Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak gotujecie rosol

Polecane posty

Gość Mitzy8
Ja tez szumowin nie zbieram ,opadają na dno i git.

Gość gość
Maggi w plynie to nie lubczyk w plynie niestety. przeczytaj sklad madralo to z butow wyskoczysz.

Gość help to ja nuda
ale mi nie chodziło o smalec tylko ten tłuszcz ze środka kury. taki żółty. w sklepowych kurczakach go nie ma, bo one są karmione paszą na wzrost mięśni, a nie tłuszczu. zresztą z tych sklepowych to wychodzi taki szaro- mleczny niby rosół:O ble.

Gość gość
Wlewam zimna wodę włączam gaz wrzucam 4 marchewki całe lub pocięte na pół kroje drobno natkę pietruszki por i liście selera dorzucam do chłodnej jeszcze wody dodaje pieprzu w ziarnkach w takiej kulce zamykanej z dziurkami żeby nie pływał dodaje 3 łyżki soli kostkę rosołową i czekam aż się zagotuje, do zagotowanego wywaru dopiero wrzucam kurczaka dobrze namoczonego tj korpus skrzydełka udka podroby i gotuje do miękkości mięsa i gotowe. W zależności od ilości wody w garnku czasem dosalam jeszcze. Szumowin nie zbieram ponieważ nigdy mi się nie robią tym sposobem a rosół jest smaczny ;)

Gość gość
Bo to nie rosol tylko bulion warzywny z kurczakiem

Gość gość
Nie może być smaczne coś, w czym pływają "kostki" czy wegeta. I po co w ogóle dodawać mięso jak i tak się potem paskudzi takim g0wnem? :o

Gość gość
Dokładnie. Nie robisz rosołu. Zasada jest jedną. Najpierw mięso do zanotowano. Potem warzywa i bez gotowania tylko pyrkac musi na najmniejszym ogniu. Dobry rosół to 3 h gotowania. Powiedzcie jeszcze ze może makaron gotuje cie w tej zupie a nie osobno?

Gość gość
szumowiny to samo bialko, wlasnie dlatego rosol jst zdrowy a glupie pipy zbieraja bo brzydko wyglada eh...

Gość gość
napisałam maggi w liściu - chodziło mi o lubczyk czy jak to tam się nazywa, u mnie w domu roślinę nazywamy po prostu maggi :) a jak mi się skończy to dodaję odrobinę maggi w płynie - nic na to nie poradzę, ze bez tych liści czegoś mi brak.

Gość gość
dodajesz maggi w plynie? a co to jest maggi w plynie twoim zdaniem? madralo

Gość gość
Rzygać się chce jak czytam to niektórzy wręcz profanują ten rosół, jak opalana cebula gdzie jest pełno toksyn ,lubczyki czy czosnek, ziela angielskie, suszone grzyby ha to dobre do galarety na nóżki

Gość lejjka
ja dodaję do rosołu jedynie bulion warzywny krakusa i to wszystko nie muszę już dodawać żadnych innych dodatków, a z tym bulionem rosół wychodzi naprawdę bardzo smaczny.

Gość piment
Niestety, ale ten pyszny rosołek jest niezdrowy. Do wody podczas gotowania przenikają wszelkie toksyny, antybiotyki itp. Ja gotuję od czasu do czasu na udku kaczki i skrzydłach indyka, czasem porcja rosołowa z kurczaka lub skrzydełka. Zalewam umyte mięso zimną wodą i gotuję. Po mniej więcej 40 minutach wrzucam warzywa w całości: marchewki, pietruszkę, por, seler, cebulę i przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, pieprz w kulkach, czosnek, kurkumę. Sól dodaję pod koniec gotowania, wrzucam też natkę pietruszki w pęczku. Nie zbieram szumowin, same opadają. Rosół wychodzi aromatyczny i nietłusty, nawet na kaczce (ale zdejmuję skórę!). Ostanio ugotowałam "rosół" tylko na warzywach. Też niezły, tylko bardziej łagodny.

Gość markizka
ja jestem weganą więc mięsa do gotowania rosołu nie używam, jak chcę zrobić doby rosół to dodaję warzywa i bulion krakusa.

Gość gość
żadnej cebuli

Gość gość
Boszszszsze! Korpusy, szyjki, skrzydelka i udka ze sztucznie pedzonych kurczakow ktore smierdza ryba - tfu!!! Rosol gotuje sie albo na wiejskiej prawdziwie karmionej kurze albo mlodym!!! koguciku lub na wolowym rozbefcie albo wolowej predze czyli wolowej golonce - zapytajcie babci bo widze ze nie macie najmniejszego pojecia o gotowaniu!!!

