Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak robicie spaghetti

Polecane posty

Gość gość

szukam idealnego przepisu, a tu ponoć same wybitne kucharki :P Bardzo proszę o przepisy, oczywiście nie chodzi mi o sos z torebki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zdziwiona sztucznością
makaron gotuję aldente sos - 2 puszki pomidorów, 2 ząbki czosnku, świeża bazylia, sól morska - pomidoy wrzucam do rondelka i podgrzewam, czosnek siekam, dodaję po ok, 15 min, potem sól. mięso z warzywami - kupuje mielone z łopatki- mielą przy mnie, w domu wrzucam na patelnię, dodaję mieszankę warzyw słupki, podsmażam, potem odsączam z oliwy dodaję sos i polewam makaron. na końcu dodaję świeżą bazylię, ewentualnie na wierch posypuje jakimś śmierdzącym serem. zrobienie zajmuje max 15 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
moze sie czepiam, ale spaghetti to rodzaj makaronu, podobnie jak penne czy tagiatelle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Super prosty przepis: 50 dag mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe) puszka pomidorów bez skórki czosnek tymianek, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, olej lub oliwa Pomidorki podsmażasz na oliwie, wrzucasz do rondla. Na patelni rozgrzewasz olej, wrzucasz pokrojony czosnek (1-2 ząbki) i małą cebulkę, dodajesz mięso, smażysz nie za długo bo będzie suche. Przekładasz do rondla z pomidorami, dodajesz przyprawy, podlewasz ok.szklanką wody i dusisz jeszcze jakieś 10 min. Gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dar Win w praktyce
Ja i rodzice idziemy do znajomych, mają oni córeczkę (E)milkę. Jej mama opowiada, że była u nich przed chwilą ciocia. Wtedy moja mama pyta się Emilki: - Emilko, jaka jest Ciocia? (E) - Ech...Masakra!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szprotka na wakacjach
Dokładnie spaghetti to rodzaj makaronu, ale zakładam że chodzi Ci o jakieś sprawdzone i dobre metody na przygotowanie jakiegoś dania z tego :) Podam Ci jeden z nich :) szybki i dobry. Spaghetti Carbonara - porcja na dwie osoby. Boczek pokrojony w kosteczki, wędzony (można kupić taki już pokrojony,albo samemu się zabawić) obsmażyć dobrze na patelni, aż wysmaży się tłuszczyk. Dwa jajka rozbić w talerzu, rozbełtać, dodać sól, pieprz, ser starty drobno - parmezan, albo pecorino (twarde ostre w smaku sery). 200 gramm spahgetti gotujemy, po odcedzeniu makaron wraca do garnka, który na małym ogniu ciągle będzie ciepły. Dodajesz boczek i rozbełtane jaja. Mieszasz. Dodaj jeszcze gałkę muszkatałową, pieprz, ale to już do smaku jeśli czegoś Ci brak. Mieszasz aż jajka się zetną. Niektórzy nie trzymają garnka już na ogniu, tylko mieszają jaja z ciepłym makaronem. Wtedy oczywiście są mniej ścięte, bardziej lejące...ale to kwestia gustu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robie z malutkimi klopsikami.Mieso mielone w misce sole, dodaje pieprz z mlynka, musztarde, duzo majeranku, czosnek, ziola prowansalskie, suszone pomidory z zalewy pokrojone drobno, formuje male kuleczki, podsmazam na oliwie z oliwek, zalewam pomidorami z puszki, dodaje do sosu ziola prowansalskie, sol, pieprz. Makaron gotuje aldente, nakladam na talerz, zalewam sosem z klopsikami I posypuje parmezanem lub mieszanka kilku serow.Na wierzch natka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robie tak
ale od razu uprzedzam, ze bez miesa ;) i na oliwie z oliwek podsmazam cebule, dodaje czosnek, jak sie zeszkla to wkrajam pomidory, pozniej wlewam przecier/polpe i tak dusze, czasem zaprawie smietana :) i wkroje troche pora :) bardzo mi zasmakowalo dodawanie curry, polecam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robie tak
aha zapomnialam - zolty ser to dobry zageszczacz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jA ROBIE Z TUCZYKIEM - uwielbiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
te wszystkie wasze przepisy to nie są przepisy na prawdziwe spagetti

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość wspomina
no to podaj jakiś prawdziwy :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A kogo obchodzi czy prawdziwe czy nie. idiotko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
piszcie prawde ,że robicie spageti na miesie mielonym z tesco pakowanym w folie z koncentratem pomidorowym z cebula smażona, czosnkiem,pieprzem a nie jakieś fantazje ,że pomidory z puszki, tuńczyki przecież was na to nie stać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
idiotko cholerna autorka pyta się o dobry przepis a nie o takie badziewie nie prawdziwe, udziwnione

