Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zarośnięte ciemiączko i mały obwód główki niemowlaka help

Polecane posty

Gość gość

Witam Was, Moja Córeczka skończyła 4 miesiące. Niedawno wróciłam od neurologa, który stwierdził, ze ciemiączko jest zarośnięte i jest mały obwód główki, bo tylko 38 cm (poniżej 3 centyla). Boję się, że Córeczka będzie miała małogłowie :-( Córka miała po porodzie 32 cm obwodu główki i tyle samo w klatce piersiowej. Ciemiączko przednie : 2 x1. Proszę Was, powiedzcie mi ile Wasze dzieci mają lub miały wielkość ciemiączka po porodzie i w 4 miesiącu życia i jaki mają obwód główki. Dajcie znać proszę ! Strasznie się martwię

Gość gość
No a jak wagowo i wzrostowo????W wyższych centylach???

Gość gość
wzrost - 60 cm (3 centyl) waga - 5900 (10 centyl) obwód brzuszka - 43 cm

Gość gość
co oznaczają te centyle 3 i 10 ??

Gość gość
3 centyl oznacza ze 3% dzieci ma nizszy wzrost a 10 centyl ze 10% dzieci ma nizsza wage.

Gość gość
Ogolnie slabo sie rozwija twoja mala. A jak sie urodzila ile wazyla i mierzyla

Gość gość
Moja mala przy urodzeniu miala obwod glowy 33, klatki 32. Jak miala 1,5 miesiaca obwod glowy i klatki po 36 i ciemiaczko ok. Rzeczywiscie troche dziwnie to u ciebie wyglada

Gość gość
Jak się urodziła to ważyła 2970 i miała 51 cm długości. Strasznie się boję :-(

Gość gość
karmisz modyfikowanym? Dajesz witaminę D?

Gość gość
moja teraz skończy 5 miesięcy w marcu i ma 42cm obwodu główki - lekarze mówią, że to książkowo

Gość gość
aha jak się urodziła, to ważyła 3860g, miała 56cm i 38cm obwód główki

Gość gość
kazał teraz doktor odstawić wit. D, karmię tylko piersią, ale wcześniej dokarmiałam mlekiem modyfikowanym. Rzeczywiście moja mała jest ogólnie na tych niskich centylach.. Urodziła się w 38,6 tyg. ciąży

Gość Przyszła mama na paźdz 2013
Moja ma 4miesiace i 3 tygodnie Urodziła się 3650 i 56cm Teraz ma 7300 i 68cm główka 43,5cm czyli 75 centyl wagi , 97 centyl wzrostu, i 90/97 centyl główka(ciemiaczko ma niezrośnięte) Wyglada normalnie, twoja też chyba raczej w normie tylko poprostu mniejsza, mi kilka osób mówiło ze moja wyglada na 6-7 miesiecy- ubranka na 74 kupuje....

Gość gość
a neurolog ograniczyl sie tylko do stwierdzenia, czy zalecil jakies dzialania ?

Autorko a ile wy macie wzrostu tzn ty i twój mąż/partner -ojciec małej? Bo u mnie np. mąż ma większą głowę ale i ma 2 metry wzrostu(ja 165 i 57kg wiec mała poszła w jego slady jak narazie)...wiec moze po was mała jest taka mala....

http://forum.gazeta.pl/forum/w,577,63206025,63206286,Re_male_ciemiaczko.html poczytaj tu babka m podobny problem

Gość gość
Kurcze, trochę szybko źródło się ciemiaczko. Ale nie martw się, jesteście pod obserwacja lekarza, on was powinien pokierować

Gość gość
ja mam 158 cm wzrostu i 53 cm obwodu głowy a mój partner ma 187 cm wzrostu i 56 cm obwodu głowy. Mała ma też asymetrię ciała. Gdyby ona miała tylko małą główkę to bym się mniej martwiła ale ona dodatkowo ma już całkiej zarośnięte ciemiączko :-( Im więcej czytam o tym małogłowiu to się załamuje.. Niedorozwój umysłowy, padaczka, ślepota, głuchota, maskara

Gość gość
Neurolog stwierdził, że ogólnie fajna jest, dobrze się rozwija, dużo się śmieje, głuży, przekręca się na boki i na brzuch, trzyma zabawki w rączkach etc.

Gość gość
up

Gość gość
Mój Synek miał w 4 miesiącu w obwodzie główki 41 cm

Gość gość
Hej, nie podam ci ile moj mial w obwodzie glowki, ale ciemiaczko bardzo szybko mu sie zroslo, jak mial pol roku to ciemiaczko juz bylo zarosniete, wiem ze w zesniej bylo male. Ale mnie lekarze uspokajali,ze jak sie dobrze rozwija to moze tak byc. Tylko,ze moj synek jest z tych duzych dzieci, wzrostowo poza siatka,wagowo w srodku.

Gość maryanna93
Mojej córce też szybko zarosło ciemiączko po ok. 4 m-cach. Urodzila sie z 1*1 cm, obwód 34cm. I cały czas jest na dolnej granicy normy, ledwo sie mieszcząc w normie czyli w 10 centylu. Bardzo szybko rośnie, podwyższony Ca, fosfataza zasadowa, Vit D na granicy normy ok. 30 ng/ml. Jak byłó u Was w tych przypadkach z zarośniętym ciemiączkiem i małym obwodem główy z zaleceniami odnośnie podawania wit D? Jaki poziom wit D w tych przypadkach jest odpowiedni, żeby z kolei do krzywicy nie dopuścić? Moja ma jeszcze troche splaszone czolo z jednej strony i martwie sie ze sie to juz nie wyrówna.

Gość gość
Maryanno moje dziecko urodziło się z małym ciemiączkiem, dosłownie poł centymetra i obwodem głowy 33. Obecnie ma skończone 9 miesięcy, obwód głowy 43. Rozwija się prawidłowo, ma za sobą juz pierwsze kroki. Ponieważ od urodzenia dostaje mm, nie podaję dodatkowo witaminy D. Ciemię zarosło dopiero miesiąc temu. Ważniejsze są szwy czaszkowe. Jako mniejszy niemowlak miało spłaszczoną potylicę z prawej strony, ale do "naprawy" tego wystarczyło układanie na drugiej strony. Trzykrotnie miało robione usg przezciemiączkowe. Nie wykryto żadnych nieprawidłowości. Wierzę, że taka jej uroda, bo i ja i ojciec dziecka mamy niezbyt duże obwody głów.

Gość new34
Witam. Mam nadzieje ze ktos mi pomoze:) moja corka urodzila sie z mala glowka 32.5 przy wadze 3480 i wzroscie 48. Teraz ma 5 tyg i obowod glowki 36.5 i waga 4660 i 56 wzrostu. Troche sie martwie tym maloglowiem .... Bo w szpitalu dokladniej sie jej przygladali . jest na 25 cyntylu . przeraza mnie ze moze byc cos nietak:(