Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość camilla0000

Duży 2miesięczniak, a pediatra panikuje...

Polecane posty

Gość camilla0000

Witam. Jestem mamą 2,5 miesięcznego chłopca, który waży 7,4kg. Nie wygląda strasznie grubo, bo jest długi (nosi już na styk rozm. 68), ale nie ma się co dziwić, bo oboje z mężem mamy ponad 180cm wzrostu. W każdym razie wczoraj pediatra złapała się za głowę i nakazała rzadziej karmić dziecko, dodam, że mały je tak jak jeść powinien, wg. zaleceń na naszym mleku - 130ml, 6-7 razy dziennie. I teraz nie wiem, czy to ja jestem jakaś dziwna twierdząc, że to jakiś absurd głodzić dziecko, czy pediatra jednak ma rację. Dodam, że jest to kobieta, która już dawno powinna przejść na emeryturę... Poza tym mam też drugiego synka, ma obecnie 6,5 roku i w wieku 3 miesięcy ważył 7,5kg, czyli podobnie jak teraz młodszy, a wtedy mieliśmy inną pediatrę i nikt nie robił żadnych problemów. Generalnie pediatra uważa, że mały je za często, kazała dawać mu jeść min. co 4 godziny, ostatni raz o 18, a później dopiero rano. Przecież to jest chore. Dziecko ma to w genach, że jest duże, a że szybko rośnie, to musi też jeść. I tak z trudem przetrzymuję go te 3 godziny, bo najchętniej jadłby już po 2. Już nie mówiąc o jedzeniu w nocy, jak mogę nie karmić go w nocy w ogóle? Za przykład podała, że my przecież nie jemy w nocy, to dziecko też ma nie jeść, no ale on ma przecież 2,5 miesiąca, do tego szybko rośnie. Powiedzcie co o tym wszystkim myślicie, bo mnie po prostu szlag trafia... Dla mnie to absurd jakiś tak głodzić dziecko, które przecież je tyle ile powinno :/

Gość gość
Nie możesz zmienić pediatry? Lub chociaż się skonsultować i zasięgnąć innej opinii?

Gość gość
Masz glupia lekarke,a powiedz ile maly wazyl jak sie urodzil?

Gość gość
Waży dużo ale bez przesady żeby dziecko głodzic albo odchudzać. Przecież taki maluszek potrzebuje jedzenia . Później i tak waga będzie w normie . Mi też każdy mówi o jaki duży bo ma 4 miesiące i 8 kg.a jaka jest waga wyjściowa twojego dziecka ?

Gość gość
Jesli dziecko nie wyglada tlusto, jest ogolnie spore i rodzice obydwoje wysocy, na chlopski rozum to stanowczo ty masz racje i popieram sugestie: zmien lekarza.

Gość camilla0000
Co do zmiany pediatry, to właśnie o tym myślimy. Również przez to, że ta lekarka ze wszystkim daje skierowanie do szpitala, twierdząc, że ona nie wie co dziecku jest... To nie wiem co ona robi na tej posadzie. Np. kiedyś ze starszym synkiem na nią trafiliśmy, miał gorączkę bez innych objawów, oczywiście wysłała nas do szpitala, ja się wstrzymałam i okazało się, że to była 3-dniówka. No cyrk na kółkach po prostu... Młodszy synek urodził się z wagą 3,2kg. Też uważam, że urósł bardzo szybko, no ale jadł tak jak powinien. Mleko modyfikowane dostawał dopiero po 1 miesiącu, bo wcześniej był tylko na piersi.

Gość gość
Ją bym nie zmieniała częstotliwości ale dawała mniejsze porcję. Moja 130 ml piła jak miała ok 5 miesięcy a chuda nigdy nie była. To jednak mm, nie pierś. W ten sposób go nie zaglodzisz a troszkę może wolniej będzie przybieral.

Gość gość
moj ma prawie 5 msc i wazy 8,200kg. dzisiaj bylam na bilansie i pediatra powiedziala ze jest co dzwigac, ale dziecko rozwija sie prawidlowo i nie jest grube tylko ciezke, je wedlug schematu, nawet sie jej zapytalam czy ta waga nei jest za wysoka, powiedziala ze nie i ze wszystko jest ok, zjada 6 x 150 z tym ze jeden posilek mleczny pomalu zamieniamy na obiadek :)

taka waga, przy tym wzroście to jest ok. Może i jest duży jak na swój wiek. ale proporcje ma zachowane. Pediatra niech spada na drzewo.

Gość gość
Umnie bylo to samo. Syn byl na 90 centylu z waga. Tyle ze z wzrostem na 98.

