Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Byłam w Holandii i tam ludzie nie zasłaniają okien a w Polsce taka ciemnota

Polecane posty

Gość gość

jakieś firaneczki doopeczki roletki, na co to komu?

Gość gość
taaaa i tak ci sie to podoba?? siedzi gosc przy stole grzebie w d***e potem w nosie i zaglada albo wacha ale firanek brak :D tak jest w Holandii i Niemczech :D to ci sie podoba ??????? to sa zera ****** i tyle a ty ....wez i docen co masz zacznij mozgu uzywac

Gość gość
a po to, żeby ci sąsiad nie zaglądał do chałupy jak się po d***e drapiesz. Sądzę, że byłaś w jakimś mieście w Holandii, a nie na wsi, gdzie zapewne mają te twoje doopeczki. Poczucie estetyzmu się kłania, okno jest ładniejsze z firanką, a nie pusta dziura z wglądem do środka.

Gość gość
Czasami mam turban (maseczka na włosach), czasami plasterki ogórka na twarzy, czasem zaswędzi mnie tyłek i podrapię. Czy całe miasto musi to oglądać? :O

Gość gość
Ta bo oni lubią na pokaz. Kurde ale ja lubię sobie polatac w bieliźnie i nie chce żeby mnie oglądano.

Gość gość
mnie to nie przeszkadza, ja nie mam nic do ukrycia, nie ma u mnie przemocy domowej ani innych patologii jak u was którym potrzebne firaneczki

Gość gość
Tam jest nieco inna mentalność. U nas wielu ludzi ma takie hobby, żeby zerkać innym w okna i szklaneczkę do ściany przystawiać ;)

Gość gość
ano kochani co dziennie jadac do pracy mijam Niemcow ktorzy jedza ziewaja smarkaja chodza w gaciach grzebia w tylkach kloca sie bija przepychaja a nawet pieprza bez ....firanek :D jade i se mysle ,jak ci ludzie musza czuc sie samotni i debilni z erobia to tak publicznie hahhahah sa z****** wierzcie mi to chore kapitalistyczne wytwory braku milosci uczuc empatii kultury i wszelakich zasad ludzie chore ....ale mam ubaw :D hahahhaha

Gość matti222
Poza tym jest jeszcze jeden znaczący aspekt przemawiający za posiadaniem....kuźwa co ja pitolęChodzi o to że przy słonecznej pogodzie byłoby za dużo światła i weź np.oglądaj tv.

Gość gość
jesteś prostakiem, wychwalasz pod niebiosa to co zobaczysz w jakimś kraju zachodnim i przyrównujesz do nas, a nie znasz pojęcia co kraj, to obyczaj. zresztą myślisz, że wszędzie tak jest, bo byłaś w jakiejś tam Holandii, ja byłam w jakiejś tam Francji i Niemczech i jakoś tam były firanki. a to, że lubisz pokazywać to świadczy, że to ty jesteś patologią, bo jest takie coś jak odrobina intymności, nie każdy musi chcieć oglądać twojej gołej dooopy w twoim brudnym mieszkaniu

Gość dywan na scianie
jak to ciemnota? ja zaslaniam okna i nie mam ciemno w pokoju bo mam pront. a w holandi mają pront? może nie mają i dlatego nie zaslaniaja okien

Gość gość
no światła tak dużo w polszy szczególnie w zimie, normalnie w okularach przeciwsłonecznych chodzę po domu, tak razi

Gość gość
ciekawe a do mnie ktokolwiek z za granicy przyjedzie to się wystroju okien nachwalić nie może,a najbardziej Amerykanka -kupiła sobie piękne firany z gipiurą( w Polsce ) do swojego salonu, dała mnóstwo kasy i mówiła że sie nie może doczekać keidy wróci i jej salon nabierze europejskiego szyku :)

