Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Antydepresant

Polecane posty

Gość gość

Dwa miesiace bralam antydepresant escitalopram. Nie biore leku od tygodnia nagle przestałam bo mi braklo leku ale teraz juz mam go ale boje sie znowu mam lęk przed wzieciem pierwszej dawki..co mam zrobic? Narazie sie czuje dobrze i normalnie ale wiem ze moze sie pogorszyc z dnia na dzień.. Ale nie moge sie przełamac..ten lek bardzo mi pomagal bo dzieki niemu prawie pozbylam sie lęków i depresji ale biorac go czulam sie tak jakos sztucznie, przyblokowana emocjonalnie gdy nie biore go to czuje sie naturalnie. Niechce go zamieniac na inny bo działa tak jak nalezy ale czy jesli po tygodnit wezme taka dawke na jakiej bylam tzn 10mg to nic mi nie bedzie? Czy znow powinnam go wprowadzic pomału do organizmu od 5mg zaczynajac czy nie musze? Pomozcie:)

Gość wrednakafeterianka
jestem lekarzem na kafetrerii, specjalizuję sie we wszystkich chorobach i schorzeniach ludzkich, a także zwierzecych. Mam 22 lata w zawodzie pracuje od 20 lat:-) Posiadam wiele dyplomów i wyróżnień.Jestem bardzo cenionym specjalista ogólnym. Nigdy jeszcze nie zdarzyło mi sie popełnic błedu lekarskiego. Odpowiem na wszystkie wasze pytania, równiez na te z dziedziny; czy jestem w ciazy.kiedy dostanę okres,co zrobic itp, Prosze smiało pytać a otrzymacie Państwo fachowa poradę. autorko tematu-tak powinnaś brac leki od zmiejszonej dawki

Gość fghjk
wredna:-) leże:-) 10/10

Gość gość
Kochana nic ci nie będzie, jakiś czas temu byl podobny temat, antydepresanty działają długofalowo i kilka dni przerwy nie zrobi żadnej różnicy. Po prostu kontynuuj.

Gość gość
ja biore ten sam :)

Gość gość
Wredna wes sie uspokoj jesli cie moj post wkurzyl to trzeba bylo go zignorowac poprostu. Kochani to teraz niewiem kontynuowac od najnizszej czy od tej ktorą brałam wczesniej..bo zdania sa podzielone

Gość gość
Tak? Tez escitalopram? Ile juz bierzesz i co sadzisz tak wgl o tym leku:p

Gość wrednakafeterianka
własnie dlatego to napisałam bo tu odpowiedzi nie uzyskasz, powinnas zapytac sie swojego lekarza a nie ludzi na forum, bo zdania beda podzielone. Po 2 moga pisac osoby które nie maja pojecia co to za lek ale zaczna specjalnie odpowiadac tak lub nie. A ty sie ich posluchasz. Jaka masz pewnośc ze ci co odpisuja cienie oszukuja?

Gość gość
Kochana nie ma żadnego znaczenia, to i tak są jakieś strasznie niskie dawki. Bralam to samo w UK, tylko 40 mg. Dawek typu 10 czy 15 to tu nie ma.

Gość gość
Zgadza się, nie masz żadnej, ja akurat mam własne doświadczenie. Google it!

Gość gość
po pierwsze powinnas go brac minimum 6 miesiecy (w depresji i stanach lękowych). to bylo bardzo glupie i nieodpowiedzialne ze skonczylo ci sie opakowanie i nie bralas wiecej. jesli nie zamierzasz brac regularnie to nawet sie za niego nie bierz. przy dawce 10mg mialem podobnie, bylem sztuczny, przyblokowany, taki omamiony, ale przynajmniej nie bylem w dole. zaczalem brac 15mg przez ponad 10 dni a pozniej (2 tygodnie temu) wskoczylem na 20mg. jest bardzo dobrze. mam motywacje, zupelnie inaczej sie czuje. duzo pracuje w domu, robie to na co nigdy nie mialem czasu. i czuje sie tez raczej pobudzony. zaczynasz od mniejszej dawki, wskakujesz po tygodniu albo dwoch na wyzsza i znow jeszcze wyzej, max do 20mg. pozniej jedziesz na tym przez dluzszy czas a na koniec schodzisz tak samo stopniowo. szybkie odstawienie wiaze sie czesto z efektami ubocznymi o podlozu psychicznym, ale to nie regula, kazdy reaguje inaczej. jesli zatem zdecydujesz sie brac, bo czujesz potrzebe, to zacznij, ale przez pierwsze 2 tygodnie jak wiesz moze byc ciezko i c*****o. ja do tego pilem alko a tego sie nie zaleca na pewno. ale z tym okresem przejsciowym sobie nie radzilem. jakies jeszcze pytania?

Gość gość
biore go od 2 miesiecy, ale dlugo jechalem na 10mg, nie dawalo mi zadnego rezultatu praktycznie. moglem wczesniej przejsc na 15 i 20. 20mg mi sluzy, nie czuje potrzeby na wieksza dawke. przepisal ci go znajomy weterynarz czy jestes pod opieka lekarza? nie mam porownania do zadnego innego leku, wiec trudno mi mowic, ale jest w porzadku. robi swoje i tyle

Gość gość
O matko 40mg? Jak dla mnie mega kosmiczna dawka :D tak tak wiem, ja chce brac to dalej bo to co sie ze mną działo wcześniej niechce by wrociło Broń Boże.. :) nadal raczej lek we mnie dziala bo czuje sie bardzo dobrze ale wlasnie tak sciagam z dnia na dzien z wzięciem bo wiem ze znow bede taka zablokowana i przymulona no ale wiem ze musze przeczekac:) a tobie jak tam ? Pomaga esci? Dlugo bierzesz

Gość gość
Nie no co ty he:p wiadome ze jestem pod opieką lekarza ale nie mialam kasy na to by pojsc po recepte do niego na ten lek a chodze prywatnie (psychiatra) dlatego mi brakło leku a glupio mi mu o tym powiedziec on niewie o tym ze mam przerwe mysli ze juz jade na 15mg bo taka dawke mialam brac ale tak zwlekalam bo wtedy bym musiala czesciej po recepty biegac bo lek by na krocej starczal ze az wcale nie wzielam wiekszej i leku braklo ale juz mam i musze wkoncu brać by niewracala ta nerwica

Gość gość
to teraz pomysl o tym, ze lekarz moze sprawdzic czy wykupilas ten lek czy nie :/

Gość gość
ok niewazne, jesli odstawilas na tydzien i czujesz sie dobrze, to albo bedziesz miala nagly spadek w krotkim czasie albo wezmiesz jutro dawke taka jaka bralas jak odstawilas i organizm jeszcze to zalapie. tylko bierz o regularnych porach, bo to tez ma spore znaczenie. i nie odwalaj drugi raz takiego czegos :P

Gość gość
Kurde a ja właśnie strasznie często zmieniam pory brania leku niewiedzialam że to ma znaczenie jakieś wgl bo lekarz nic nie mówił..:/