Gość Justyna201444
Hej nie przejmuj się głupim gadaniem ja obecnie mam synka który ma 15 msc i waży teraz 18 kg! nie wygląda na grubaska chodzić zaczął przed roczkiem a jadł normalnie tak jak powinien!Trafiliśmy na super pediatrę który na każdej wizycie ważył małego i nic nie mówił po prostu taki jest i już a urodził się z wagą 3550! teraz ma 18 kg i nosi ciuszki rozmiar 98. Głowa do góry,nie głoduj dziecka bo ja też próbowałam ale skończyło się na krzyku wrzasku i płaczu bo domagał się mleka! teraz pije mleko po 180ml 3 razy na dzień

Gość gość
Karmisz prawidłowo ale dziecko jest bardzo ciężkie jak na swój wiek. Myślałaś o tym by zmienić mu mleko? Zerknij na ilość tłuszczu i kalorii na 100 ml mleka i porównaj z innymi wiodącymi markami. Mleko nie może być ani przetłuszczone ani przebiałczone. Jakie mleko podajesz?

Gość gość
Jestem w szoku ja 175 cm mąż 185 cm dzieciątko waga 3580 53 cm obecnie 5 miesięcy waga 7100 68 cm i ma 4 miesiące i tak wygląda na mega pulchne karmione mm to jak wygląda Twoje 2-miesięczne niemowlę ?? Tak jak moje 5 miesięczne ?

Gość gość
Justyna pleciesz głupoty - niespełna 1,5 roczne dziecko ważące 18 kg to wg Ciebie ok? Je normalnie? 3x180 ml w tym wieku to dużo. Kiedy ten dzieciak je normalne posiłki?

Gość gość
18 kilo ma MOJ 5 letni syn,a chudy nie jest,za to moja corka 14 mcy 8800, nie rozumiem jednego,jak matki pulchnych maluchow pisza ze dzieci niee wygladaja grubo no boze,przeciez trzeba byc slepym albo hipokryta,wiecie waze 1 0 0 kilo ale tego po mnie nie widac,

Gość gość
bez przesady. Dziecko powinno jeść gdy jest głodne. Czy ta baba wie co mówi? moja córka jak jest głodna to drze się w niebogłosy....

Gość gość
jeszcze dodam, że takie maleństwo ma nie jesc w nocy gdy jest głodne? Twoje dziecko jest długie moja córka 5 miesięczna teraz dopiero nosi ubrania w r. 68 i wazy 7 kg, więc skoro Twoje dziekco jest takie długie to wazy normalnie

Gość gość
A wiesz, że są dzieci nie grube a "nabite" i one zawsze będą więcej ważyć niż na to wyglądają. 5 lat i 18 kilo, Twój syn jest chyba bardzo niski. Mój ma 3,5 i waży 19-20, ale ma 105 cm i zapewniam Cię, że gruby nie jest.

Gość gość
Wiesz co... upasłaś dziecko.. Bo chyba nie powiesz, że jak się mały urodził to ważył ponad 5kg? Dziecko powinno przez pierwsze miesiące przybierać 800 gramów miesięcznie.. maksymalnie kilogram.. więc żeby waga prawie 7,5 kg była ok w połowie 3 miesiąca to dziecko po urodzeniu powinno ważyć ponad 5kg, a zapewne tyle nie ważyło. Karm rzadziej, a na noc (ostatnie karmienie lub pierwsze nocne, ok 23) dodaj do mleka kleiku ryżowego, ale zrób dłuższą przerwę. W każdym razie staraj sie ograniczym liczbę posiłków nocnych.. A tak w ogóle to dostaje jeść 6-7 razy na dobę czy w dzień + karmienie nocne? _ Moje dziecko waży 9,5 kg, ma prawie 13 miesięcy. Znam dziewczynkę, która waży w tym wieku o kilogram mniej.

Gość gość
Ta, która pisała, że jej 15 miesięczne dziecko waży 18 kg.. i pije 3 razy dziennie mleko.. pewnie jeszcze z butelki co?? Kto dziecku w tym wieku daje 3 razy mleko? A gdzie obiad? Jakiś deser, owoc, jogurt, kanapka, kaszka? Kiedy to dziecko je normalne posiłki, skoro 3 razy pije mleko?

Gość gość
boze moj 2 latek je strasznie duzo i wazy 13.5 kg ale to usiedziec w miejscu nie moze :D a teaz byl tluscioszek jak byl maly i lekarze rowniez sie martwili ale karmilam piersia wiec niestety albo piers albo nic ? mowicie o mleku w wieku 18 mies 3 razy dziennie?? znam dziecko ktore we wrzesniu skonczy 3 lata i dostaje 3 razy dziennie butle w nocy!

