Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jataka9

zmiana nszwiska

Polecane posty

Gość jataka9

Hej mam takie pytanie. Na dniach mam urodzic corke. Z jej ojcem nie jestesmy w zadnym zwiazku ani nawet nie mamy takiego zamiaru. Po urodzeniu chce w szpitalu nadac malej moje nazwisko i podac kto jest ojcem. Po czym w urzedzie zglosic corke z moim nazwiskiem. Ja bede na codzien sprawowac wychowanie, corka bedzie mieskac ze mna a ojciec bedzie mial widzenia ustalone przez sad poniewaz nie potrafimy sie dogadac. Dzis w nocy mnie 'straszyl' ze pojdzie do sadu walczyc o nazwisko. Moje pytanie brzmi czy jest taka mozliwosc ze on pojdzie do sadu i zmienia nazwisko z mojego na jego lub na dwuczlonowe??

Gość gość
jak mogłaś sie doprowadzić do takiego stanu wogóle?

Gość gość
bez twojej woli raczej nie może. ale w usc miej się na baczności bo mi stare c**y i tak wpisały nazwisko ojca dziecka i jego adres pomimo że 10 razy powtarzałam!!! mam zamiar im wytoczyc proces a ich tłmaczenie takie że jak można dać dziecku nazwisko matki i że i tak kiedys weźmiemy ślub bo jestem z nim w związku

Gość gość
bez Twojej zgody nic nie może zrobić jakby chciał zmienić dziecku nazwisko czy nawet imię musisz się z nim pofatygować do urzędu a skoro nie chcesz sam nic nie załatwi, moja znajoma któa urodziła synka dała mu swoje nazwisko nie ojca ale ojciec musiał być z nią i wyrazić zgodę, skoro dziecko ma w "dokumentach" wpisanych oboje rodziców to oboje muszą o wszystkim decydować nie jedno z nich

Gość gość
w USC jeśli nazwisko dziecko będzie nosiło Twoje, to wystarczy, że Ty sama udasz się do USC. Jeśli nastomiast dziecko miałoby nosić nazwisko ojca to wtedy potrzebni są oboje rodzice. Także nic się nie martw. Idź sama do USC. Dziecko będzie nosiło nazwisko Twoje. Do sądu to jedynie może się udać w celu potwierdzenia ojcostwa, wizyty z dzieckiem. Jeszcze jedna sprawa. W USC podasz jedynie imię ojca, a nazwisko będzie wpisane takie jakie Ty nosisz i będzie nosiło dziecko. Tak sparawa wygląda. Naprawdę nic Ci nie może zrobić.

Tatuś ma rację:) jak się nie dogadacie to sąd zasadzi nazwisko dwuczłonowe. Pamiętaj że to także jego dziecko a nie tylko twoja wlasnosc.

Gościu nade mna pisze brednie:) tatuś może ci duzo zrobić. Owszem możesz iść sama do usc i pominąć ojca w ogóle, ale on wtedy może zgłosić sie do sądu i żądać uznania ojcostwa i jego nazwiska. A według prawa jeżeli rodzice nie są zgodni co,do nazwiska to dziecko bedzie mialo dwuczłonowe.

Gość jataka9
acha czyli w sumie nie mam się o co martwić :) a postanowiłam tak dlatego że przez 2/3 ciąży twierdził że to nie jego dziecko a przez resztę mam wieczne pretensje z jego strony, zazwyczaj w nocy mu sie udziela pisanie a ja się przez to stresuję co idzie na małą też. widywać się pozwolę bo mała będzie wiedziała kto jest ojcem bo nie jej wina że tak jest. ale za to jego zachowanie przez ponad 8 msc chcę tak a nie inaczej.

Gość gość
A jaki mu przyjdzie chęć walczyć o władzę rodzicielską to na pewno Sąd weźmie pod uwagę, że mamusia egoistka chciała dziecko pozbawić ojca dla własnego widzi mi się.

Gość jataka9
ja go nie chce pozbawic ojcostwa , bedzie napisane kto jest ojcem , on bedzie mial widzenia przez sad ustalone...

Gość gość
i dziecko bedzie miało nazwisko dwuczłonowe

Gość gość
Może może sądownie da się zmienić nazwisko bez zgody rodzica. Wiem bo sama zmieniałam jako nastolatka bez zgody ojca biologicznego.

Gość jataka9
czyli widzę ile osób tyle opinii, więc chyba lepiej zapytam prawnika....

Bo wypowiadają się osoby które gowno wiedza w temacie :p Zmienic nazwisko mozesz jedynie za zgoda drugiego rodzica, chyba ze drugi rodzic jest calkowicie pozbawiony praw rodzicielskich.

