Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jataka9

zmiana nszwiska

Polecane posty

Nie wiem, jak wygladaja twoje szanse ze strony prawnej, ale stanowczo zycze ci powodzenia, za takie idiotyczne zachowanie chociaz tyle sie kolesiowi nalezy, ze dziecko bedzie mialo twoje nazwisko.

Gość gość
Mój ojciec nie miał pozbawionych praw rodzicielskich, miał zasądzone alimenty i ustalone sądownie spotkania i mimo to sąd gdy miałam 15 lat zmienił mi nazwisko bez zgody ojca biologicznego na wniosek mamy. Nie było go nawet na rozprawie. Ale każda sytuacja jest inna.

Gość jataka9
ooo o tym nie pomyslalam to jest dobry pomysl z tym listem :) on pracuje na 3 zmiany wiec napisze ze jeden dzien w weekend raz sob raz niedz po 5h i 3x w tyg po 3-4 godz jeszcze zobacze

No to będzie naprawdę dobry dowód dla sądu że chcesz sie dogadać :)

Gość jataka9
a godz mam z gory ustalic ze np 12-17 czy napisac np 5godz , ze obojetnie jesli chodzi od - do , tylko ma mi dac wczesniej znac ? hm chyba lepiej z gory ustalic bo zadzwoni w sob "BEDE JUTRO U MALEJ O 13-18" A przyjdzie jutro i mi o 13 zadzwoni "BEDE JEDNAK DZIS U MALEJ od 16-21". A no i rozumie ze mam wyslac najlepiej od razu jak tylko mala sie urodzi zeby nie zwlekac z czasem ?

Mozesz wyslac nawet zanim mala sie urodzi. Lepiej ustal godziny konkretne bo wlasnie bedzie tak zmienial godziny co chwila.

Gość jataka9
jest jeszcze opcja mu napisac 3 listy heh... o widzenia ze ja widze to wtedy , o tych godz , tyle razy i ze jak mu nie odpowiada to moze isc do sadu o alimenty ze ja po wszystkich wyliczeniach chce tyle i mu te wyliczenia napisze i jak sie nie godzi na to ma isc do sadu i o nazwisko ze mala bedzie miala moje i ze nie zamierzam w przyszlosci do zandego mojego (jak to nazwał) luja dawac jej nazwiska,ze bedzie wiedziala kto jest ojcem i jezeli kogos znajde ten ktos nie bedzie podejmowal zadnych rzeczy na temat dziecka i jezeli chce aby dziecko mialo jego lub 2 czlonowe to tez ma isc do sadu ze ja tak to widze i co on na to jesli sie nie zgodzi moze isc do sadu ? i wszedzie podac argumenty i prosbe o rozpatrzenie tego wszytskiego ?

Gość jataka9
i tak znajac go to pojdzie w tych sprawach przynajmniej 2 do sadu, ale przynajmniej na mnie beda lepiej patrzec ze chcialam polubownie. a co do nazwiska to juz sie pogodzilam ze bedzie miala mala dwa, no ale wole napisac zeby nie bylo.

No to jest bez sensu, bo nie pokazujesz wtedy że zalezy Ci na dziecku, tylko że ty chcesz ustalić reguły i koniec. A alimentów ile będziesz chciała od niego?

Gość jataka9
ale co jest bezsensu to ze chce mu te listy napisac ? ja napisze w nich ze mi nie chodzi o to ze chce wszystko wdlg siebie ze to jest tylko propozycja na ktora nie musi sie zgodzic. 300-350zł myslalam bo ja mieszkac bede sama z mala nikt mi nie doda ani grosza. a po roku chce wrocic do pracy i mala dac pod opieke

Gość jataka9
on mi zawsze moze odpisac na listy ze sie nie zgadza i swoja propozycje dac. moze a noz dojdziemy do porozumienia.

na jak napiszesz że ty chcesz tego tego i tego a jak on się nie zgodzi to może iść do sądu to to jest trochę bezczelne. list ma na celu dogadanie się, a nie prowokowanie. Dlatego najlepiej taki list napisać odnosnie kontaktów tylko, bo i tak pewnie się nie zgodzi na kontakty jakie mu zaproponujesz. List jest po to aby sędziemu pokazac ze ty chciałaś się dogadac, a ojciec robi afery.

