Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

palenie w ciazy

Polecane posty

Gość gość

prosze mi powiedziec czy lekarze od razu kaza pacjentce rzucic palenie czy stopniowo??? razem z mezem staramy sie o dziecko , pale bardzo slabe papierosy.

Gość gość
Kazdy lekarz kaze ci od razu odstawic. I zaraz tu na cienie napadna, nie zdziw sie:-) ze starajac o daiecko palisz, ze bedziesz zla i wyrodna matka,:-)

Gość gość
wiem...wiem...ze napadna ja poprostu pytam, bo slyszalam ze lekarze zalecaja stopniowe ograniczanie papierosow niby to jest zdrowsze

Gość gość
Moze kiedys tak bylo.teraz prawie kazdy lekarz kaze ci od razu rzucic. W zasadzie bedzie podpowiadal bo zmusic sie do nieczego nie moze. Ja palilam przed ciaza duzo, po ciazy niestety wrocilam do nalogu:-)

Gość gość
a szczerze , w ciazy zdarzalo sie Tobie zapalic? hmm...moze porozmawiamy na e-meil?

Gość gość
No troche popalam, nie powiem. Czasami wzielam macha czy dwa od meza. Wogole przestalam palic ok. 28 tc do konca. Nie jestem z siebie dumna, wstyd mi ze tak robilam, ale nie potrafilam inaczej.

Gość gość
ta, tez zucałam stopniowo jak zalecali lekarze i poronilam

Gość gość
jakies konsekwencje? dzieci zdrowe? widzisz..to nie mowione, niektore dziewczyny dmuchaja huchaja na siebie .....inne cpaja pija pala w ciazy i rodza zdrowe dzieci.. na to nie ma reguły

Gość gość z 12 12
Moja corka jest zdrowa, urodzila sie o czasie i z normalna waga, nie miala żoltaczki. Nie mowie ze robilam dobrze, ale znam mamy ktore rzucily wszystko w ciazy i urodzily chore dzieci

Gość gość
No wlasnie, dlatego mowie.. ze nie ma na to reguly Wiadomo, ze lepiej rzucic calkowicie papierosy w ciazy, ale czasem jest ciezko, a z tego co wiem niektore kobiety jeszcze bardziej ciagna papierosy w ciazy :/ słyszalam rowniez ze nawet alkohol...wino , male piwo tez ciagnie kobiety

Gość gość
Moja mama byla w 3 ciazach i w kazdej palila po paczce dziennie, tak bardzo ja ciagneo do papierosow. Urodzilysmy sie zdrowe, ja wazylam 4kg moja siostra 3600, a moj brat 4,1kg wiec bylismy wielcy i nic nam nie jest. Wiec nie jest regułom, ze jak sie pali to sie urodzi chore dziecko, a jak nie to zdrowe. Na to wplywa mnostwo innych czynnikow.

Gość wifigdańsk
to pytanie pewnie do lekarzy. jak juz zajdziesz w ciażę to i tak nie bedzie ci się chciało palić. kwestia tylko czy wrocisz do palenia po porodzie czy juz nie. ja jak narazie 11msc po porodzie nie pale,w ciazy tez nie paliłam,przed ciażą sporadycznie )2,3 dziennie) a wczesniej nałogowo 9 lat. teraz nawet nie mysle o fajkach a jak ktos pali przy mnie to mi to nie przeszkadza.raz nawet z kolezanką z ciekawosci zapaliłam ( po porodzie) ale mnei tak odrzuciło ze nie dałam rady ani razu się zaciagnąć. ciebie tez pewnie bedzie odrzucało i wkoncu rzucisz bezproblemowo.

Gość gość
tak wiem, wiem.. chyba najgorsze popalac w pierwszym trymestrze ciazy, wtedy nie odrzuca chce sie palic a ciezko rzucic

Gość gość
Ja przed ciąża palił paczkę dziennie, do 11 tyg po 6 papierosów r1 najsłabszych a do końca ciąży sporadycznie czasem tydz żadnego czasem dwa dziennie urodziłam 38 tyg zdrowa córkę waga 3250 55 cm

Gość gość z 12 12
Moja szwagierkw calkowicie odrzucilo, a mnie wrecz przeciwnie, jakby diabel opetal:-) na poczatku ograniczylam sie do 2 dziennie R1, po 2 czy 3 tygodniach 1 dziennie, a po krotkim czasie mach czy dwa od meza. Zycze wytrwalosci, moze bedziesz madrzejsza ode mnie:-)

Gość gość
jestem w ciazy i popalam, ciagnie mnie strasznie a mam wyrzuty sumienia bo to poczatek 6 tydz.. pale slabe papierosy 3,3,2 ....

ja popalałam czasem w ciąży, chociaż na poczatku tylko był problem to paliłam tak trzy miętowe słabe dziennie. od 4 go miesiąca żuciłam całkowicie. moja ciotka jest doświadczoną położną i mi mówiła, że trzy bardzo słabe papierosy w długich odstępach czasu są dopszczalne

