Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukajaca nowych oszczednosci

macie jakis sposob na oszczedzanie ktorego sie wstydzicie?

Polecane posty

Gość szukajaca nowych oszczednosci

jw, a jednak to robicie I nie mowicie o tym nikomu??

Gość gość
Myję prezerwatywy, suszę, a później zwijam. Ale to żaden wstyd, po prostu jestem oszczędny i odpowiedzialny :)

Gość gość
z gumkami dobre haha :D Usmiałam się :P ja palę. I zostawiam sobie większe "kiepy" na czarą godzinę, i jak nie mam na fajki to chociaż pare buchow zlapie :D

Gość gość
zbieram sól drogową przez całą zimę , do ziemniaków w sam raz sie nada :)

Gość gość
ja przeliczam wszystko i żal mi na wszystko i zawsze sobie mowię: obejdziesz się a ileś tam zostanie w kieszeni. żałosne i wstyd mi przed sobą

Gość gość
co tam do ziemniaków sól drogowa najlepsza do wędzonych wędlin ja jak zmywam sól drogową z butów i spodni to później tą wodę wykorzystuję do wywaru na zupę

Gość gość
gumkuję skasowane bilety wiem już nawet jaki tusz łatwo schodzi -ten neibeiski. Schodzi gumką factis. Czarny za chiny nie zejdzie. Na jedym bilecie po gumkowaniu jezdze 2-3 razy. Pod koniec okresu nie uzywam podpasek ale kawałek ściereczki lub papieru toaletowego ktory potem wyrzucam

Gość gość
sól drogowa jest najlepsza od ogórkóew :D

Gość gość
o z tym papierem toaletowym pod koniec okresu tto i ja sie dolączam, tez tak robie.

Gość gość
a ja spłukuje wode w kiblu dopiero jak zrobie kupe.

Gość gość
wszystko co da się zrobić samodzielnie- robię, w internecie mozna dowiedzieć się wszystkiego w obecnych czasach najdroższa jest robocizna

Gość gość
zakupy to największy pożeracz naszej kasy, dlatego spożywkę robię raz w tygodniu i gotuję z tego co mam a nie to na co mam ochotę

Gość 1984ona
Ja nie wstydze sie oszczedzania, ale tez nie przesadzam z nim. Kupuje na wyprzedazach i tez nie za duzo, tyle ile zuzyje, jezeli na cos jest promocja to kupuje na zapas, ale to jedynie rzeczy z dlugim terminem. Ostatnio zaczelam duzo chodzic pieszo zeby oszczedzic na paliwie.

Gość 1984ona
i czasami kupuje w lumpeksach :)

Gość gość
raz słyszałam wypowiedź bogatego człowieka- powiedział: nie ważne ile masz pieniędzy- ważne jak je wydajesz

Gość gość
w większości kupuję w lumpeksach .za to zawsze porządne buty .

Gość gość
emocje....emocje.... kiedy masz otwarty portwel nie wolno ci kierować się emocjami -musisz wtedy zachować zimną krew inaczej jesteś już biedna uczmy się kupować z zimną krwią

Gość gość
ciuchy kupuje w lumpexie , buty porządne, skórzane- wiem drogie, ale chodzę w nich kilka lat. szampon, mydło i inna chemie kupuję najtańszą, podpaski w dużym opakowaniu, wkładki również, papier toaletowy w promocji, olej duży, ziemniaki kupuję jesienią w workach, przechowuję w piwnicy, robię przetwory, suszę grzyby, robię soki, kiszę kapustę, gotuję zupy na dwa dni, suszę bułki na bułkę tartą.

