Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie wiem w ktorym tc jestem

Polecane posty

Gość gość

Wiem, że to głupie, ale nie wiem. Daty ostatniej miesiączki nie pamiętam, a lekarz jeden mi ustalił 14 tc, a drugi na USG - 16 tc. To jest 2 tygodnie różnicy, wolałabym wiedzieć.....Któraś z Was tak miała?

Gość gość
Postaraj sobie przypomniec mniej weicej kiedy mialas ostatni okres. Skojarz z jakims wydarzeniem, mozw ktos bliski mial wtedy urodziny, albo bylas wtedy na imprezie, albo cos. Ustatlili ci wiek ciazy na podstawie badania usg, a to moze sie roznic nawet dwa tygodnie.

Gość gość
Ostatnie miesiączki miałam tak nieregularne, że nijak sobie nie przypomnę ;/ Nie sądziłam, że opinie 2 lekarzy mogą się tak różnić.

Gość gość
Różnica 2 tygodni to przecież nie aż tak dużo... Swoją drogą lekarze mający do dyspozycji takie superhipernowoczesne sprzęty powinni z dużą dokładnością obliczyć wiek ciąży. Hmm... ale z drugiej strony prawidłowy wiek ciąży można obliczyć we wczesnych tygodniach. Mój lekarz (a powiedziałam mu tylko datę ostatniej miesiączki) obliczył nawet kiedy doszło do zapłodnienia. I wiem na 100%, że się nie pomylił.

Gość gość
Czyli im później, tym będzie trudniej, żeby to jednoznacznie ustalić?

Gość gość
A pamietasz kiedy sie puscilas???

Gość gość
Tak do ustalenia terminu porodu ważne jest usg jakoś tak na początku, dokładnie nie pamiętam, ale na pewno nie dłużej niż I trymestr, później to jest niemiarodajne bo każde dziecko rozwija się inaczej i ja co padanie miałam inaczej, ale 2 tyg. to nie dużo poród w terminie i tak ma rozpiętość 1 miesiąca (2 przed i 2 po tyg. po planowanym terminie). Przecież planowany termin porodu to data tylko orientacyjna i tylko 5 procent kobiet rodzi w dzień planowanego terminu porodu.

Gość gość
W sumie masz rację, dzięki. To moja 1 ciąża i trochę panikuję :)

Gość gość
tylko usg robione w I trymestrze może dać obraz z dokładnością +/- 7 dni wieku ciąży. tak jak napisał ktoś wyżej dzieci od 12/13 tyg zaczynaja rosnąć swoim tempem ! termin porodu to data OM lub USG +/- 2 tyg ponieważ (1 tydz - lekarze zakładają że owulacja mogła być tydz później lub wczesniej jeżeli chodzi o USG to maszyna moze sie mylić o tydz ) a drugi tydz ( dziecko potrzebuje od 259 dni do 274 w łonie matki , średnio jest to 266 dni). dlatego tak naprawde nie ma dobrej metody na wyznaczenie terminu porodu a dziecko przyjdzie na swiat kiedy bedzie chcialo czyli może od 38 tyg do 42 tyg, najlepiej jest gdy znasz termin owulacji !!!