Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak gotujecie rosol

Polecane posty

Gość gość

ale zeby był smaczny i nie tłusty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Po pierwsze, rosół żeby był smaczny musi być trochę tłusty :) jak gotuje, do zimnej wody wrzucam kadłub z kurczaka, czekam aż wodą zacznie parować, przyciszam ogień (nie może się zagotować) gdy już wyjdą tzw, szumowiny, zbieram je z wierzchu chochlą :) po rosołu dodaję wtedy warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, koniecznie przypaloną na palniku cebulę (dodaje wiele smaku) do tego np. dosłownie 3 grzybki suszone, dla koloru i zapachu :) dodaje soli i tak się na cichym ogniu gotuje najlepiej ok 1,5-2h :) dlatego najlepiej zacząć robić rano :) potem wyjmuje kadłub i rosół gotowy :) oczywiście gotuje makaron do tego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość Wrocław
Udka z kurczaka (4), 0,6 kg wołowiny, 2 udka z kaczki. Zalewam wodą zagotowuję, zbieram szumowiny, kilkakrotnie. Dodaję warzywa (3-4 marchewki, 2 duże pietruszki, pół dużego selera, cały por), liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście pietruszki, lubczyk ( teraz mrożony). Do tego cebula podpieczona, 2 ząbki czosnku. Gotuje ok 2-3 godzin. Doprawiam solą pieprzem. Można go schłodzić i zebrać tłuszcz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
- co to znaczy przyciszam ogień :) - grzyby do rosołu? To nie grzybowa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1 szyja indycza solidna, 2 skrzydla z kurczaka - gotujesz aż woda zawrze i pojawia sie szumowiny, ściągasz je łyżką lub sitkiem i dodajesz warzywa (mały por, 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, czy byla, kilka liści bialej kapusty) przykryj pokrywka i czekaj 2h. Rosół ma byc na delikatnym ogniu, ma bulkac raz na jakiś czas i tak sobie dochodzić. Pod koniec gotowania doprawiam sola i pieprzem, daje maggi w liściu lub plynie i kilka ząbków czosnku. Mozna dodać kilka różyczek kalafiora jak lubisz. na talerzu miej juz ugotowany makaron, posiekaną natkę z rosolu wyrzuć warzywa zostaw tylko posiekana marchew i obrane i pokrojone drobno mieso z kości. Mozesz ugotować kilka wątróbek i dodać do zupy pokrojone w kostkę. Proporcje podałam na 5 l garnek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość Wrocław
Porcja na 5 talerzy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Robię prąwie tak jak gość Wrocław :) dodaje tylko posiekana natkę i koperek na koniec juz na talerz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wiesz co..jak Ty nie wiesz co to znaczy przyciszyć ogień, to nie zabieraj się za gotowanie :) ale ja nie mowie o pół kilko grzybów, tylko o dosłownie 3 kawałeczkach grzybów suszonych :) nadają koloru i smaku i aromatu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość Wrocław
Ja też na talerzu pietruszkę świeżą :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Po co dodajesz maggi do rosołu ?? :P skoro nie ma smaku znaczy, że nie potrafisz go zrobić..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przykrecic gaz , zmniejszyc płomień idiotko sciszyc to mozesz muzyke :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przyciszyc płomień padłam:) haha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mnie rozwalil "kawałek pory":D co to za zwierze ta pora??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do rosołu grzyby dodawac :O po co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Autorko, ale na serio szukasz jak zrobić rosół ? Bo z tego co widzę to jesteś zwykłą czepialską k***ą :) czepiasz się każdego słowa..być może niektóre określenia nie występują w słowniku, ale chyba nie jesteś na tyle tępa żeby nie zrozumieć o co chodzi :) a jeśli nie rozumiesz to współczuje zerowej inteligencji.. :) pozdro :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dziekuje, mam od tego meza:D ale rozumiem ze znasz z autopsji jak sie "faka" dorodnm porem, pardon, pora??:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Masakryczne te wasze rosoły, zwłaszcza ten na jednym udku i piersi. Ten z szyi indyczej i całych dwóch skrzydełek kurczaka też nie lepszy :P Jedynie Gośc Wrocław ma normalny przepis. A i dwa-trzy suszone grzyby jak najbardziej pasują do rosołu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KingaStefankaFranka, noo teraz to pojechałaś po całej linii !! :D hahaha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość help to ja nuda
najlepszy rosół jest na wiejskim kogucie ew. kurce. ten z kurcząt hodowlanych się nie umywa. oczka w rosole są żółte bez kucharków, kostek rosołowych i maggi. ja dodaję marchew, pietruszkę, seler - korzeń, cebulę opaloną, por - zielona część, do tego ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz na koniec. natka pietruszki po wyłączeniu gazu. pychotka i zdrowy , pyszny. a najlepiej jak się gotuje całego kurczaka, z wątróbką, sercem i żołądkiem. o żołądek zawsze jest wojna, bo to najlepsza część kogutka. jak dostaję po 2 kury na miesiąc od mamy i dzielę na porcje rosołowe. nadmiar tłuszczu z kury - takiej surowej jeszcze- wkładam do woreczka i dodaję do zup, które gotuję na kupnym kurczaku. ostatnio dostałam od mamy kaczkę, skubania było w cholerę, ale rosołek przepyszny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja daje korpus z kury i skrzydło z indyka i wychodzi taki lekki,niezbyt tłusty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wychodzi typowo polski charakterek. jak przekupy na rynku kloca sie jak sie robi rosol. kazdy robi wedle wlasnego uznania, nie ma stricte jednego przepisu na rosol, tak samo jak nie ma na bigos. w kazdej czesci polski robi sie potrawy calkiem inaczej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja najpierw obgotuję ten kadłub, potem wylewm tą wodę, ten kadłub opłukuje i jak wszystko czyściutkie zalewam zimną woda. gotuje na małym ogniu i wrzucam marchewkę tak 3 takie male, pietruszkę, selera, pora, cebulke nad gazem pieczoną, ziele angielskie, liścia laurowego no i gotuje na wolnym ogniu. czasami wrzuce maleńki listeczek miety. na koniec doprawiam solą ziołową, pieprzem, i wrzucam tak 3 duże pokrojone w talarki ząbki czosnku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aaaa i moja wszechwiedząca koleżanka kiedys mi wpajała że absolutnie nie można szumowin zbierać bo to są same witaminy :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
bo po czesci ma racje, te szumowiny to sciete bialko, a wiec nie mozna powiedziec, ze niezrdrowe. Fakt, ze moze nieapetycznie wyglada, ale niezdrowe nie jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ewa Wachowicz mówi że szumowin się nie powinno zbierać one w czasie gotowania opadają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość Po co dodajesz maggi do rosołu ?? skoro nie ma smaku znaczy, że nie potrafisz go zrobić.. . . A ty wiesz co to jest maggi? Nie? Maggi to roślina , ziolo zwane po polsku lubczyk. Właśnie do rosołu sie dodaje dla podbicia smaku.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ewa wachowicz nie jest kucharką zawodową ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kiedys jak mialam mozliwosc to zamawialam kaczy albo gesi smalec ze wsi i dodawalam chyba do wszystkiego, przede wszystkim do rosolu. ale pycha byla. teraz niestety nikt takiego smalcu nie robi, a kupnego nie mam ochoty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×