Gość jataka9
taka odpowiedź mnie uspakaja.

Ale wiesz ze bardzo ciezko jest calkowicie pozbawić praw? o ograniczenie praw nie jest ciezko ale wtedy jest potrzebna zgoda drugiego rodzica na zmianę nazwiska.

Gość jataka9
on stwierdzil ze o alimenty bedziemy walczyc w sadzie zeby nie bylo potem ze on mi placil a ja za pol roku pojde do sadu i bedzie musial jeszcze raz placic to co zaplacil. widzenia stwierdzil ze idziemy do sadu poniewaz nie dogadalismy sie wiec tez sie zgodzilam. no i wczoraj jeszcze wymyslil to ze bedziemy walczyc o nazwisko dziecka i ze z tym tez pojdziemy do sadu.

Gość gość
Amelia dobrze Ci napisała, jeżeli nie dojdziecie do porozumienia, a Ty nie pozbawisz ojca dziecka władzy rodzicielskiej to będzie nosiło podwójne.

No bo tak to mniej więcej wygląda, że w sądzie walczycie o swoje. Jeżeli Ty chcesz dla dziecka swoje nazwisko a on swoje to bedzie nazwisko dwuczłonowe. Już się z tym mozesz pogodzic i darowac sobie sad i w USC po prostu nadać nazwisko dwuczłonowe. Bedzie mniej spraw.

Gość jataka9
ale to w takim razie co 10te dziecko by mialo 2czlonowe nazwisko... bo duzo jest przypadkow ze rodzice nie sa razem a dziecko nazwisko ma od tej os u ktorej mieszka. he i to mnie dziwi. no nic ja zrobie tak jak chce a jak mu sie nie podoba niech wyda pieniazki i idzie do sadu jak mu sie uda to mu pogratuluje.

Gość gość
Bo rodzice zwykle potrafią się w kwestii nazwiska dogadać. Najczęściej dziecko nosi nazwisko ojca, a matki jeżeli ojciec ma je gdzieś, a w przypadku Twojego dziecka tak nie jest. Wybacz, ale wydajesz się zawziętą egoistką, zastanów się co będzie najlepsze dla dziecka, nie dla Ciebie.

Wiele rodziców jest po rozwodach. A dziecko mialo nazwisko ojca i wtedy kie można zmienić dziecku nazwiska bo matka ma takie widzimisie. Ja osobiscie znam 2 dzieci z nazwiskiem dwuczłonowym. No i muszę Cie zmartwić bo wiele w sądzie nie wyda :) pozew jest za darmo :)

Gość wifigdańsk
w szpitalu automatycznie nadadzą dziecku twoje nazwisko,jesli nie jestes meżatką.

Gość jataka9
acha a to powiedzmy bedzie miala (po mnie np) NOWAK - (po nim np) KOWALSKI czyli np . KRZYSZTOFA NOWAK-KOWALSKI a ja potem wyjde za maz za pana np BĄK to mała bedzie miała NOWAK - KOWALSKI czy BĄK-KOWALSKI ?

Gość wifigdańsk
w szpitalu nadadzą Nowak. i tak zostanie,jelsi bedziesz chciala.

Gość jataka9
to wiem że automatycznie moje ale co potem... o to mi chodzi

Gość wifigdańsk
jesli chcesz zostac przy swoim,znaczy dziecko to w USC podajesz swoje i podajesz ojca z tym,ze ojciec chyba musi byc obecny z dowodem tozsamosci a jak nie cche uznac to sądownie.nazwisko mala jelsi teog chcesz bedzie miala tylko twoje.choc neiwiem jak to jest jak facet się uprze,wkoncu ma takie same prawa. chyba ze podasz ojciec nieznany to wtedy mozesz robic wszystko i nie musisz się użerać z byłym.

Gość gość
Nie jeśli będzie chciała, tylko jeśli ojciec się na to zgodzi, albo całkowicie pozbawi go władzy rodzicielskiej. Wifi nie pisz jej bzdur, to dziecko ma też ojca, który ma również prawo decydować o dziecku.

Gość jataka9
no ale jak znowu mu odwali to ja bede placila za badania, a to akurat wiem czyje jest dziecko. ino drazni mnie to ze raz twierdzi ze jego a raz ze nie jego to po cholere teraz znowu chce walczyc o to wszytsko jak sam nie wie czego chce

Gość jataka9
od niego argument na ten temat jest tylko jeden : cytuje moje dziecko nie bedzie nosilo w przyszlosci nazwiska twojego luja