Gość gość
No niestety, nie każdy ma dostęp do wiejskiej kurki czy kogucika... Dzisiaj ugotowałam rosół na kaczych skrzydłach i prędze wołowej. Czy ja wiem, czy taki lepszy?... A co do zdrowia, to wołowina też nie jest wolna od antybiotyków itp.

Gość gość
cebula w rosole i makaron, tylko nie to, owszem cebule ale np. do zupy grochowej, barszczu itp. Niedługo to do mlecznej zupy dacie cebulę

Gość gość
A czemu cebula w rosole nie ten teges? ;-) I co ma do tego makaron???

Gość gość
Oczywiscie ze kazdy ma dostep do kurek wiejskich, kogucikow czy dobrej wolowiny - tak samo na wsi jak i w miescie! Nawet w markerach mozna kupic kury naturalnego chowu karmione normalnie - pozostaje tylko kwestia ceny. Ale wy wolicie sie nazrec mielonych sciegien i skor byle tylko kasy nie wydac!

Gość gość
ja jezeli gotuje rosół lub jakas zupe każde mieso lub kosci np. od schabu na zupe wrzucam tylkko na gotujacą sie wode, wtedy nigdy nie mam szumowin ,kiedys gotowałam rosół na udkach ale nie był dobry, rosół gotuje tylko na wołowinie, dla dzieci dorzucam udka lub pałki z kurczaka, tez daje KAWAŁEK PORA DO ROSOŁU, nie wiem dlaczego kogos to wcześniej tak oburzyło, kazdy gotuje po swojemu, niektórzy nawet z wieprzowiny zrobia rosół, ile kobiet na świecie to każda ma swój sposób, nie ma sie co oburzac kazda z nas ma swoje sposoby i przyzwyczajenia, niektórzy po zagotowaniu wody z miesem odlewaja to wode i gotują na nowej,rozumiem tak robić na wołowinie ale jak odlejesz wode z kurczaka opukasz to i gotujesz 2 raz no to masz juz sama wodziankę

Gość gość
Taaa, bo te wiejskie kurki to tylko eko-robaczki zajadają i poprawiają ziarnem wolnym od GMO :-D

Gość gość
No to zryj te najtansze kurczaki z ferm karmione maczka rybna i tymi co zdechly i zostaly zmielone na pasze i wmawiaj sobie ze te z wolnego wybiegu tez nie sa dobre - najwazniejsze zeby kasy nie wydac, prawda?

Gość gość
Żeby to tylko o wydanie kasy chodziło. Po prostu nie wierzę w ekologiczną żywność produkowaną przemysłowo. Wyższa cena nie jest wcale żadną gwarancją jakości, choć powinna.

Gość gość
Innym tonem do mnie ty tania d***** co nawet rosołu nie umie gotować!

Gość gość
Ty nie umiesz szmato! Skoro gotyjesz na odpadach to gowno masz pojecie o gotowaniu!

Gość gość
Chyba rosół nawet na najzdrowszym mięsie szkodzi na głowę, skoro takim jadem plujecie...

Gość gość
matko nawet o to potraficie się żreć :o ile kucharzy tyle rosołów - dziewczyny szanujcie ludzi i nie opluwajcie ich tylko dlatego, że dają do rosołu inne mięso czy inne warzywo niż wy! ogarnijcie się furiatki!

Gość gość
Co innego dawac do rosolu rozne miesa a co innego dawac do niego resztki i odpady! Odpadami i najtanszym badziewiem karmi sie swinie a nie wlasna rodzine i dzieci!

Gość gość
gość dziś Boszszszsze! Korpusy, szyjki, skrzydelka i udka ze sztucznie pedzonych kurczakow ktore smierdza ryba - tfu!!! Rosol gotuje sie albo na wiejskiej prawdziwie karmionej kurze albo mlodym!!! koguciku lub na wolowym rozbefcie albo wolowej predze czyli wolowej golonce - zapytajcie babci bo widze ze nie macie najmniejszego pojecia o gotowaniu!!! xxx ojej wielka profesorka od gotowania się znalazła tyko języka polskiego nie zna :D na "ROZBEFCIE" a co to jest rozbef ew. rozbeft? :D