Gość gość
nie karmić dzieciaka od 18 aż do rana ????? I to 2 miesięcznego kiedy noworodki praktycznie non stop muszą jeść bo najszybciej rosną ??? Dla mnie to coś nie do wyobrażenia

Gość gość
jak jest długi to waga wynika ze wzrostu a nie że jest za gruby. Jakaś niemyśląca baba starej daty. Idź na konsultacje do innego pediatry

Gość Justyna201444
Tak jak któraś dziewczyna napisała moje dziecko nie jest grube a nabite! Ja sama jak byłam mała byłam taka jak on byłam ciężka a tego nie było widać! a mały jest zdrowy jak ryba! kaszek czy kleików nie tolerował i nie toleruje do teraz! Co do mleka pije tyle ile potrzebuje 15 miesięczne dziecko a czy z butelki czy z nocnika nikogo to nie powinno obchodzić,każde dziecko jest inne mojej koleżanki córka o 2 tygodnie starsza od małego waży kilo mniej niż mój i też nie wygląda na GRUBASKA! Moje dziecko pije mleko po przebudzeniu koło 6 tej rano i na wieczór o 20 do spania i od czasu do czasu w dzień a posiłki w dzień dostaje normalnie nie jestem za tym by głodzić ani by utuczyć!

Gość gość
Mój syn też był duży, nosił ubranka o rozmiar większe niż powinien, zawsze w górnej normie sitki centylowej, ale lekarka nie szalała. Mąż jest postawny, jego dziadkowie również, wiec kruszyną nie ma być za kim. Teraz ma ponad 3 lata od pół roku jego waga stoi z tym że wyciągnął się na długość i jest normalnej budowy. Teraz mam córkę(6 tyg.) je z kolei za mało,ale przybiera normalnie i prawidłowo. Położna za głowę się złapała,jak się dowiedziała,ze mała zjada tylko 40 ml mleka a powinna 90 ml. Teraz powinna pić 120 a pije ok 80ml (przy dobrych wiatrach). Zmień pediatrę, bo niektórzy lekarze to powinni być już na emeryturze a nie zajmować sie leczenie .

Gość gość
ile ważyło twoje dziecko jak sie urodziło ? w pierwszych misiącach dziecko sednio powinno przybierać koło 1 kg na miesiąc

Gość gość
tak, tak.. wmawiajcie sobie dalej, że duża waga dziecka jest adekwatna do wzrostu.. bajki opowiadacie.. że kilogramy znikną, że dziecko długie, że rodzice wysocy.. znam dziecko... 6m- 10,5kg (na piersi), 2 latka -22 kg, w przedszkolu ok 40.. teraz ma 11 lat i ponad 100kg.. owszem.. chłopak jest baaaardzooo wysoki, zawsze przewyższał rówieśników o głowę (nawet tych najwyższych), ale bez przesady.. jest po prostu gruby. Mama też zawsze sobie tłumaczyłą, ze przecież duży, że wysoki.. tyle, że jest mnósrtwo wysokich dzieci, a szczuplutkich. Ale ona też twierdziła, ze dziecko płącze w nocy z głody, że trzeba mu dać jeść.. cóż.. i zrobiła dziecku krzywdę.. bo na wzrost, to ona wpływu nie miała.. dziecko po prostu jest bardzo wysokie.. ale jego waga wynika z jej błędów żywieniowych, ciągłego dawania mleka (w nocy też), a później innych posiłków często i w dużych ilościach.

Gość gość
hej moj synek tez byl hehe jak byscie zobaczyli zdjecia to byscie zobaczyli tylko oczy i nos :D i karmiony piersia i nie jadl duzo :D zaczal chodzic i teraz jest akuracik je ogromne ilosci i waz 13.5 :) takze jedne dziecki gubia jedne nie , nie ma reguly

06.02.14 [zgłoś do usunięcia] gość tak, tak.. wmawiajcie sobie dalej, że duża waga dziecka jest adekwatna do wzrostu. xxx to powiedz tępa dzido ile powinno ważyć dziecko które ma 68cm wzrostu CZEKAM

Gość gość
Do tej co pisala ze MOJ 5 letni syn jest niski,mierzy 117 a obecnie wazy 2 0kg, moje dzieci naleza do dlugich a chudych za to duzo jedza i sa zdrowe, ciagle wszystko jest za krotkie, nie znam sie,na ubitych niemowlakach wygladajacych normalnie,ale wydaje mi sie ze to niemowle jest troszke ponad norme,trzeba kontrolowac wAge,