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość wspomina
pomidory z puszki z tesco za 2,99, faktycznie nie stać mnie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
z tesco za 2,99 pomidory powiadasz... dokup jeszcze mielone z tesco i smacznego suko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość wspomina
suka to cię wysrała dałnie :) 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spagettteriiia
Żaden z powyzszych przepisów nie jest dobrym i prawdziwym przepisem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość wspomina
No to poprosimy o jakis dobry i prawdziwy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mielone usmażyć na patelni, dodać do sosu ja używam Dolmio jest jest najlepszy, na patelni smarze cebulkę i paprykę dodaje do tego oliwę z oliwek, po usmażeniu wkładam wszystko do garnka dodaje świeże zioła bazylię, rozmaryn, pieprz ,vegetę, i duszę przez kilka minut do zagotowania sosu, dodaje sos na makaron i na to sr parmezan/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie obrazaj i nie wyśmiewaj się z ludzi chorych na zespół Downa zresztą pisze się Downa nie dałna nieuku, biologie to miałas ale nie w szkole tylko w krzakach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Żaden z powyzszych przepisów nie jest dobrym i prawdziwym przepisem DLA CIEBIE. A TY JESTEŚ NIKIM.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość wspomina
Ale ty nie jesteś Downem tylko właśnie dałnem, wypierdku. A w krzakach to twój dziadek posuwał kozę - i tak urodziła się twoja matka :) 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gotowy sos i vegeta no nie wiem czy to dobre ? Nie potrafisz ugotować sama sosu i doprawić ziołami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Składniki: 400 g mielonej wołowiny 150 g niewędzonego boczku, np. pancetta oliwa 3 gałązki selera naciowego 1 puszka całych pomidorów 2 kieliszki wytrawnego czerwonego włoskiego wina, np. Chianti 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka mleka 1 duża cebula 2 średnie marchwie 5 ząbków czosnku tymianek, oregano, bazylia sól, pieprz makaron spaghetti Przepis Sekretem spaghetti jest oczywiście wino. Zatem na początek warto otworzyć butelkę czerwonego wytrawnego włoskiego wina i spróbować czy nie jest zepsute. Po lekkiej degustacji zabieramy się do pracy. W drobną kostkę kroimy cebulę oraz czosnek. Seler naciowy kroimy w cienkie paski, a marchew trzemy na tarce. Doda ona słodkości oraz zapewni odpowiednią gęstość. Do dużego garnka wlewamy 4 łyżki oliwy i gdy będzie gorąca można wrzucić cebulę. Szklimy ją na mniejszym ogniu kilka minut, następnie wrzucamy posiekany czosnek. Po 30 sekundach w garnku lądują seler oraz marchew. Zwiększamy ogień i przesmażamy ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy wszystko na talerz. Do garnka ponownie wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz posiekany w kostkę 1x1cm boczek. Przesmażamy całość, aż tłuszcz się równomiernie wytopi. Następnie wyjmujemy boczek na talerz z warzywami, dokładnie go odsączając. Na pozostałym w garnku tłuszczu z wytopienia boczku przesmażamy mieloną wołowinę. Powinna mieć ona temperaturę pokojową, wtedy pięknie się zrumieni. Chodzi nam również o to, aby na dnie garnka powstały cudowne grudki przypalonego mięsa – one tworzą smak ragu. Do zrumienionego mięsa wlewamy 2 kieliszki wina i następuje teraz proces deglasacji – czy zeskrobywania drewnianą łyżką tych przypalonych grudek z dna garnka. Po odparowaniu alkoholu można ponownie wrzucić do garnka warzywa oraz boczek. Całość zalewamy bulionem oraz całymi pomidorami. Na wolnym ogniu ragu powinno się dusić ok. 3-4 h. W drugiej godzinie duszenia dodajemy szklankę mleka oraz doprawiamy tymiankiem, oregano, bazylią i pieprzem. Zioła przecieramy przez ręce. Gdy sos będzie już gęsty pod sam koniec można wszystko posolić i jeszcze ewentualnie popieprzyć. Podajemy z ugotowanym al dente spaghetti lub tagliatelle. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Fajny przepis,tylko większośc kafeterianek nie stać na takie coś. Bo są biedne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i zamiast podawać przepisy znowu się obrażacie i wyzywacie.... juz o niczym nie mozna tu porozmawiać :( A szkoda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
k***a to Ciebie k***o urodziła a tą rącze to sobie możesz w p**de wsadzić niewyżyta suko idz do szkoły nieuku cholerny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×