Gość gość
wyjaśnię ci tak, bo to pochodne zachowań miasteczkowych holendrów protestantów takie coś jak u nas miasteczkowy katolik tam okna odsłonięte bo wszyscy mają widzieć uczciwe, w niedzielę do zboru i psalmów śpiewanie pobożne i pracowite życie, herbaty nie pije a kawę bo pobudza do wydajniejszej miłej bogu pracy, myje się tylko pod prysznicem bo szybciej nigdy w wannie bo to rozleniwia bezbożną przyjemnością u nas na sumę w niedzielę potem rosół z rodziną, firanki bo kto to widział by obce do domu zagladaly, kąpiel w wannie w sobotę bo skórę odmoczyć trzeba, herbata w szklance obowiązkowo z cukrem pochodne takich mentalności tak rozpoznasz gdzie więcej jakiej wiary tradycji ludowych kultywują katolicy okna zasłonięte, protestanci odsłonięte i reszta z wymienionych a reszta ma to w d i robi jak im wygodnie w niemczech to samo tam bardziej to widać jeżdżąc

Gość Bośnia1991
No akurat. To niby dlaczego w protestanckich Niemczech, każdy swoją działkę ma odgrodzoną wysokim murem, tak żeby nikt nie zaglądał?

Gość gość
ade i se mysle ,jak ci ludzie musza czuc sie samotni i debilni z erobia to tak publicznie hahhahah x x co a durne konkluzje, moze po prostu sie nie przejmuja, co kto powie? Ja tez tak mam, nie czuje potrzeby zasłaniania okien, i smiac mi sie chce z ludzi, co kiedy tylko zajdzie słońce szczelnie wszystko zasłaniaja... nie wiem o co moze chodzic, pedzenie bimbru w kazdym domu?

Gość gość
Mało po niemczech jezdzilas, nie są protestanckie a mieszane protestancko katolickie i są duże zapożyczenia między w i duże regionalizmy np. na bawarii firanki standard i płoty rzadkość a kościołów pełno itd itp

Gość Bośnia1991
Nie twierdzę, ze zwiedziłam Niemcy wzdłuż i w szerz, ale nie należy wrzucać wszystkich do jednego worka. W Polsce też jest różnorodność i są tacy, co lubią mieć gołe okna, jak i ci, którzy lubią firanki. Autorko jesteś po prostu ograniczona czepiając się już tego, że ktoś sobie wieczorem okno zasłania, co ci do tego? Może lubi to odczucie, ze jego mieszkanko jest przytulne i czuje się w nim bezpiecznie, a firanki i rolety właśnie to mu akurat zapewniają i nie znaczy, że zaraz pędzą bimber.

Gość Bośnia1991
To, że w Bawarii nie ma często płotów, to nie wynik ich religii, ale tego, że w górach jest rozrzedzenie zabudowań i wszędzie w partiach górskich tak jest, a co innym jest fakt, że górale czy c***olscy czy ci niemieccy są po prostu przywiązani do swojej religii.

Gość gość
k*****a a co maja plotki do firanek czy zaluzi w oknach? niemcy i holendrzy to sa kooorewscy ekscybisionisci to oszolomy dewiale i psychole ! oni nie maj zycia rodzinnego ani innego w ogole ! zatem kochaja pokazywac to co maja w domu na co dzien nie rajcujcie sie tym bo to chore !

Gość Bośnia1991
No ja się tym nie rajcuję, bo to mnie odrzuca. Oni nie mają firanek, bo nie potrafią ich nawet zawiesić, ot cała filozofia.

Gość gość
I jak tu trzepać konia,istny big brother:D

Gość gość
mieszkam juz nascie lat zagranica i powiem jedno: w tamtych spolecznosciach jest duzo wiecej ekshibicjonistow i zboczencow, a to odslanianie zycia graniczy z perwersja

Gość gośćwwa
Ja to juz chyba nie jestem polakiem. Od zawsze slysze "zaslon okna, zaslon okna". Od malenkosci. "Zasun zaslone bo po co sasiedzi maja patrzec". No ku##a mac jak lubia i bedzie im od tego lepiej to niech patrza. Co takiego ludzie macie do ukrycia, kazdy z nas jest czlowiekiem i jest w pewnych wzgledach taki sam! Tak, teraz pisze tego posta i slonce wali mi po oczach, z ciekawosci chcialem zobaczyc jak wiele osob dostrzega istnienie "problemu" zaslonietych okien. A przynajmniej jak mnie obudzi to slonce to mam lepszy dzien niz w ciemnosci z budzikiem wstawac ;) Ludzie, otworzcie sie na nature!