Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kobita semi Domowa

Dobrze mi w domu

Polecane posty

Gość Kobita semi Domowa

Prowadzę swoją działalność - w branży ślubnej, jest to więc działalność sezonowa (maj-październik). Mój mąż ma normalny etat. W skali roku zarabiam jakieś 2/3 tego, co mąż (ale zarabiam to w 6 miesięcy). Połowę roku pracuję b. cięzko (z obróką zdjęć - 7 dni w tygodniu), przez drugie pół roku - jestem kobietą "domową". I wiecie co? Dobrze mi z tym. Teraz czekam, aż wyrosną mi drożdżówki (z serem :) ), wczoraj lepiłam pierogi (z mięsem, ulubione nasze). Jutro zrobię pasztet :) I myślę sobie, że jestem w stanie zrozumieć osoby, którym taka rola odpowiada. Dobrowolnie w tym okresie zabieram od męża większość domowych obowiązków (on robi to samo w sezonie ślubnym), ale mam więcej czasu żeby zrobić coś "ekstra" - zadbać o to, żebyśmy jedli zdrowo, piec chleby, pielęgnować kiełki, kupować "od chłopa" na targu. Zadbać o naszą formę - znaleźć ciekawe zajęcia sportowe, zaciągnąć tam męża i siebie. Spotkać się z koleżankami. Po tych 6 miesiącach z radością wracam do roboty, to prawda. Ale chyba nie byłabym nieszczęśliwa, gdybym musiała tak żyć. Widzę, jak fajnie działa to na nas jako na małżeństwo (staż mamy 10 lat), jesteśmy bardziej wyluzowani, robimy więcej ciekawych rzeczy (bo czasu wspólnego nie marnujemy na prace domowe). Fajnie. Pozdrowienia dla kobiet domowych ;)

Gość gość
Ja to wszystko robię po pracy. Kwestia organizacji. Pieniędzy nigdy za wiele. Chyba czułabym się jak pasożyt siedząc w domu i marnując czas

Gość Kobita semi Domowa
Ja wiem, czy nigdy dość? My akurat rozważamy obniżenie lotów finansowych i przeprowadzkę do jakiegoś mniejszego miasta. Chyba zależy, na czym komu zależy :)

Gość Kobita semi Domowa
Ale pachnie pierwsza blacha :) Wirtualnie częstuję ;) Swoją drogą, spróbujcie tego przepisu na masę serową - nie tylko do drożdżówek, ale także do zrobienia domowego - zdrowego - serka homogenizowanego: - 500g chudego twarogu - 1 jajko - 70 g cukru trzcinowego - 100g gęstej chudej śmietany Jajko sparzyć (w wersji na serek homogenizowany, w wersji do drożdżówek nie ma takiej potrzeby, bo się upiecze), ubić razem z cukrem na puszystą masę. Dodać twaróg i śmietanę, zmiksować. Ja jeszcze dodaję łyżeczkę Balletine's dla aromatu. Pycha serek, można dodać do niego ulubone owoce.

Gość gość
Tez by mi bylo dobrze na Twoim miejscu..

Gość gość
Też chciałabym prowadzić takie życie. W dzisiejszych czasach ludzie skupiają się na gonitwie za pieniądzem zapominając, że życie mamy tylko jedno. W ogóle jestem zwolenniczką tradycyjnego modelu rodziny gdzie mąż zarabia a żona "strzeże" ogniska domowego.

Gość gość
Autorko ja mam podobnie (inna branża ale też swoja ) i bardzo mi z tym dobrze :-) Przepis brzmi smacznie :-) Ja godzinkę temu upiekłam chleb :-)

Gość gość
ja tak mam, jestem w domu a maz mnie rozpieszcza:)