Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wszyscy się tak przejmują tym co się dzieje na Ukrainie

Polecane posty

Gość gość
Wybrali Janukowicza bo jeszcze nie kradł ale jak zaczął kraść kiedy to jego syn w ciągu trzech lat stał się z jednym najbogatszych ludzi na Ukrainie pytam się z czego z uczciwej pracy

Gość gość
Najbogatszy dentysta Europy i "Familia". Ile straci Janukowycz, jeśli przegra Protesty na Ukrainie Wiktor Janukowycz walczy nie tylko o utrzymanie władzy, ale też gigantycznego majątku. Przez cztery lata prezydentury związani z nim ludzie zgromadzili setki milionów, jeśli nie miliardy, dolarów. Najbardziej oszałamiającą karierę biznesową zrobił dentysta z wykształcenia, Ołeksandr Janukowycz. Tylko dzięki protekcji ojca i pomocy urzędników "Familii" - jak nazywają prezydencki klan. Członkowie "Familii" wyróżniają się bezwzględnością i ślepym posłuszeństwem wobec Janukowycza. Są inni niż klany "doniecki" czy "gazowy", przeciwne scenariuszowi siłowemu i liczące się z opinią międzynarodową. "Stara gwardia" oligarchów jest wręcz zastraszana przez "młode wilki" Janukowycza i ich nadzwyczaj brutalne metody. Główni gracze "Familii" skupiają się na wyciągnięciu tylu pieniędzy, ile się da. W razie złego dla nich obrotu spraw, uciekną po prostu do Rosji. Także ze względu na charakter swoich interesów (skupione w kraju, stosunkowo niewielkie zaangażowanie zagraniczne), w przeciwieństwie do innych oligarchów, nie boją się sankcji zachodnich. Janukowycz był początkowo zakładnikiem najpotężniejszych oligarchów w rodzaju Rinata Achmetowa czy Dmytro Firtasza. Ale systematycznie budował własny "rodzinny" klan. To krewni i zaufani współpracownicy, głównie z rodzinnego miasta Jenakijewa w obwodzie donieckim i z samego Doniecka. Ich nieformalnym liderem jest starszy syn prezydenta Ołeksandr. Jego młodszy brat Wiktor siedzi zaś od 2006 r. w parlamencie. Od objęcia władzy przez Janukowycza (luty 2010) do wyborów parlamentarnych (październik 2012), w obozie rządzącym panowała równowaga między klanami i oligarchami. Ale skład tzw. drugiego rządu Mykoły Azarowa pokazał, że "Familia" zepchnęła na margines "donieckich" (Achmetow) i "klan gazowy" - przypadło jej aż 12 ministerstw. Wszystkie późniejsze zmiany w rządzie jeszcze bardziej umacniały wpływy "Familii". Aż po te w ostatnich tygodniach - dymisje szefa administracji prezydenckiej Serhija Liowoczkina (klan gazowy), a potem premiera Azarowa ("niezależny" rusofil). Liowoczkina zastąpił Andrij Klujew - choć nienależący bezpośrednio do "Familii", to z nią sprzymierzony, bliski Janukowyczowi oligarcha. Azarowa zastąpił zaś Arbuzow, nazywany "bankierem Janukowyczów". Wszyscy ludzie prezydenta Dziś niemal cały rząd, centralne instytucje finansowe i struktury siłowe są obsadzone przez członków "Familii".

Gość Nasturcja 123
to faktycznie tam jest mafia, to samo co kiedys było w POlsce w postaci SLD... Mam nadzieje, ze zmusza tych p*****w to ustapienia, a Rosja to faktycznie Imperium Zła, jak kiedys powiedział Raegan... w sumie z samego faktu, ze rzad pozwala na taki przelew krwi widac, ze cos jest nie tak. Normalny rzad od razu by sie podał do dymisji i były nowe wybory... Jak sa watpilowsci do do Unii, to zawsze mozna rozpisac referendum, zeby kazdy człowiek sie wypowiedział

Gość plus dla Wschodu
fotel - Mamy prawo do pokojowych demonstracji. Ukraińcy własnie w taki sposób protestowali, ale milicja brutalnie tłumiła te protesty, aż w końcu zginęli ludzie. Jak sobie wyobrażasz inne zachowanie demonstrantów niż bronienie się? Milicja ma amunicję, strzela do ludzi, pałuje ich, kopie. Dlaczego zatem oni nie mają prawa się bronić? Historycznie, to terenie Zachodniej Ukrainy należały do nas, ale nie powinny należeć. Nie możemy mówić o sztucznie stworzonym narodzie. Naród istniał, tylko nie miał swojego państwa. Nasturcja 123-Oczywiście, że Polska straciła na UE. Niedługo już nic w Polsce nie będzie polskie, a żyje się coraz gorzej. Niedługo zabronią nam wędzenia wędlin, jeżeli jeszcze dodatkowo wprowadzimy wspólną walutę, to będziemy leżeć. Co do Twojej wypowiedzi o Rosji, że to imperium zła-tak można ocenić tylko rząd, bo ludzie są tak samo nieszczęśliwi, ale sympatyczni jak Ukraińcy.

