Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto sie zna na fizyce?

Polecane posty

Gość gość
OczywiScie pisze o decymetrze szesciennym

Gość facet po rozwodzie
pełna zgoda, ale gdzie mój błąd w tym?

Gość gość
Oczywiście piszę o decymetrze sześciennym= 1 litr=1000cm3=1000g :)

Gość gość
facet po rozwodzie Nie ma błędu.:) Po prostu zapędziłeś się w wyliczanie ciężarów właściwych stali i ołowiu. A tu nie jest potrzebna tablica Mendelejewa.

Gość gość
facet po rozwodzie Ważne jest, aby dzieciaki troche zrozumiały z tej fizyki. Mam nadzieję, że trochę jaśniej tłumaczymy im niż ich nauczyciele.:D

Gość facet po rozwodzie
Będę polemizował, imo, ciężar właściwy jest niezbędny do poprawnej odpowiedzi. Zostań gościu bo potrzebuję, żeby mnie ktoś weryfikował na bieżąco. Tymczasem wróćmy do wyliczeń, cholera zawsze wolałem fizykę od matmy. W wypadku wody wygląda to tak: 1 cm3 (mililitr) – 1 g (1x1x1) 10 cm3 (litr) - 1 000 g - kilogram (10x10x10) 100 cm3 (100 litrów, czyli popularnie kubik) – 1 000 000 g (tona)- (100x100x100) Dobrze kombinuję?

Gość gość
facet po rozwodzie 1cm3 -1 g 10cm3- 10g czyli 10 szescianikow o wymiarze 10mmx10mmx10mm 100cm3 -100g czyli 100 szescianików =0,1 litra 1000cm3 - 1000g 1000 szescianików =1 litr 10000cm3 - 10 l. 100000cm3 = 100l 1000000cm3 =1000 l = kubik metryczny =1m3 = 1000kg =1000000g

Gość AutorkaTematu
2 gimnazjum

Gość gość
Autorka Co teraz przerabiacie? Prawo Archimedesa?

Gość AutorkaTematu
Tak w poniedziałek mieliśmi pierwszą lekcje o tym i pani nam podała te prawo i mieliśmy zrobić te zadania, ale w poniedziałek pani jeszcze pytała 5 osób i zanim co do czego to zdążyła podać tylko te prawo i zadać zadanie domowe.

Gość facet po rozwodzie
tak spytałem z ciekawości, wygląda na to, że mam córkę rok młodszą od Ciebie :)

Gość gość
Autorka To w zad3 uwzglednij moją drogą odpowiedż z godz 20:23

Gość AutorkaTematu
Spoko :)

Gość gość
Autorka Jeżeli pani od fizyki będzie miała wątpliwości co do prawidłowości odpowiedzi na zadania, to ją wyślij na ten topik, a my ją tu już wyprostujemy. :D

Gość facet po rozwodzie
Wracając do zadania (sam sobie rzuciłem rękawicę): ołów: 11 350 kg/m3 stal: 7 700 kg/m3 Czyli gęstość w g/cm3: Ołów: 11 350 000 g/1 000 000 cm3 = 11,35 g/cm3 Stal: 7 700 000 g/1 000 000 cm3 = 7,7 g/cm3

Gość gość
facet po rozwodzie Wyliczyłeś tylko ile waży 1cm3 obydwu metali, Ale po co te wyliczenia? Co chciałbyś dalej z nimi zrobić?

Gość facet po rozwodzie
ad. 2.a 10 cm3 ołowiu będzie ważyło 11,35g x (10x10x10) = 11 350 g i będzie wypierane z siłą równą wypartej przezeń wody, czyli 1000 g, czyli 11 350 minus 1000 = 1 035 g i takie będzie wskazanie siłomierza. cdn...

Gość gość
facet po rozwodzie Weź na przykład ten ciężarek z zadania, wykonany z ołowiu. Jest tylko podana objętość tego przedmiotu wynosząca 10cm3, ąle nie masz podane, że jest wykonany w całości i w środku może być częściowo pusty W tym przypadku wyprze on na pewno 10 cm3 wody, czyli wagowo 10g .

Gość gość
A w przypadku śruby jest podana waga, czyli 10g. I tu zaczynam mieć obawy, że przyjąłem błędne założenie. Bo według prawa Archimedesa to ta śruba nie wyparła 10g wody tylko tyle ile wynosi objętość tej śruby. I tu trzeba by to wyliczyć z gęstości właściwej stali.

Gość gość
facet po rozwodzie Ale czekam na Twoje drugie wyliczenie.

Gość gość
facet po rozwodzie Z obliczeń wynika, że śruba ma objętość około 1,3cm3, zatem powinna wyprzeć okoł1,3g wody Wniosek zadanie bez sensu .

Gość gość
facet po rozwodzie Chyba, że uczeń ma sam wydedukować , Co będzie miało większą objętość ołów czy śruba i dać odpowiedź.

Gość facet po rozwodzie
Oczywiście mój powyższy wynik ostateczny zawiera literówkę: nie 1 035 g tylko 10 350 g. Heh, rozwaliłeś mnie, no oczywiście, że ciężarek może być częściowo pusty, może być zbudowany z samych ścianek ołowianych i unosić się na powierzchni jak ten statek z zadania 1. Zatem zakładam, że jest to 10 cm3 litego ołowiu, w przeciwnym wypadku nie da się odpowiedzieć na to zadanie. Jeżeli zawiesimy 10 cm3 ołowiu na siłomierzu to pokarze on ciężar 11 350 g (w zasadzie to powinienem ciężar przeliczyć na siłę, czyli masa w polu grawitacyjnym Ziemi, wtedy wynik wyjdzie w Niutonach, bo zdaje się, że takie są jednostki siłomierza – ale uprośćmy sprawę i zostańmy przy gramach). Po zanurzeniu w wodzie zadziała na niego siła wyporu wprost proporcjonalna do ciężaru wypartej przez niego cieczy, czyli dokładnie 1 000 g, bo tyle wody wypiera całkowicie zanurzony w niej przedmiot o objętości 10 cm3. Zwrot wektora siły wyporu będzie skierowany przeciwnie do wektora siły ciążenia. Więc od masy wiszącego na siłomierzu obciążnika należy odjąć 1000 g. Mam nadzieję, że dobrze kombinuję.

Gość gość
facet po rozwodzie Czyli w przypadku ołowiu siłomierz wskaże siłę 1035g a w przypadku śruby10g - 1.3g = 8.7g

Gość gość
facet po rozwodzie I znowu błąd Przypadku ołowiu 11,35g x 10 =113,5g masa ołowiu 113,5g - 10g(wyparta woda0 = 103,5g

Gość gość
facet po rozwodzie Ołów w niutonach 1,035N Stal 0,087N

Gość facet po rozwodzie
O ile się nie mylę to funkcjonujemy w trójwymiarowej czasoprzestrzeni, więc jeżeli chcemy dziesięciokrotnie zwiększyć objętość to powinniśmy pomnożyć ją o dziesięć w każdym z wymiarów czyli 10x10x10, a nie tylko x10, jak sugerujesz.

Gość facet po rozwodzie
O rany, lecę na pysk ze zmęczenia, tą śrubę to zostawię na jutro, jedno jest pewne to z pewnością nie było zadanie na 2 kl. gimnazjum.

Gość gość
facet po rozwodzie Nie zgodzę sie, Bo 10cm3 jest to np: prostopadłościan o wymiarach 1cm x 1 cm x 10cm albo 1cm x 2cm x 5 cm

Gość gość
facet po rozwodzie To życzę dobrej nocy!