Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie radzę sobie pstchicznie na lekcjach języka polskiego

Polecane posty

Gość gość

Mam 18 lat. Jestem w trzeciej liceum. Teraz przerabiamy Xxlecie międzywojenne i co się z tym wiąże literaturę opusującą okrucieństwo wojny. Najgorsze, że facet wyemitował nam film na podstawie którego stworzono akty oskarżenia w procesach norymberskich. Mowie Wam to co tam zobaczyłam załamało mnie. Umierający na ulicach ludzie, których ciała wrzucano jak worki ziemniaków na przyczepę. Jacyś naziści bijący małą dziewczynkę ktora ukryla pod lachmanami marchewki:( Od tego wszystkiego śnią mi się różne okropności. Naprawdę nie daję rady przejść obok tego do porządku dziennego. Żałuję, że przeczytałam te ksiazki i zaluje ze obejrzalam ten dokument.

Gość gość
Dnia mi sie te sceny z filmów:( Nie nogę jakoś o tym zapomnieć. Jak można aż tak wyzbyć się uczuć i mijać umierających jakby byli niewidzialni. Albo jak można bić male dziecko za to ze chcialo przemycić marchewki.

Gość gość
To trudna tematyka, jak tematyka każdej wojny, morderstw, złego postępowania, a i tak zważ iż to, co widziałaś to jeszcze nic. Wiele jest okrucieństwa na tym świecie. I nie jesteś w stanie temu zapobiec, ale też nie jesteś sama w tym bólu. Wielu ludziom trudno zapomnieć i wybaczyć winy, okrucieństwa wyrządzone Polakom podczas zaborów, 2 wojen światowych i komuny oraz teraz.

Gość gość
Czy wszystkie winy zostały odkupione? Nie. Czy ktoś nas przeprosił za zabory? Nie. Ktoś przeprosił za wojny? Nie. Ktoś przeprosił za bolszewizm i komunę? Nie.

Boże dziewczyno gdzieś ty się uchowała, że nie widziałaś takich filmów wcześniej :o przecież pełno tego na kablówkach...no chyba że ktoś tylko na mtv siedzi albo na vivie

Gość gość
Ktoś przeprosił za okradanie Polaków z godności, honoru, pensji, emerytur, gazu, energii, lasów państwowych, ziemi polskiej na wschodzie i zachodzie, którą nam obcy bezprawnie wykupują? Nie. Czy ktoś przeprosił za Katyń i rozliczył winy? Nie. To jest ukrywane.

Gość gość
Obejrz film fabularny Nanjing Miasto życia i śmierci o Japończykach w Chinach. Ten sam okres. Jest na yt.

Gość gość
Czy ktoś przeprosił Polaków za Oświęcim? Nie, a tam zginęło mnóstwo Polaków, nie tylko Żydów.Nazistowski obóz koncentracyjny na terenie Oświęcimia był śmiercią dla Polaków, Brzezinka dla Żydów, itd.

Gość gość
Czy to zostało rozliczone? Nie. Chciał tego dokonać Prezydent Kaczyński. Chciał rozliczyć zabory, wojny ni komunę, to go kropnęli. Bo świat jest umoczony w katordze Polaków. I tak, jak nikt nie pomógł nam - a świat wiedział o Katyniu, Smoleńsku, Harkowie, Ostaszkowie, Kozielsku, Oświęcimiu, Brzezince i wielu miejscach, których po Polsce i poza Polską mnóstwo, ale świat nie reagował, bo miał w tym biznes. Jak sobie poradzić z takim ciężarem? Dlatego AKowcy siedzieli cicho do końca swych dni i nadal siedzą, bo boją się, że jeszcze po nich przyjdą. Ci, którzy nie zdradzili Polski i nie zameldowali się w wojsku PRLowskim byli wyklęci. I bali się i boją, że przyjdzie komuch i ich kropnie.

Gość gość
Też miałam coś podobnego w tamtym roku. Na polskim pani puściła nam film. Myślałam, że sama umre. Tam była grupka ludzi (około 6 osób w tym 2 dzieci i jedno niemowle). Oni coś tam zrobili i zostali wpuszczeni na arene gdzie były lwy. Te lwy zaczeły się rzucać na tych ludzi. Najgorsze było z dziećmi. Te małe niemowle żyło najdłuźej, bo jedna z kobiet która tam była przykryła je chyba chustą, ale i tak lwy te niemowle wyczuły. Cała klasa w tedy zaczeła krzyczeć "zostaw!" "odejdź!". Krzyczeliśmy tak jakby to by miało odstraszyć te lwy niektórzy nawet wstali. Pani zamiast to wyłączyć to widzieliśmy jak te lwy zjadają niemowle. Prawie cała klasa sie rozpłakała a inni mieli tylko łzy. To było w pierwszej gimnazjum. Do tej pory jak nauczycielka włącza film to najpierw sie pytamy jaki. Po tym filmie (to była pierwsza albo druga lekcja) na kolejnych lekcjach siedzieliśmy cicho i czasami tylko sie ktoś odezwał.