Gość gość
Takie układy jak na Ukrainie są podobne w Rosji tylko ze tam wszyscy jadą na pasku Putina niech który z oligarchów spróbuje coś robić po za plecami Putina to będzie ostro żałował tak jak było z szefem Jukosu Michaiłem Chodorkowskim

Gość Nasturcja 123
Nasturcja 123-Oczywiście, że Polska straciła na UE. Niedługo już nic w Polsce nie będzie polskie, a żyje się coraz gorzej. Niedługo zabronią nam wędzenia wędlin, jeżeli jeszcze dodatkowo wprowadzimy wspólną walutę, to będziemy leżeć. x x x To było pytanie testowe, w takim razie- jestes idiota... :( W Polsce bezrobocie po wejsciu od UE spadło u polowe. Gdyby nie było Unii, to bysmy obecnie chyba sie zjadali na ulicach, bo meijsc pracy nei przybywa, a ludzi tak. To ze wszystko wyprzedane nie ma nic wspólnego z Unia, nie wiem co ma piernik do wiatraka? Wyprzedaz zaczeli komunisci w postaci SLD, prawodpodobnie za ogromne łapówki, i w w chwili przystapienia do UE juz i tak prawie wszystko byly wyprzedane... Waluty wprowadzac wpsólnej nie trzeba, jak i wielu innych rzeczy, jest taki trend, ze jak kraj czy dane osoby chca przeforsowac to i tamto, to sie powodułja na rzekome unijne przepisy, które wcale nie zmuszaja do wszystkiego, chocby własnie eruo, Polska funkcjonuje bez euro, tak samo jest nie ma podatku katastralnego, itp Kraje biedne b zyskuja na wejsciu do Unii, inaczej z bogatymi.

Gość Nasturcja 123
Oprócz tego, ze kupa ludzi- ponad 2 mln zyskała na wejsciu do UE, mogac wyjechac do innych krajów, i zyje tam jak paczki w masle, do tego czesc wraca z kasa, zakłada firmy, buduje domy... Masa ludzi tez pomaga nawet nie wracajac swojej rodzinie, wysyła pieniadze... Ile inwestycji, dróg, zabytków przetwało dzieki pomocy Unii. A co do sprzedazy firm to nikt nie kaze ich sprzedawac, ale jak Polska łapownictwem i złodziejstwem stoi, przy czym sądownictwo lezy,a ludzie bierni, to mzoemy winic sami sienie tylko ze u nas nie ma zakładów, i prawie nic nie produkujemy

Gość plus dla Wschodu
Nasturcja 123-OK, to Twoje zdanie, ale spadek bezrobocia nie oznacza, że jesteśmy bogatsi. Spójrz na Grecję, Włochy, Hiszpanię, Francję-oto, co zrobiła z nimi UE. Który to biedny kraj zyskał po wejściu do UE? Chyba, że masz na myśli łatwiejszą emigrację. Co do demonstracji - Nie pokazuj mi filmików z 21 stycznia, tylko z 21 listopada, gdy demonstracje się zaczęły. Albo z 30 listopada, jak to milicja spałowała i skopała pokojowych demonstrantów. Mają prawo się bronić przed tymi bestiami z Berkutu.

Gość Nasturcja 123
Spójrz na Grecję, Włochy, Hiszpanię, Francję-oto, co zrobiła z nimi UE x x w Grecji jest kryzys, bo Grecy sa leniwi, zawsze neichetnie pracowali, tylko Unia jeszcze ich trzyma, zreszta i oni sa znacznie b bogaci mimo kryzysu, od nas. Kryzys pojawia sie zawsze co jakis czas, w jaki sposób niby unia spowodowała kryzys w Grecji? Jakby Usa było w Unii, to tez bys pewnie pisał, ze co zrobiła unia z USA...

Gość fotel
puls dla wsch. tak między nami .miałaś jakiś epizod seksualny z kolegami ze wschodu?czy twoja fanatyczna fascynacja tą nacją narodziła się w sypialni?

