Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sprzątający gość

Podziwiam mamy które ogarniają same wielkie domy

Polecane posty

Gość sprzątający gość

...ja mam mieszkanko 46 m, 1 dziecko, pracujemy z mężem oboje, sprzątamy raczej regularnie a i tak mam wrażenie, że ciągle u mnie coś do poprawki :O Zwykle ja sprzątam częściej, bo wcześniej wracam z pracy albo mam dzien wolny tak jak dziś...zdążyłam ogarnąć duży pokój, zmyć podłogi, przemyć meble w kuchni i już mam dość :O A jeszcze obiad i prasowanie...Podziwiam, naprawdę podziwiam te kobitki, które same dbają o porządek w wielkich, kilkusetmetrowych domach i są w stanie jeszcze zająć się dziećmi, mężem, kuchnią...jak Wy to robicie??? bo ja mam już wrażenie że jakaś ułomna jestem...

ja do tej pory bez problemu ogarniałam 150m2 sama z narzeczonym. do tego gotowanie to głownie moja domena (takie zwyczajnie mam hobby), narzeczony gotuje tylko 2 razy w tygodniu. jednak prawda jest taka, że jak będzie maleństwo, narzeczony wróci do pracy a ja zostanę z dzieckiem to nie sądzę abym miała sobie dać radę ze swoją częścią obowiązków domowych. dlatego postanowiliśmy, że trzeba będzie szarpnąć się na kogoś do sprzątnięcia bajzlu 1-2 razy w tygodniu.

Ja mam duże mieszkanie, dwupiętrowe do tego co nieraz utrudnia sprzątanie. Wychodzę z założenia po prostu, że to mieszkanie, a nie hotel. Musi być czysto, żebym się dobrze czuła, ale nic się nie stanie jak raz na jakiś czas będą nieumyte naczynia, kurz na półkach czy nieprzezierne okna :)

Gość gość
moim zdaniem często jest tak, że po 1) w dużym domu jest dużo miejsca na różne schowki itp. i łatwiej jest żeby wszystko miało swoje miejsce, po 2) w dużych domach najczęściej jest też zmywarka a czasem i pralnia (a nie że pralka w łazience a pranie wisi na stojaku na środku salonu), po 3) w dużych domach najczęściej w części sypialnianej się tylko śpi a w ciągu dnia życie się toczy w salonie i ogrodzie, więc sypialnie się tak nie brudzą (czyt. dzieci nie skaczą w ciągu dnia po łóżku itp.), ale to tylko moja opinia jest :P

Gość gość
nie pracujemy i mamy czas na wszystko :)

Gość gość
ja nie pracuje, mam dwoje dzieci i dom 160m i spokojnie ogarniam,

Gość gość
ja mieszkam na 50m2. z mezem i corka. porzadek mam zawsze-co prawda pomaga mi w tym zmywarka np., ale poza tym na biezaco piore, scieram kurze, zmieniam posciele i prasuje co sobote. co sobote tez sprzatam tak ogolnie-mycie podlog, przecieram okna raz na miesiac itp. uwazam, że osoby mieszkajace w wiekszych mieszkaniach maja paradoksalnie mniejszy problem ze sprzataniem-jakos tak kurz ma wiecej miejsca i pojemniej maja te osoby w szafach :P mowie na przykladzie moich rodzicow-oni rzadziej sprzatali, a jednak porzadek byl zawsze.

Gość gość
a ja bym nie posprzątała sama wielkiego domu. nigdy nie miałam problemu z bałaganem- jestem minimalistką, nie mam masy gratów, ale czystość, to już co innego. umycie 3 okien, to co innego niż 20stu, usunięcie kurzu, umycie podłóg, wyczyszczenie żyrandoli, drzwi, 2 łazienek na 300 m, to dla mnie kosmos

Gość gość
taa, jasne, na kafe to wszystkie w pałacach mieszkają ze służbą :O

Gość gość
ja mieszkam na 120m i nie ogarniam :-), staram się, ale żebym była naprawdę zadowolona musiałabym ciągle latać ze szmatą, na szczęście pedantką nie jestem i jestem w stanie usiąść by poczytać albo posiedzieć przy kompie niż ciągle sprzątać (2 dzieci i 2 koty, jest co robić, ale nie pracuję zawodowo)

Gość gość
wiekszy dom to mniej roboty, bo bałagan i brud rozklada Ci sie na wiekszą powierzchnie. Masz wiecej szaf , schowków zeby np upchnac graty.

Gość gość
no sorry, ale nie rozumiem, jak brud rozkłada się na większą powierzchnię to jest mniej brudno? Mniej brudu w brudzie? No błagam! To oczywiste, że na większej powierzchni jest więcej roboty, i nikt mi nie wmówi że 1 osoba da radę PORZĄDNIE sprzątnąć wielki dom tak samo łatwo jak mieszkanie w blokach!