Gość gość
Co tam Kaczyński miał rozliczać... co by to dało? Nic. Jeśli kraje, które nas okupowały, mordowali naszych przodków nie czują się winni, aby nas przeprosić, rozliczanie tych krajów na siłę przyniosłoby tylko straty finansowe, a zamiast żyć cały czas historią, mamy w kraju ważniejsze wydatki, niż finansowanie dochodzeń sprzed minimum 50 lat.

Gość gość
Wszyscy nas okradli w trakcie wojny, nie tylko z godności, honoru, życia, ale i dóbr z muzeów narodowych, domów, pałaców - kradli Niemcy, Ruskie (w niewielkim stopniu, ale za to g****ili, zarzynali, mordowali, wszystko co się ruszało i na drzewo nie uciekało, niezależnie od płci, wieku czy stanu ciąży, starczości, dzieciństwa), Ukraińcy (w niewielkim stopniu, ale za to g****ili, zarzynali, mordowali, wszystko co się ruszało i na drzewo nie uciekało, niezależnie od płci, wieku czy stanu ciąży, starczości, dzieciństwa), Francuzi - też, zdziwienie?, Anglicy-też, zdziwienie?, Amerykanie-też zdziwienie?

Gość gość
A teraz po latach, okazuje się, że u jakiegoś Francuza, Niemca, Amerykanina, po jego śmierci znajdowane są (znajdowane? Nie, wszyscy są doskonale świadomi, że dane dzieło sztuki jest u takiego czy innego wojennego złodzieja, ok nie wykluczam przypadków podarunków podczas wojny, ale za bardzo znamy historię, by w nie zbytnio uwierzyć, jak już był to sposób przekupienia, aby skądś uciec, gdzieś pojechać i człowieka nie zabito) polskie dzieła sztuki, z polskich Muzeów Narodowych.

Gość gość
Kochani ,tak maja ludzie wrażliwi .Ja wczoraj ogladałam to co sie dzieje na Ukrainie .Pokazywali martwych ludzi ,ich twarze ,młodzi ludzie ...Nie mogłam usnąć ,myslałam o matkach tych chłopaków ..:-( .Boże ...

Gość gość
W dniu przekroczenia granic z Polską, II wojna światowa, Niemcy ukradli polskie nowoczesne studio kinematograficzne - w tym kamerę panoramiczną!!!, bo Hitler chciał żeby go filmowano - jego sukcesy, zwyrodnialec.

Gość gość
Mordy, g***ty, poniewierka, upodlenie człowieka, jak musi spożywać mocz, a może i gorsze, aby przeżyć, jak zjada się ludzi, aby żyć i nie umrzeć z głodu, to obraz każdej niemal wojny. Wojna to coś wstrętnego, okropnego. Tak samo ból i choroba oraz ból w chorobie. Nikt tego nie chce i każdego to przeraża. Tzn normalne osoby tego nie chcą i normalne osoby to przeraża.

Gość gość
Aby sobie z tym poradzić potrzebujesz rozmowy, po prostu, aby być z kimś i rozmawiać o tym lub czymś innym. Aby sobie z tym poradzić możesz zostać harcerką i oddać cześć poległym. Aby sobie z tym poradzić możesz pomóc temu, kto walczył o Twoją wolność. Możesz pomóc w zakupach, w czymkolwiek - może posłuchać. Każde dobro, które dasz ukoi Twój ból.

Gość gość
To strasznie trudne. Ludzie mają traumę w Polsce po zaborach, wojnach, komunie, postkomunie, po śmierci Prezydenta Kaczyńskiego, po powodzi tysiąclecia.

Gość gość
Ludzie w Stanach np. nie mogą się otrząsnąć z zamachu na Kennediego, wojny w Wietnamie, z zamachu Amerykanów na Amerykanów WTC w 2001, zrzucając to na tzw. terrorystów i robiąc wojnę, a przez to wznosząc gospodarkę, bo rusza produkcja dla wojska, a w międzyczasie i tak są dodrukowywane pieniądze (apropo czemu my se nie nadrukujemy?) Oni się nie doczekali uczciwości, a to takie mocarstwo, to co my możemy Polacy? Guzik.