Gość jataka9
czyli mam poprostu napisac list ze ze wzgledu na to ze mamy wspolne dziecko , jako ze mala mieszka ze mna , mu jako ojcu naleza sie widzenia to ja proponuje zeby widzenia odbywaly się ....... . i to wszystko i nic wiecej nie pisac ?

Gość jataka9
oki wielkie dzieki, w takim razie zabieram sie za pisanie. najpierw sobie to rozpisze , przemysle i napisze a w przyszlym tyg o ile jeszcze nie bede w szpitalu to mu to wysle.

Gość jataka9
wymyslilam tak : każdy: poniedziałek 3godz wtorek 3 godz czwartek 3 godz godziny ustaliłam w zależności od jego zmiany i wyszło mi ranna 16-19 / poludnie 9-12 / noc 16-19 oraz każda 2ga sobota miesiąca 5 godzin 14-19 każda ostatnia niedziela miesiąca 5 godzin 14-19 jak myslisz moze tak byc ? he

Gość jataka9
i napisalam ze te godziny ustalilam tylko ze wzgledu na to ze kazde z nas ma prywatne zycie, on pracuje na trzy zmiany, zeby nie bylo nieporozumien i zeby nie rozlegulowac dziecku dnia oraz nocy

Gość wifigdańsk
jataka9 dopiero teraz doczytalam,ze facet robi problemy. ale co ty chcesz? konkretnie.zeby dziecko miało nazwisko potencjalnego przyszłegpo meża? no to hcyba nie bedzie problemu? wybacz ale za abrdzo nier rozumiem co ty cchesz a tez jetsem na etapie zmiany nazwiska,tyle ze zmieniam teraz na moje rodowe a mam w tej chwili po byłym mężu.

Gość jataka9
chodzi mi o to że od początku było ustalone że jako iz dziecko bedzie mieszkac ze mna bedzie tutaj zameldowane, chodzilo tutaj do szkoly kosciola przychodni itd itp to chce zeby mialo moje nazwisko . a on dzis w nocy wymyslil ze bedziemy jednak sie o to sadzic bo kolega mu podpowiedzial ze moze isc z tym do sadu

Gość jataka9
nie jestesmy malzenstwem, nie bylismy i nie bedziemy

Gość wifigdańsk
autorko skoro nie jestes z nim w zadnym zwiazku i facet jest problemowy to ci wspołczuje bo całe zycie bedzie ci deptał po pietach. inaczej byłoby gdyby w akcie urodzenia było wpisane ojciec nieznany to wtedy masz pełne pole do popisu a tak to...lipa. no ale coz-przyszłosci się nie da przewidziec oraz tego,ze facet okaze się dupkiem. no ale nie pociesze cie,bo z sytuacji moich znajomych wynika ze taka sytuacja to dla faceta ideał-zawsze moze się mscic na bylej posługujac się ( a tak naprawde krzywdzac) dziecko. pozostaje ci walczyc w sądzie o ograniczenie praw no i pewnie facet bedzie ci robił pod gorkę i wszystkie sprawy zwiazane z dzieckiem,jesli nie mozecie się dogadac-sadownie.

Gość gość
a właśnie że wg nowych przepisów może.... tzn... jeżeli pójdzie do sądu to jeżeli nie zgodzicie się do nazwiska dziecka to dziecko będzie miało dwuczłonowe nazwisko.... a ja mam pyt z innej beczki - skoro nie jesteście razem i już robi Ci takie fiku miku to po cholere chcesz podac go za ojca.... na bank bedzie robil Ci z wszytskim problemy ..... po co to ... dla tych 400 zł alimentów ?

Gość gość
prawda taka ze jak bedziesz pierwsze 1,5 roku karmic piersia to i tak te widzenia beda z d**y i wymuszone bo dziecka nigdzie nie zabierze.plus popilnuje bobasa po pracy raz czy dwa i tez zobaczy jaki to miod.

Gość gość
Żeby dziecko miało nazwisko ojca on musi je uznać przed kierownikiem USC albo w sądzie :)