powrót do domu - no i ok.16 jestem w domu, szykuję jakieś drugie danie, bawię się z córką, jakieś drobne rzeczy ogarniam typu pranie, sprzątanie lekkie, ale głównie poświęcam czas córce -ok.18 wraca mąż, robimy wspólnie kolację, ok.19 kąpiemy córkę, dziecko zasypia koło 20.-20.30 a my z mężem ogarniamy kuchnię, wstawiamy zupę na następny dzien i takie tam problem w tym, że po całym dniu mam ochotę po prostu położyć się i zasnąć, i tak tez robię najczęściej, koło 23 zasypiam, choć chciałabym np. posiedzieć z mężem, obejrzeć coś, poczytać, czy po prostu się przytulić. Ale najczęściej po prostu padam plackiem. Co robić żeby mieć więcej siły???

Gość gość
mam to samo. padam na pysk po calym dniu.

Gość co by tu napisać wam
magnez ?

Gość leniwa krovva
Fitness chociaż godzinę w weekend. Sen. Dziecko na weekend do dziadków.

Gość zmęczonaaa mamaaa
Magnez kupię :) Śpię kiedy mogę :) Dziadków nie mam, tylko 1 babcię :) Ale dziękuję za porady 🌻

Gość gość
Może bierzesz jakieś leki, których zmęczenie jest efektem ubocznym? Weź choc jeden dzień urlopu i odpocznij sobie, pośpij dłużej i poczytaj książkę. A jak nie możesz to połóż się wcześniej przez kilka wieczorów, nawet kosztem wykonywania obowiązków. Nie wiem czy sport coś da, bo on raczej jeszcze bardziej cię zmęczy. Sport jest niezastąpiony przy zmęczeniu psychicznym.

Gość zmęczonaaa mamaaa
Nie, leków nie biorę, tylko tabletki anty, ale to nie po nich takie objawy, obstawiam porę roku i tryb życia. No i niedobór magnezu może, piję sporo kawy. Co do sportu to faktycznie, on pomaga bardziej na zmęczenie psychiczne, ćwiczę od lat w domu (pilates) bo to znakomicie robi na przeciążony kręgosłup. A co sądzicie o zielonej herbacie albo yerba mate? Działa to?

Gość gość
Dla mnie pobudzająca jest mocna zielona herbata, mocna czarna (nie pijam kawy), kupiłam żeń szeń (ktorejś firmy z kolei i tym razem trafiłam w sedno), relaksuje i dodaje mi powera ciepła kąpiel i pobudzająca muzyka :) Do tego witaminy, magnez... Widzę, że masz dużo na głowie, ale na wszelki wypadek moze skontroluj tarczycę?

Gość gość
Ooooo, mowisz ze tabletki anty nie? A to baaardzo prawdopodobne, to że dotychczas takich objawow nie mialas nic nie znaczy. Hormony rządzą całym organizmem i każdym w nim procesem. Na to zwróć szczegolną uwagę :)

Gość zmęczonaaa mamaaa
Nie, to na pewno nie tabletki, pod tym kątem badania już robiłam. Tarczyca przebadana 3 miesiące temu, robić testy jeszcze raz? Czy nie ma sensu? Chyba potrzebuję urlopu :O Zauważyłam, że bardzo mi spadła "wydajność" po gorącym okresie w pracy, jak w czasie świąt siedziałam sobie w domku z rodziną to mogłam góry przenosić :D

ja tam pozostaję przy dobrej małej czarnej kawce:) bez tego ginę:) i mając 2 dzieci z tego miejsca składam hołd każdej matce która ma dzieci w liczbie 3+. JESTEŚCIE WIELKIE. ja z dwójką nie ogarniam no ale podobno to brak umiejętności organizacji hihi.

Gość zmęczonaaa mamaaa
Anaconda, ja już rodzicom dwójki dzieci biję pokłony :D a co dopiero 3 :D

Gość gość
A ja mam właśnie trójk3, najmłodszy trzy miesiące kończy dzisiaj i właśnie wisi na piersi:-) niedługo wracam do pracy i już się boję, że nie ogarnę tego wszystkiego:-(

Gość gość
zrezygnować z pracy niech mąz zarabia na dom

Gość gość
Ja niestety mam tak samo - nawet rozkład dnia podobny. :) Ledwie żyję wieczorem. Myślę, że to przez porę roku - wiosna i latem tak nie miałam więc zostało mi modlic sie o szybka wiosnę. :)

Gość zmęczonaaa mamaaa
No właśnie, chyba tylko wiosna nas uratuje :D i więcej słońcaaaaaa, Boże bez słońca ja nie funkcjonuję, normalnie w hibernację prawie popadam. A, za porady typu "rzuć pracę, niech mąż zarabia na dom" serdecznie dziękuję, nie chce mi się nawet wyjaśniać dlaczego

Gość gość
A co ja mam powiedziec spie 3 h w nocy z przerwami takiego mam noworodka.