Gość gość
Ja czytałam Medaliony w podstawówce, słuchałam od dziadka o rzezi na Wołyniu(połowa mojej rodziny stamtąd pochodzi), oglądałam filmy takie jak Ty. I psycha mi się wyrobiła. Nie przechodzę obojętnie, ale nie popadam w histerie a raczej dalej się tym interesuje. Chociaż szkoła przegina. Babka od religii puściła nam w podstawówce Pasję, abyśmy ujrzeli jak Jezus za nas cierpiał. No k****, może ja jakoś takie obrazy znosiłam, ale żeby dzieci były ZMUSZONE to oglądac? Przybijanie faceta do krzyża :S Lub w gimnazjum szczegółowe filmy o aborcji. Niech się pukną w łeb. Zastanawia mnie jak Ty uchowałaś się przed takimi filmami ? One są wszędzie dookoła nas, z gimnazjum tez pojechałam do kina na Katyń.

Gość gość
Nic nam nikt nie odda, jak nie będzie takiej świadomości, że jest co oddawać, wybory i tak na ruskich serwerach wygra Tusk i orżnie nas z reszty godności, jeśli prędzej nie wykurzy reszty Polaków na zmywaki itp. Takie są realia życia. Albo wyjdziesz, jak Ukraińcy obecnie na barykady, albo godzisz się na życie jak robaczek. Ale możesz w swoim życiu zrobić wiele dobrego, wesprzeć potrzebujących. To jest rozwiązanie na Twój ból i cierpienie tego świata.

Gość gość
Możesz też swój ból ofiarować za cierpienie cierpiących jeszcze bardziej, np. za dziecko, które straciło rodziców w wojnie, straciło rękę, nóżkę. To drastyczne, ale pomaga.

Gość gość
A żyjącym, ukrywającym się żołnierzom AK możesz pomóc swoim słowem - dziękuję, część i chwała Pani czy Panu, dziękuję za poświęcenie i ta osoba będzie bardzo szczęśliwa i umrze z wiedzą, ze pamięć o niej nie przeminęła, ktoś o niej wie i nie walczyła na marne. To ma na celu działanie Twoich nauczycieli. Dobrze, że takich masz, bo dzięki temu polskość nie zaginie! Dużo jeszcze przed Tobą.

Gość gość
Możesz zanieść kwiaty na wszystkie pomniki ofiar hyytleryzmu, stalyynyzmu i komuny w Twoim mieście czy wsi. Może to ukoi Twój ból. Wiem, że jest wielki, bo ja też tak mam. I wiele ludzi na świecie tak ma. Nie tylko dzieci, dorośli też.

Gość gość
Najgorsze,że teraz nadal istnieją obozy: w Korei Północnej,Chinach,Rosjii.

Gość gość
Ja też oglądałam takie filmy jako dziecko i przez to jestem niewrażliwa i zobojętniała. Do wszystkiego idzie się przyzwyczaić. To szokuje tylko jak się widzi pierwszy, drugi raz. Później człowiek się przyzwyczaja. Też się przyzwyczaisz jak więcej będziesz oglądać.

Gość gość
"Przybijanie faceta do krzyża :S Lub w gimnazjum szczegółowe filmy o aborcji." Właśnie dzięki temu jestem za aborcją, bo zobaczyłam, że to nic strasznego. Katechetce chyba chodziło o coś odwrotnego, żeby zniechęcić dziewczyny, żeby nie robiły tego. Katechetka mówiła, że każdy ma prawo żeby się urodzić, żeby żyć. Skutek marny, bo większość dziewczyn mówiła, że i tak by usunęła Downa jakby im się taki przytrafił, a jakby nie chciały ciąży to też by usunęły. Tak samo puszczali filmy o piciu alkoholu i co złego alkohol robi, a dzieciaki i tak miały z tego tylko ubaw i specjalnie robiły na przekór. Uważam, że takie filmy nic nie dają. A wręcz przeciwnie, bo dzieciaki do pewnego wieku się śmieją z takich filmów, nie biorą ich na poważnie.

Gość autorka_maturzystka
Dziękuję za odpowiedzi:( JA też nie mogę patrzeć na to co się dzieje na Ukrainie. Chce mi się płakać ale wiem, że to nic nie zmieni. Serce mnie boli jak słyszę jak ludzie obrażają Ukraińców. Przecież oni tam giną, w ogóle nie mają poczucia stabilności a tu ktoś na forum pisze, że korzystają z polskich szpitali. Bezczelność. POzdrawiam wszystkich ciepło.

Gość gość
nam kiedyś puścili film o szatanie to zemdlałam na lekcji.. więc rozumiem Cię. Staraj się coś pisać, pisać w komórce etc jak lecę takie filmy jak ma to na Ciebie taki wpływ

Gość gość
Bezczelność jest wtedy, gdy rządzący państwem pozwalają umierać naszym dzieciom, bo nie refunduje im się potrzebnego leczenia, a pomaga się innym narodom. To jest bezczelność!