Gość biedaczka_19
ja jestem z bardzo biednej rodziny i moge wam powiedzieć co u nas sie robi, a mieszkamy w bloku: - wode w toalecie po sikaniu prawie nie spuszczamy tylko tak lekko żeby troche poleciało - w wannie myjemy sie w jednej wodzie we 2-3 osoby i co drugi dzień czasem co trzeci nawet oczywiście miejsca intymne myjemy przed wejsciem do wanny w zlewie - w zimę nie grzejemy tylko mamy dodatkowe koce i palimy świeczki, bo za drogo dla nas - mamy 2 taryfowy licznik na prąd noc+ weekendy i 13-15 tanio, wszystkie rzeczy jak pranie odkurzanie, prasowanie robimy w taryfach tańszych np. ładowanie laptopa, czy nawet światło i telewizje możemy oglądać tylko w nocy - czasami ustawiamy w wannie kran żeby woda lekko kapała i przez cały dzień uzbiera sie pare litrów, myjemy tym podłogi naczynia itp, a licznik nie nabija - nikt u nas nie ma zimowych kurtek tylko same jesienne chodzimy w swetrach i mamy na sobie pare warstw co najwyżej - czasami jak mam gdzieś jechać autobusem to wole wyjść wcześniej i iść na piechote niż wydawać kase na bilet - w markecie na dziale warzyw/owoców podjadamy co nieco, czasami też zwarzone już rzeczy jak sie da próbujemy dołożyć co nieco - ojciec samochodem zawsze jeździ jak żółw bo szkoda mu na paliwo, a naprawia wszystko pod blokiem bo nie ma pieniędzy na mechanika - w zime zbieramy śnieg z balkonu do wanny czasami żeby mieć darmową wodę w sumie więcej mi sie nie chce pisać :(

Gość 1984ona
No i oczywiscie nie pije, nie pale, nie zamawiam jedzenia do domu, nie chodze po kawiarniach, tylko jak sie z kims spotykam to w domu. Czesto gotuje zupy na 2 dni, zuzyte kosmetykitypu krem bb czy krem do rak, przekrajam opakowani i jest tak zawsze jeszcze na kilka uzyc. I oszczedzam na prezentach tzn mam juz czesc prezentow na Boze Narodzenie bo kupilam na wyprzedazy e empiku przecenione o 70 i 90%

Gość gość
biedaczka 19 to naprawde bieda, zeby snieg topic na wode, kapac sie w jednej wannie i podkradac ze sklepu.

Gość biedaczka_19
pamiętam jak do szkoły chodziłam w morzy 5km czasem bo nie kupowałam biletu, ale to nie moja wina rodzice zarabiają bardzo mało i w dodatku mają długi ja teraz staram sie znaleść pracę, ale jakoś słabo mi to idzie i póki co dorabiam na ulotkach, ale to może ze 300-400zł miesięcznie połowe oddaje mamie.

Gość gość
biedaczka, wybacz, ale trudno mi uwierzyc w taka biede, jesli oboje rodzice pracuja i nie sa np. alkoholikami. 2 minimalne pensje to 2400zl. Na 4 osobowa rodzine wystarczy, moze biednie, ale nie tak jak opisalas...

Gość biedaczka_19
mama pracuje jako sprzątaczka zarabia 700zł, a ojciec zarabia też malutko na umowe zlecenie ma 1300zł. Czynsz za mieszkanie to ok 450zł, do tego prąd 50zł. Tata dojeźdza do pracy więc wydaje na benzyne 300zł i musi mieć na jakieś naprawy auta bo ciągle sie psuje, do tego jakieś jedzenie pewnie z 500zł i chemia ze 100zł, a rodzice mają jeszcze kredyt prawie 500zł do spłacenia, ja bym najchętniej sie od nich wyprowadziła żeby im ulżyć, ale nie mam dokąd nawet nie mam chłopaka bo sie wstydze biedy :(

Gość hmmmm ciekawe
złodziejstwo nazywać oszczędnością

Gość biedaczka_19
:(

Gość gość
biedaczka_19, zgłoście się do opieki społecznej, u nas dają zasiłki ubogim i paczki żywnościowe, możesz zapytać w urzędzie pracy czy możesz iść na staż, może będzie Ci się łatwiej dostać niż znaleźć pracę.

Gość gość
a na szybki prysznic też nie stracicie dużo wody, opłukać się, zakręcić wodę, namydlić się i spłukać, wody mało, a każdy umyje się w czystej

Gość on1987rok
biedaczka_19 w wannie myjecie się w jednej wodzie ale razem czy każda osoba oddzielnie?

Gość O9ii9ii9i9i9i
sorry ale to co pisze biedaczka to brzmi jak prowo i to tego mega żałosne