Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co powinien umiec 9 miesięczny maluch

Polecane posty

Gość gość

jak w temacie... bo zastanawiam się czy z moim synkiem ok wszystko

Gość gość
pić, palić ,grać w kasynie i jeździć skuterem

Gość gość
ok, a poważne odpowiedzi? czy tylko po to jest to forum żeby ludzie którzy nie mają czegoś tak fajnego jak mózg mogli poklepać w klawiaturę, bo nawet konia se nie poklepią?

Gość gość
o co wam chodzi? przecież ona nie probuje porownywać - są standardy, a pytanie jest jak najbardziej normalne :/

Gość gość
se?chodziło się na język polski tępoto?

Gość gość
a sie oburzyła ta co nie ma konia do poklepania :D hahahaha słoma z butóffff

Gość gość
dziecko powinno już samo biegać , tańczyć kankana, znać tabliczke mnożenia, tablice chemiczne i fizyczne na pamięc

Gość gość
Trzeba było zrobić sobie normalne dziecko t teraz nie musiałbyś porównywać:) masz przymuła pogódź się z tym:D

Gość gość
probuje samodzielnie stac, chodzi przy meblach i za rączke. "kosi kosi" i :papa", mowi mama i tata i inne sylaby, bawi sie swoim głosem, wola "am" jak widzi jedzenie, wklada przedmioty mniejsze do wiekszych, wspina sie na wszystko, naśladuje proste czynności, jak stukanie łyżeczką, przewracanie kartek książeczki, reaguje na swoje imie, szuka wzrokiem nazwanego przedmiotu

Gość gość
wstaje, robi po dwa kroki przy szczebelkach łóżeczka, raczkuje jak wściekły, siada z raczkowana, mówi mama, mniam mniam, baba, je ręką, pije z kubka ze słomką, wskazuje całą ręką i wzrokiem, przynosi rzecz o która prosimy, rzuca piłką siedząc, reaguje na imię i przychodzi.

Gość gość
pisałam wyżej kosi, kosi i amen rączkami, kokoszka dziobała też, pokazuje na pierś i mówi da.

Gość gość
Kokoszka dziobała?Boże czego wy uczycie te dzieci?

Gość gość
o co chodzi z tym kokoszka dziobała? Albo na piers da?

Gość gość
tak jak już pisano, mój również sam wstaje, chodzi np. wzdłuż kanapy trzymając się jej, używa taboretu jako chodzika tzn. pcha go wzdłuż pokoju i tak sobie chodzi, wkłada łyżeczkę do buzi, próbuje przewracać strony w książeczce, reaguje na swoje imię, z mówieniem gorzej, ale coś tam po swojemu opowiada czasem powie meme, memu co niby oznacza mama :P tata jeszcze nie mówi choć czasem się zdarzy "tade", jak widzi że idę z miseczką z jedzeniem to od razu do mnie idzie, jak tylko ktoś z domowników coś je to nie ma zmiłuj i stoi uwieszony u nogi żeby mu dać, potrafi przez dłuższą chwilę sam się pobawić :) martwi mnie tylko to mówienie, no ale może po prostu skupił się na "chodzeniu" bo zaczął sam wstawać trzymając się mebli jak miał 7,5 mca, więc pewnie mówić zacznie później :P

Gość gość
16:59, zapomniałam jeszcze dodać, że umie klaskać i czasem pomacha papa rączką i lubi naśladować takie jakby mlaskanie ustami/językiem

Gość Justann
To czy dziecko rozwija się prawidłowo powinien ocenić pediatra. Każde dziecko rozwija się w swoim czasie i nie ma parcia, że coś MUSI umieć w konkretnym terminie. Bo dzieci są różne, jedne większe inne mniejsze, jedna mają silniejsze nogi, inne większe głowy, a jeszcze inne krótsze rączki. I z powodu tych różnic jedno zacznie siadać/raczkować/chodzić wcześniej, a inne później. Nie jest ważne kiedy, ważne jak to robi. Lepiej, żeby dziecko pewne rzeczy załapało później, ale robiło je prawidłowo.

Gość gość
tu autorka, moje dzicko poprostu raczkuje tylko narazie w smieszny dosc sposob, ale wlasnie nie wstaje, bylam u pediatry, bo najpierw ide do lekarza. powiedziala że jest ok, moze poprostu tak ma. chcialam tylko zapytac jak to wygląda u innych dzieci... czemu mnie obrażacie :/

Gość gość
E TAM GADANIE. Moj syn ma 10 miesięcy i siedzie tylko przy poduszkach. Co ciekawe zaczyna powoli raczkować. Córka zaczęła siedzieć jak miała 10 miesięcy, jak miała 11 raczkowała, jak miała 11 chodziła. I wszystko jest ok!

Gość gość
Oczywiscie,ze kazdy rozwija sie swoim tempem i torem. Moj synek np. Jeszcze nie siedzial a kolezanki corka w tym samym czasie juz siedziala. Za to moj poerwszy sam usiadl,zaczal raczkowac i wstawac. A jej pozniej. Moj nie robi kosi kosi do tej pory a jej corka od dawien dawna. Moj pozniej zaczal gadac po swojemu a jej nawijala non stp. Teraz moj nadgonil i gada juz z sensem a jej dalej po swojemu. Z zabkami tak samo. Najperw moj zaczynal a jej corka.raptem przeganiala mojego a potem moj. Robia sobiebtakie male wyscigi;) Dzieci sa rozne tak samo jak ludzie. Wiek 9 miesiecy dla.kazdego moze przyniesc co innego-jeden zaczyna chodzic a inny siadac.