Gość gość
Wstyd się przyznać, ale paliłam w ciąży. Właściwie od początku do końca, czasami 1,2 papierosy dziennie czasami paczkę dziennie. Miałam takie wyrzuty sumienia, że nikomu takiego stanu nie życzę! Na szczęście mój syn urodził się zdrowy. Twoje dziecko być może też urodzi się zdrowe jeżeli będziesz paliła, ale przez cala ciążę będziesz drżała o jego zdrowie, a jak nie daj Boże coś się stanie, nigdy sobie nie wybaczysz. Po co ryzykować zdrowie dziecka (a przy okazji swoje psychiczne)? Mowie to jako osoba palaca w ciąży i żałują a tego. Rzuć od razu, z dnia na dzień zanim jeszcze zaszlas w ciążę. Papierosy też miga utrudniać zajście w ciążę. POWODZENIA ;);)

co to za bzdura ze stopniowym odstawianiem fajek? Trzeba rzucić od razu, a nie tłumaczyć nie wiadomo jakim stresem czy tym podobnymi bzdurami. Stres to powinna za każdym razem mieć każda przyszła matka wypalając papierosa!

przepraszam a czy słabe papierosy nie zawierają substancji rakotwórczych? czy dym ze słabych papierosów nie dostaje się do płodu? weźcie przestańcie się oszukiwać.

Gość gość
Lady, ty to dobra agentka jesteś. Szczepienia twoim zdaniem są szkodliwe ale papierosy w ciąży juz nie? Śmiech na sali

zapalić w ciaży wstyd ale podac noworodkowi końską dawke toksyn i metali ciężkich w pierwszej dobie życia w postaci szczepionki na gruźlice to już nie jest wstyd

ja absolutnie nie pochwalam palenia w ciąży ale jest róznica między paleniem a podpalaniem to raz. dwa nagłe rzucenie palenia przysparza wielu nerwów co dla dziecka też nie jest zdrowe. po trzecie matki nieświadomie dżo gorzej trują własne dzieci

Gość gość
Nie będę z Toba dyskutować po raz kolejny na temat szczepien. Napisałaś ze trzy mentole raz na jakiś czas to nic szkodliwego ale dziecka nie szczepisz bo to szkoda dla dziecka. Babo, opamietaj się

Gość gość
Ja przed ciążą palilam paczke dziennie. Pierwszego dnia po wizycie u lekarza i potwierdzeniu ciazy wzielam kilka machòw od męża. Ale mialam takie wyrzuty sumienia że przestalam. Uznalam że ja mam wybór. Moje dziecko nie. Pierwsze dni byly ciężkie ale mysl o dziecku pomagala. Nie przekonuje mnie gadanie o stopniowym rzucaniu ze względu na stres . według mnie to tylko usprawiedliwienie matek do palenia w ciąży. Jak ktoś chce to rzuci. Na początku jest ciężko ale robilam to dla swojego dziecka.

Gość gość
Popieram,jak mozna truc siebie ale i dziecko.

na wiele rzeczy w ciąży nie mamy wpływu.. ale na to czy będziemy palić, pić i w inny sposób szkodzić dziecku mamy. Jeżeli ktoś decyduje się palić w ciąży to z pełną premedytacją szkodzi maluchowi i naraża jego zdrowie na uszczerbek. Leżałam na patologii z palącą ciężarną.. dziecko miało hipotrofię i musiała mieć poród wywoływany przed czasem. Lekarze nie byli mili dla niej, ciągle jej dogryzali na obchodach. Widziałam jak było jej potem wstyd.

Gość gość
Ja palilam w ciazy i tak jak ktos wyzej napisal mialam po kazdym papierosie straszne wyrzuty sumienia.co gorsza wiecej mi sie chcialo palic w ciazy niz przed. Syn urodzil sie zdrowy 3800 waga, dwa tygodnie po terminie wody mialam czyste a lozysko w bardzo dobrym stanie ( jak to polozna powiedziala, widac ze pani nie palila w ciazy) :) nie ma reguly. Jeden organizm jest silny i nie zaszkodzi a drugi slaby i moga byc problemy. Lepiej dmuchac na zimne.

Gość Justann
A propos palenia w ciąży i rodzenia zdrowych dzieci: czy jak dziecko ma ręce i nogi i dostało 10 punktów to znaczy, że jest na bank zdrowe? Czasami jak czytam co poniektóre opinie typu "paliłam i mam zdrowe dziecko" to odnoszę wrażenie, że dziecko musiałoby nie mieć rąk, albo nóg, żeby matka na oczy przejrzała. Bo dla niektórych niska waga urodzeniowa to przecież nie problem. A że w późniejszym okresie mogą się pojawić problemy m.in neurologiczne, których zaraz po urodzeniu nie widać, to przecież też nie problem.