cóż jedne noworodki chętnie spią całą noc inne lubią " robić na złość":):):):)wychodzę z założenia, że wszystko trzeba przeżyć:) akurat młoda jak była malutka spała od pierwszej doby całe noce, syn przebudzał się wpierw dwa i po krótkim czasie raz...aż do kolek:) to był ciężki czas sen marzeniem:) ale nie żałuję:) Ostatnio jakoś tak miałam przebłyski na 3, ale mam koleżanke z 3 dziecki i po zpędzenia większej ilości czasu na dworze czy w domach mówię sobie nie:) po prostu znając siebie: "ni dy ry dy" cierpliwość mam ograniczoną niestety:( pozdrawiam Mamy i rześkie i wykończone. Taka pogoda.w domu zwariować można jak się nie da albo wcale albo na krótko wyjść... Ale latem dopiero będzie zasów, żar z nieba pot a tu biegać za dziećmi:) Same uroki:):):) Co do lenistwa...nie wiem czy robiąć nawet automatycznie wszystko w domu plus dzieci to jest się aż takim leniem, każdemu człowiekowi należą się chwile wytchnienia.

Gość gość
ty i tak wytrzymala jestes ja ide spac o 22, czasem o 21.30 poprostu oczy sie same zamykaja a wstaje o 5.45 do pracy. gdy mam wolne i moge pospac to spie 12 godzin

Gość zmęczonaaa mamaaa
Anaconda, na samą myśl o trójce dzieci robi mi się słabo....Moja mała nie ma jeszcze dwóch lat i dopiero teraz pojawia się jakiś CIEŃ myśli o rodzeństwie...Ale chyba jeszcze dużo wody upłynie zanim się zdecydujemy :D Chociaż okres noworodkowy wspominam dobrze, córka nie była kolkowa, dobrze jadła i spała, no i byłam w domu cały czas, więc zdążyłam się wyspać, naczytać, odpocząć :D

Gość gość
sport tez jest dobry na zmeczenie fizyczne. pozwala naladowac baterie i nie myslisz o obowiazku. hormony z tabletek anty maja olbrzymi wklad w organizm i moga powodowac zmeczenie nie tylko hormonami ktore moga cos nabroic w twoim ukladzie hormonalnym ale tez np. przeciazona watroba. moze bierz cos wzmacnijacego na watrobe jak np. ostropest. staraj sie urozmaicic sobie dzien aby byly troche rozne. np.raz nie rob zupy czy sprzatania mieszkania tylko usiadzcie sobie z mezem przy herbacie,winie, etc. tak aby urozmaicic czas. zamiast obowiazkow mila rozmowa,film, pocalunki. a na obiad mozesz wtedy zjesc kanapke na cieplo. raz w tygodniu to sie nic nie stanie. pojdz na spacer chocby 20minut nawet po ciemku to juz cos daje. a jesli mieszkasz w miescie to taki spacer przy swietle latarni lub oswietlonych budynkow jest bardzo mily. popatrz czy to cos ci nie pomoze...mi sie wydaje, ze jest warte sprobowania.

Gość lepiej organizuj czas
Ogarniajcie się tak, żeby o 20 juz siadać razem z kubkiem herbatki i gadać. Obiad można zrobić na 2 dni, sprzątać codziennie nie trzeba, po co robisz obiad z 2 dań? Rób jedno danie i jakąś kolację na ciepło. tracicie mnóstwo czasu. A jak wstajesz o 6 to powinnaś się kłaść o 22, a nie o 23 zastanawiać się nad spędzaniem wspólnie czasu.

Gość issskaa
Ja mam to samo ale u mnie zmęczenie jest podyktowane stanem depresyjnym który powoduje u mnie nadmiar pracy albo niedobór dóbr materialnych -co to znaczy?To znaczy że czułam się tak samo zmęczona kiedy pracowałam w nadmiarze i tak samo się czułam kiedy nie pracowałam wcale-ale za to nie miałam pieniążków. Nie czyłam się tak tylko przez jeden rok w życiu kiedy to na próbe zostawiłam wszystko(jeszcze wtedy niemiałam rodziny)wyjechałam i postanowiłam żyć chwilą. Poznałam jakiegoś biznesmena bogatego mój dzień wyglądał następująco: imprezowałam ile chciałam, kładłam się kiedy chciałam,wstawałam kiedy chciałam,w domu było małe mini spa czyli jakuzzi, sauna itp. korzystałam z tego jak często chciałam. Kiedy chciałam wsiadałam w auto i jechałam na basen masaż czy zakupy. Jadałam w restauracjach a jak chciałam to mogłam ugotować coś w domu i zaprosić nowych znajomych. Luz beztroska i karta kredytowa do dyspozycji. Jedyne co mi nie odpowiadało to zazdrość tego faceta o mnie dlatego mu uciekłam bo go nie kochałam wcale. Ale wiem że styl życia sprawia że czujemy się zmęczeni.

Gość gość
cooooooooooooooooo?

Gość gość
moj to oczywiscie formentor :) dzieki tym tabletkom w koncu normalnie funkcjonuje, wstaje rano bez problemu, w pracy nie lapie mnie sennosc ;-) poczytajcie sobie o nich

Gość gość
Sauna jest świetna.polecam :)