Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

chrzestna, jak wybrać :(

Polecane posty

Gość gość

Doradźcie kochane kobietki, stoimy przed wyborem chrzestnej, w sumie chrzest powinien być 'załatwiony' dawno, ale teraz się zdecydowaliśmy, mąż ma siostrę, która kompletnie nie interesuje się córką, nie odwiedzi, cały czas się kłócimy, od czasu do czasu poda przez męża jakiś ciuszek dla małej, myśli, że to załatwia sprawę No ale mąż i teściowa (w sumie z nią też dobrych stosunków nie mam) są zdania, że musi być chrzestną siostra, bo tak wypada, no bo to siostra i wiecie Ja chciałabym wziąć za chrzestną moją kuzynkę, która ma świetny kontakt z córką, odwiedza, interesuje się nią itp. - dodam, że to dość daleka kuzynka... i stoję przed wyborem czy siostra bo tak wypada czy robić tak jak podpowiada mi serce i aby córka miała chrzestną, która choć odrobinę będzie się nią interesować

jeden rodzic chrzestny ze strony Twojej drugi z meża żeby był tak najlepiej, i najlepiej żeby to była dobra osoba która sie będzie dzieckiem interesować a nie zajrzy raz do roku i po sprawie. ja mam chrzestnego takiego odkąd pamiętam to tylko,komunia, bierzmowanie,sorki roczek jeszcze;p) i wesele i tyle go widuje

Gość gość
Po co dziecku chrzestna, która się nim nie interesuje? Sama mam taką chrzestną, i widywałam ją parę razy w życiu. Nie tak dawno, jak rozmawiałam z mamą na ten temat, to sama przyznała, że zwyczaj wybierania kogoś z rodziny jest po prostu głupi, i gdyby miała teraz wybierać, to wybrałaby swoją koleżankę, która do dziś jest moją przyszywaną ciocią, i do dziś mam z nią kontakt.

Gość gość
Kochana ! Co ja bym zrobiła na Twoim miejscu? Oczywiście ,że za chrzestną bym wzięła kuzynkę -dzieckiem trzeba się interesować odwiedzać i wybrać osobę odpowiedzialną -żeby dziecko mogło później na kogoś liczyć. Siostra twojego męża na dzień dziejszy to chyba pomyłka-poda ciuszek przez męża o Boże !;( Nic gorszego. Skoro nie macie dobrych kontaktów wybór masz prosty . Porozmawiaj oczywiście z mężem przedstaw mu cała sytuacje jak ja widzisz . A tesciowa się nie przejmuj -tesciowa powinna się skonczyc z plackiem weselnym :)

Gość gość
dodam, że córka jest niepełnosprawna i jak to kiedyś mi siostra męża powiedziała 'to mój problem, a ona ma swoje problemy', zero wsparcia tylko wydaje wraz z tesciowa przepisy 'tak nie, tego nie, po co coś tam, po co płatna rehabilitacja' mąż ma problem, że chcę na chrzestną odpowiedzialną osobę, która w razie W pomoże małej

Gość gość
Ojej ;( Trzymaj się kochana! Skoro masz dzieciątko niepełnosprawne musisz myśleć o tym żeby mieć dobrą chrzestną która pomoże w razie W. Nie bierz siostry męża-później d**e wypnie! Powodzenia!

Gość gość
co to jest w razie W ????

Gość gość
W razie jakiegoś problemu , wypadku ,potrzeby

Gość gość
chodzi mi o to 'że w razie W' gdyby np. ja musiałabym iść do szpitala, gdybym potrzebowała pomocy, a mąż byłby w pracy, że zawsze mogłabym liczyć na chrzestną, ale z umiarem, żeby nie wykorzystywać

Gość gość
A ja nie rozumiem po co sie w tych czasach ludzie na chrzestnych pchają i obrażają sie.ja mam 27 lat i nie mam chrzesniakow na cale szczęście, dzis cala ta szopka kreci sie wokól prezentów,kasy..malo jest przypadkow w których chodzi tylko o wartości duchowe.

Gość gość
no mi niestety nie zależy na kasie, kuzynka studiuje więc pod względem kasy jest krucho, wszystko poklada w studiach, chodzi mi o zainteresowanie choć odrobinkę

Gość gość
oczywiście, ze kuzynka, nie wiem nad czym sie zastanawiacie. Niech mąż wybirze na chrzestnego kogos ze swojej rodziny i tyle. Moje dziecko ma chrzestnego, ktory jest naszym przyjacielem, w ogole nikt to z rodziny. I siostre meza, ktora sama nas poprosila, czy moze byc bo nasza corke uwielbia :) Nie zastanawiajcie sie, tylko wezcie kogos dla kogo wasze dziecko jest ważne.

Gość gość
tylko, że mój mąż nie chce nikogo innego ze swojej rodziny tylko siostrę, więc wychodzi na to, że chrzestni będą z mojej strony

Gość gość
Nie chce, co to znaczy nie chce? To ty nie chciej nikogo innego niz kuzynka. Maz nie ma oczu i nie widzi relacji w rodzinie?