Gość biZ0n
Janukowycz ma władzę i za pieniądze podatników wysyła na rozkaz oddziały Berkut , Alfa , inne ciekawej maści nie znane nawet ekspertom , opłaca oczywiście 'tituszki' , czyli stadionowych chuliganów i karki do bicia a są bezwzględni i wcale nie będę zaskoczony, gdy się okaże, że Janukowych ma własne wojsko uzbrojone po zęby , wyśle bez skrupułów aby zabijali

Gość plus dla Wschodu
Nasturcja 123-Nazwałaś mnie idiotką, ale idiotką sama jesteś. Grecy byli leniwi, to fakt, ale to unia(szczególnie Niemcy i Francja) ich wykończyła. Podobnie jest z Hiszpanią, Portugalią, Włochami, Irlandią(chyba nie powiesz mi, że Irlandczycy są leniwi?). Jestem kobietą, więc ''pisałabym'', wiem że mój nick może wskazywać, że jestem facetem, ale wydawał mi się najbardziej odpowiedni do moich poglądów. Gdyby USA było w Unii, to Unia lizałaby im tyłek, więc nie, nie pisałabym, że ich zniszczyła. fotel-Moja fascynacja narodziła się już dawno, a podróże do różnych krajów utwierdziły mnie w przekonaniu, że ludzie na Wschodzie są fajniejsi, tylko niestety mają gorszą sytuację polityczną, czy ekonomiczną.

Gość gość
ten Berkut okazuje ze to są najemni Rosjanie tylko przebrani niby za Ukraiński Berkut a tam w tych oddziałach jest politruk który robi tym młodym sieczkę w mózgu i oni praktycznie każdy rozkaz wykonują jak im się każe strzelać to strzelają do ludzi nawet z ostrej amunicji

Gość plus dla Wschodu
biZon-Nie wiem, czy już Ci tego nie pisałam, ale jak na razie w kwestii Ukrainy piszesz najmądrzejsze komentarze. Widać, że nie dałeś się zmanipulować i nie piszesz bzdur.

Gość gość
Janukowicz wojska nie wyśle bo to nie wojsko chyba ze da im kałasznikowy i granaty tam na Ukrainie wojsko nie ma nawet dobrego sprzętu czym miał ich dozbroić trzeba by zainwestować jak sami byli okradaniem własnego narodu by nabić swoje kieszenie

Gość Nasturcja 123
w jaki sposób unia twoim zdaniem wykończyła te kraje? Włochy np. to nigdy nie był do końca bogaty kraj, tam zawsze północ była bogatsza, a południe biedniejsze. ZAwsze na wejsciu do Unii zyskuja najbiedniejsze kraje, a te bogate - nieco mniej, bo Unia ma za zadanie wyrówywac poziomy... Akurat te kraje sródziemnomorskie sa specyficzne, wszedzie gdzie wysoka temperatura ludzie sa "leniwi", chodzi o specyficzne warunki w jakich zyja, w upałach sie b ciezko pracuje...

Gość fotel
a ty świnko unikasz jasnej odpowiedzi.więc chyba miałem rację były jakieś fiki-miki z gorącymi mołojcami.

Gość plus dla Wschodu
fotel-Odpowiedziałam Ci jasno, jeśli nie zrozumiałeś, Twój problem. Moim mężem jest Polak i oprócz niego nie miałam żadnego innego faceta. Wschód Europy nie jest aż tak zepsuty i zdemoralizowany jak Zachód.

Gość gość
Tu nie chodzi o to, że większość chce wejścia do UE. Społeczeństwo ukraińskie jest podzielone w tej kwestii mniej więcej na połowę. Zachód chce do unii, a wschód już nie. Janukowycz nie powiedział stanowczego nie dla unii. Tylko powiedział, że to jeszcze nie ten czas. Poza tym Merkel nie zaproponowała Ukrainie żadnych konkretów. Jedynie puste, słowne obietnice. Czy wy uwierzylibyście Niemcom na słowo? Poza tym, gdyby Ukraina wstąpiłaby do Unii, ryzykowałaby doszczętne zniszczenie swojej gospodarki, bo większość eksportu z Ukrainy jest do Rosji. A Putin powiedział, że jak tak chcę do Unii to i niech do Unii eksportują. Ale przecież tu już są producenci, monopoliści. Czy wy myślicie, że pozwolą oni wejść na rynek firmom ukraińskim, na których ta gospodarka się opiera?