Gość gość
oczywiscie, ze latwiej utrzymac porzadek w wielkim domu i sprzatanie zajmuje mniej. Mieszkalam i w wielkim domu a teraz w malym mieszkaniu. Ciagle musze chodzic, ukladac, zamiatac, odkurzac, myc bo miejsca jest mało . W domu rodzinnym sprzatalam tylko rano, do nastepnego dnia bylo czytso, wystarczylo myc naczynia na biezaco.

Gość gość
to zalezy od domu i od lokatorow- np mozesz miec 3 okna, ktore trzeba umyc co miesiac bo mieszkasz na parterze w Krakowie przy *****iwej ulicy a w tymch oknach powiesic sobie fikusne firanki i zaslony wymagajace prania recznego i prasowania, a mozesz miec dom na uboczu, w ktorym mimo ze masz 20 okien to myjesz je dwa- gora trzy razy do roku, a firanki wrzucasz do pralki, strzepujesz i wieszasz albo instalujesz rolety. Mozesz miec inny poziom wymaganej czystosci - myc podloge codziennie albo raz na tydzien, mozesz zmywac na biezaco albo jak sie nazbiera, mozesz miec duzo roslin doniczkowych, ktorych podlanie zajmuje kupe czasu i pelno kurzolapaczy na polkach. Mozesz prasowac wszystko wlacznie ze skarpetkami albo kupowac niemnace sie rzeczy. Wreszcie mozesz miec dziecko i meza, ktorzy nie staraja sie utrzymywac porzadku.

Gość gość
ogólnie wniosek z tego taki, że ci co mieszkają w domach to brudasy - brud im się inaczej rozkłada na dużej powioerzchni, hahahahaha....:D i przestaje być brudem? i zaczyna pachnieć fiołkami? hhahahaha :D

Gość gość
Jak mnie stać na dom, to stać mnie też na panią do pomocy. No chyba że rzuciłabym pracę zawodową i tylko latała ze ścierą. Co to to nie.

Gość gość
My nie prasujemy. Chyba ze ubrania na specjalne okazje.

Gość gość
yyy ja ogarniam bez problemu 180m. tajemnica tkwi w tym ze NIE SAMA! co sobote biezemy sie wszyscy ja maz, dzieci i ogarniamy majdan. I tyle. W tygodniu czasem ktos przeleci z odkurzaczem bo mamy zwierzaki. Wielkie porzadki typu okna, firany itp tez razem z mezem ogarniamy. Nie rozumiem czemu mialabym to robic sama, tylko ja brudzę czy jak?

Gość gość
a z panią do pomocy to nie za bardzo. kiedys o tym myslelismy, skoro nas na to stac i pracujemy juz i tak za duzo, to zeby tych wolnych chwil nie marnowac na sprzatanie tylko pobawic sie z dzieciakami. Pomysł upadł bo nie bardzo nam pasowala obca osoba kręcąca sie po domu. "pani znajoma" jeszcze gorzej. i tak ogarniamy to sami.

Gość gość
A mnie nie stac na pania do pomocy, mam duzy 180 m dom. Ktory ogarniam sama, dom byl postawiony 12 lat temu, kiedy bylismy dobrze ustawieni, meza firma upadla, ja musialam wrocic do gownianej pracy, maz tez pracuje teraz u kogos , mamy chlopcow ..leni, maz w weekend pracuje, takze jestem sama w dzien sprzatania..i ogarniam, do tego many wielko ogrod, ale to juz na meza glowie..

Gość gość
jakoś nie widzę powodów do podziwu. w moim otoczeniu mam kilka mam z dużymi domami, część z nich, w tym ja, pracuje zawodowo i nie uwierzycie ale wszystkie mamy w domu czysto. nie wiem jak koleżanki ale je sprzątam na bieżąco, wszystko odkładam na swoje miejsce a przelecenie z odkurzaczem i mopem zajmuje mi pół godziny. do tego mam czas na spacer z dzieckiem czy kolacje z mężem.

Gość gość
Tez mieszkalam w duzym domu 180 m i w mniejszym mieszkaniu 64 m i teraz w jeszcze mniejszym ( 3 pokoje ale male) i to prawda ze latwiej utrzymac porzadek w duzym domu. Masz miejsce wszystko schowac, odkurzyc dywany, umyc podloge, zetrzec z szafek i gotowe. W malym mieszkanku pozastawiane wszedzie, na polkach nastawiane bo gdzies trzeba wszystko trzymac, scisk i jak chcesz odkurzyc to przesuwasz a to jakis pojemnik z zabawkami dziecka itp. Nie wiem, w domu bylo mi latwiej o wiele.