Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co może oznaczać wynik HCG 7,2 bez ciąży??

Polecane posty

Gość gość

Tydzień temu robiłam HCG i wyniosło 7,2. Dziś dostałam miesiączkę, więc ciąży nie ma. Ale czy można mieć jakieś ilości tego hormonu, skoro nie ma ciąż? Czy to nie jest tak, że nieciężarne powinny mieć 0??

Gość gość
beta powinna CI wyjść 0 lub 0,coś , a normalnego okresu dostałaś ?

Gość gość
Moja droga byłaś w ciąży podejrzewam że bardzo wczesnej i doszło do samoistnego poronienia albo to coś innego niż okres i zapierniczaj na IP żeby uratować to życie !!!!

Gość gość
Jeszcze nie wiem, czy normalny, dopiero zaczęłam plamić. Ale u mnie zawsze się tak zaczyna, najpierw na różowo, a na drugi dzień dopiero normalna krew.

Gość gość
Na wynikach miałam napisane, że kobiety niebędące w ciąży <10. Więc moje 7,2 to nie ciąża. Ale skąd u kobiet niebędących w ciąży w ogóle jest jakieś stężenie tego hormonu??????????

Gość gość
Hcg nigdy nie bedzie rowne 0 bo to kwestia odczynikow. To tak samo jak np test na wzwb czy c nigdy nie bedzie 0. Zazwyczaj labo podaje normy. U mnie do 1 oznacza norme dla niezaciazonej. Mi 5 dni temu wyszla 1,1 i w ciazy nie jestem.

Gość gość
Ja miałam bete 10, dwa dni później około 4. Dostałam plamienia i krwawienia tydzień po spodziewanym okresie. Było to poronienie samoistne.

Gość gość
wynik powyżej 5 to już ciąża, więc albo ciaża biochemiczna albo cos poważniejszego, powtórz badanie

Gość gość
Ale u mnie powyżej 5 była to ciąża.

Gość gość
To nie jest stezenie hormonu tylko kwestia odczynnika ktory wchodzi w reakcje. Dopiero poeyzej jakiejs normy uznaje sie za dodatni. Ale skoro ty masz 7,2 a norma jest do 2 to bylas w ciazy widocznie to samoistne poronienie

Gość gość
Coś poważniejszego, czyli co??? To powinnam powtórzyć to badanie? U mnie na wynikach było, że powyżej 10 to ciąża. Ale skąd ten hormon u kobiet nieciężarnych?

Gość gość
7,2 to juz sporo i zazwyczaj od 5 zaczyna sie ciaza i 3tydzien. Ja bym pojechala do lekarza.

Gość gość
Dobra mi już nie chodzi o ciążę. Ok nie jestem w ciąż, to trudno. Tylko zastanawiam się, czy ten mój wynik 7,2 nie jest oznaką jakiejś patologii w organizmie. Bo skoro ciąży nie ma, to i hormonu nie powinno być.

Gość gość
No toz tlumacze ci ze podczas badania w labo uzywa sie odczynnikow i nigdy wynik nie wyjdzie ci 0 i to doczyty roznych badan np na toxo, wzw, hiv. To ze pokazuje ci np 13 to nie znaczy ze masz toxo czy hiv bo dodstni wynik zaczyna sie np od 30. Poczytaj o odczynnikach w labo

Gość gość
Ok wielkie dzięki! Trochę się uspokoiłam, bo już wyczytałam o jakichś rakach!

Gość gość
ale skąd wiesz, że tej ciąży nie było, skoro wynik miałaś wysoki? jedynie powtórne badanie mogłoby zweryfikować twoje przypuszczenie

Gość gość
Osatnio odebralam komplet badan i wyniki na cytomegalie, toxo i hiv. Na kazdym mialam jakis tam wynik ( zazwyczaj kilka powyzej 0) ale dodatni zaczyna sie od jakiejs normy. Nir wiem jak ci to inaczej wytlumaczyc.

Gość gość
Wie bo ma norme. U niej w labo norma dla ciazy zaczyna sie od 10. U mnie od 5. Rozne labo rozne normy.

Gość gość
czy inne normy, czy nie, badanie i tak musi powtórzyć i każdy lekarz jej to powie

Gość gość
Czyli można mieć 7,2 hormonu, który jest produkowany tylko w ciąży i w tej ciąży nie być??? Dziwne.

Gość gość
Boze to ze masz 7,2 to nie oznacza ze masz hormonu wyprodukowanego na 7,2. A mozna miec np toxoplazmoze czy hiv na 5 a niby byc na minusie? No mozna tak samo z hcg. Powtorz badanie i zobaczysz. Mozesz tez zobaczyc w innym labo gdzie norma jest od 1. Bo to kwestia uzycia silniejszych albo slabszych odczynnikow

Gość gość
To uważacie, że powinnam powtórzyć to badanie? Już nie mam nadziei na ciążę. Tylko chodzi mi o to, czy w trosce o własne zdrowie powinnam powtórzyć, żeby się przekonać, czy spadnie. Czy można mieć hCG 7,2 i być zdrowym?

Gość gość
Skoro masz norme od 10 a ty masz 7,2 to chyba jasne. Ale powtorz dla swojego swietego spokoju. Beta hcg w ciagu 48 h powinna znacznie wzrosnac jezeli to ciaza. A jezeli dalej sie niepokoisz to idz do lekarza.

Gość gość
Ale czy hCG badają tylko pod kątem ciąży, czyli albo jest powyżej normy i jest ciąża, albo poniżej i nie ma?? hCg może też wskazywać na różne stany chorobowe. To wtedy jak to badają????? Wtedy taki wynik, jak np. ten tytułowy 7,2 co oznacza?? Że jest choroba, czy nie ma??

Gość gość
Ale to nie jest beta, tylko hCG total ilościowo!

Gość gość
Bada sie tak samo. Kiedys czytalam ze hcg moze podskoczyc przy zaburzeniiach tarczycy i przy torbielach jajnika. Wtedy robi sie to samo badanie + wyklucza sie ciaze na usg. Idz i powtorz bo widac ze cie to niepokoi.

Gość gość
No niepokoi mnie właśnie. A torbiel na jajniku mam na pewno, bo była miesiąc temu na USG i lekarz stwierdził niewielką torbiel, ale nie jest podejrzana i nic z nią nie robimy.

Gość gość
To powtorz badanie np jutro i moze podejdz do lekarza, niech oceni wynik. Bo tu nikt nie zdiagnozuje tego.

Gość gość
Ok dzięki. Trzeba było nie robić wcześniej badania, tylko poczekać na miesiączkę, to by teraz człowiek zmartwienia nie miał ;) A tak tylko sobie narobiłam problemów. hihihhi

Gość gość
torbiel nie produkuje hcg