Gość Nasturcja 123
A Putin powiedział, że jak tak chcę do Unii to i niech do Unii eksportują. Ale przecież tu już są producenci, monopoliści. Czy wy myślicie, że pozwolą oni wejść na rynek firmom ukraińskim, na których ta gospodarka się x x x Z logicznego punkty widzenia, jesli Putin sie obawia wejscia Ukrainy do Rosji, to oznacza, ze Rosji sie to nie opłaca, czyli straci. JEsli Rosja straci, to Ukraina zyska, bo bedzie miec wieksze rynki zbytu, tam jest tania siła robocza, produkuja tanio, i ich towary na pewno byłyby b konkurencyjne do tych zachodnich, bo z pewnoscia zdrowe i tanie. Predzej unia moze miec watpilwosci, czy to udzwignie. Moze dlatego entuzajazm zachodu sredni

Gość gość
śmiać mi się chce jak ktoś wyżej tutaj napisał ze wejście Ukrainy do Unii zniczy im gospodarkę tam już jest tak zniszczona gospodarka ze tam już nie ma co zniszczyć tam przez 15 lat żaden poważny inwestor nie zainwestował a ci co zainwestowali to drobni inwestorzy

Gość gość
Tu nie tyle chodzi o zdrowe i tanie towary a o przemysł stoczniowy, lotniczy, kosmiczny. Na Ukrainie produkuje się części rakiet kosmicznych i balistycznych (silniki, rakiety nośne itp.), których odbiorcą jest Rosja. Można by rzec, że Ukraina tworzy z Rosją swego rodzaju kooperację przemysłową. Oba kraje na tym korzystają i są to korzyści niewymierne (w przypadku Ukrainy między innymi ceny gazu). Części takie produkują też bodajże Francuzi. Nie sądzę żeby w przypadku przystąpienia Ukrainy do Unii, nagle Ukraińcy znaleźliby odbiorców w innych krajach. Po pierwsze, krajów zajmujących się na szeroką skalę badaniami kosmicznymi jest przecież zaledwie kilka. Po drugie, jest to przemysł raczej niszowy. Czy Francuzi, albo nawet Unia pozwoliłaby na wejście konkurencji? Myślę, że chcą w ten sposób konkurencji się pozbyć. Ukraina nie będzie miała kasy na produkcję, no bo i skąd jak Rosja nie dofinansuje i po co, jak popytu brak.

Gość gość
no nie złe jaja kiedy demokratycznie wybrany prezydent którego syn dentysta dorobił się całkiem niezłej kasy na tej niby demokracji.

Gość zielonybąk
Prowadzona od lat polityka antyrosyjska każe ludziom być może myśleć, że bycie po "rosyjskiej stronie" to niewolnictwo i wyzysk. Ale czy jest tak naprawdę? Czy Unia jest czymś innym? Od zawsze były kraje silniejsze i słabsze. Dlaczego zabrania się suwerennym krajom podejmowania suwerennych decyzji? To dany kraj powinien decydować o swojej polityce zysków i strat. Ukraina woli produkować dla Rosji i mieć tańszy gaz itp., to niech produkuje. Polska woli robić dla Niemca czy Francuza, to niech robi.

Gość gość
przestańcie pier.głupoty. Wystarczyloby, żeby Ukraina dostosowała się do unijnego prawa o ochronie środowiska i już byłoby po ukraińskim przemyśle i rolnictwie.

Gość gośćPRZEPRASZAM
Nasturcja 123 Kraje dobrze prosperujące??? Hiszpania - nie znam, ale GRECJA??? Ja dzisiaj piłem, ale Ty już chyba robisz pod siebie! Poczytaj trochę o dochodzie narodowym przed przystąpieniem... i porównaj z niemcami lub Polska :-P ;-) a napewno zesŁowacją. Twoje zdrowie. :-D

Gość gośćPRZEPRASZAM
To było do "plus dla Wschodu" cofnąłem stronę'''' NASTURCJA - Przepraszam. 👄;-)

Gość gość
no nie macie racji wiecie dlaczego janukowicz nie chciał podpisać umowy stowarzyszeniowej a no dlatego ze byłby pod kontrolą i już by nie mógłby tak kraść jak do tej pory kiedy jego najbliższa rodzina stała się z jednym najbogatszych ludzi na ukrainie

Gość gość
Tam nie ma ludzi do rzadzenia. Byl juszczenki, byla tymoszenko - poczuli, czym jest wladza i tak to sie skonczylo. Co do janukowycza, oni sami go sobie wybrali (nie wierze w sfalszowane, ot byli rozczarowani wladza innej strony politycznej). Wywala janukowycza, kliczki i inne dojda do wladzy i bedzie to samo. Ukraina nie umie soba rzadzic! To nia rzadzono.