Gość gość
niestety nie widzi, bo ślepo zapatrzony w swoją mamę i siostrę i w ogień by za nimi wskoczył, wiem, że jak pójdę po trupach i wezmę kuzynkę i mojego kuzyna, bo innego wyjścia nie mam, rozpętam wojnę :(

Gość gość
Kuzynka ! tylko i wyłącznie, po co Ci ktoś kto w ogóle nie interesuje się dzieckiem

Gość gość
Chrzestni mojego dziecka tez nie przyjezdzaja, nie rozczulajaa sie i nie daja prezentow. No i co? Ja mam to gdzies, sama zapewniamm dziecku wszystko, od tego jestem. I ja w zyciu nie zgodze sie byc chrzestna zadnego dziecka ! Mam swoje dziecko i jemu sie poswiecam, nie zamierzam zyl sobie wypruwac na prezenty dla chrzesniaka.

Gość gość
Poza tym to fakt-kazdy ma swoje problemy. A nie teraz cudowac, skakac, odwiedzac, dawac prezenty, bo sie jest chrzestnym ! Ja "w razie W" moge liczyc na tesciow, rodzicow, nawet mojego brata.Chrzestni dziecka nie sa mi potrzebni, tyle do tej biurokracji koscielnej, by odbyl sie chrzest.

Gość gość
a moje dziecko ma super chrzestnych. I wcale nie o prezenty chodzi tylko o to, czy dziecko jest ważne w ich życiu.

Gość gość
Ja wybralam tez ze wzgledu na to czy beda odwiedzac i chrzestna jest moja siastra ktora co 2 weekend u nas jest zawsze ma cos dla niego popilnuje gdy jest taka potrzeba a moj maz ma 4 braci i chrzesnym jest jego kolega ktory przyjazni sie z nim od przedszkola

Gość gość
ja wiem ze kazdy ma swoje problemy i nie bede obarczać moimi kogos innego, ale chodzi o podejscie do dziecka, o zainteresowanie, a nie o jakiekolwiek prezenty czy pieniadze

Gość gość
Dlatego, jak ja urodzilam, to nikt nie chcial sie zgodzzic na bycie chrzestnym. Dlaczego? Przez to, ze na pewno bede oczekiwac odwiedzin, nianczenia i upominkow. w koncu wzielismy kuzyna meza i jego kuzynke, na poczaatku zaznaczylisy, ze nie o te wszystkie p*****ly nam chodzi a tylko o ich obecnosc na chrzcie. Zgodzili sie. Chrzestny siedzi zagranica, widujemy go pare razy w roku, jakis upominek daje, jak ma kase ma dlugi, dlatgo wyjechal, zreszta remontuje sstary dom po rodzicach) a crzestna byla jeszce panienka na utrzymaniu rodzicow, teraz studiuje, mieszka tez daleko i ma swojje zycie.

Gość gość
Wybierz kuzynkę.Ja własnie jestem taką chrzestną 'bo wypada' i powiem Ci,jak to wygląda z mojej perspektywy.Interesuję się dzieckiem,daję prezenty itp.Tylko,że bratowa oczekuje ode mnie,aby chrześniak stał się dla mnie pępkiem świata.Najlepiej prezenty co tydzień,dzwonienie codzienne itp. Kiedy dowiedziała się,że zamierzam niedługo zajść w ciążę to ledwo to przeżyła:D:O

Gość gość
no tylko mi naprawde nie chodzi o to aby moje dziecko dla chrzestnej bylo pępkiem świata, ale aby troszeczkę poświęcić uwagę małej, ona ani razu nie zadzwoniła do mnie, nie napisała jak mała się czuję, a jak piszę to z pretensjami to robisz zle, tu powinnaś iść, tego nie powinno być, a sama jest panna, a zachowuje sie gdyby pozjadała wszystkie rozumu, ciagle nastawia meza przeciwko mnie

Gość gość
up

Gość gość
doradźcie coś

Witam:-) 9tego bieżącego miesiąca moja trzecia córa ma chrzest:-)ofiarą padł mój młodszy brat i jego dziewczyna:-)...wybrałam tak o na chybił trafił...wcześniej był nie letni i jakoś go pominełam:-)...jak było z dwoma poprzednimi córami...pierwsza ochrzczona bardzo szybko więc malutko czasu na poszukiwanie i myślenie o tym kto...padło na koleżankę którą ledwie znałam i wspólnego znajomego:-)...to było 10 lat temu...dziś...tylko ona regularnie odwiedza Madzie,dzwoni itd:-)nawet teraz po urodzeniu synka jest bez z mian:-)...on(chrzestny)zero kontaktu,jestt gdzieś tam w Anglii i ślad po nim zaginął...średnia córcia...tu długo szukałam perfekcyjnych chrzestnych:-)brat męża i kuzynka,to były piękne chrzciny:- )...7lat później...on...ogranicza się do cześć Gosia jak sie zobaczą:-)ona...zawsze dzwoni obiecując że odwiedzi jak tylko znajdzie trochę czasu:-)ostatni raz w u biegłe wakacje przypadkiem na działce:-)teraz sie okaże ,ale jak sie długo myśli i planuje to rzadko wyychodzi po naszej myśli:-)lepsza jest decyzja spontaniczna,niewiadoma:-)to Ty Jesteś rodzicem,nie teściowa...ja wybrałabym kuzynke,skoro ma lepszy kontakt z dzieckiem:-)powodzenia

Gość gość
kuzynka przychodzi z powodu twojego faceta z tąd to fałszywe zainteresowanie dzieckiem

Gość gość
hahahahaha sie usmialam :)

Gość wifigdańsk
wez kuzynkę.