Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zna sie ktoss na WEKSLACH

Polecane posty

Gość gość

j.w

Gość gość
Oczywiście! I pierwsza rada: nie podpisuje się byle czego, a po spełnieniu zobowiązania bezwzględnie domaga się zwrotu weksla

Gość gość
mam pusty weksel. oraz deklaracje wekslowa

Gość gość
No i co? Którą stroną jesteś w tym stosunku wekslowym: dłużnikiem czy wierzycielem?

Gość gość
dostalam pusty weksel razem z papierami do wypelnienia- chodzi o prace.

Gość gość
Poważna sprawa. I dość śmierdząca. Praca w jakim charakterze? Miała by to być praca związana z odpowiedzialnością majątkową? To musi być osobna umowa. A nawet gdyby to miało być legalne, to w deklaracji muszą być warunki wypełnienia weksla opisane bardzo szczegółowo. Z doświadczenia wiem, że pracodawcy usiłują "zabezpieczać się", przerzucając ciężar strat na pracownika. Mocno bym się zastanawiała nad podjęciem takiej pracy.

Gość gość
praca jako doreczyciel. w znanej firmie. niechce pisac jakiej ale mozna sie domyslec.

Gość gość
Jeżeli masz doręczać listy, to nie wiąże się to z żadną odpowiedzialnością majątkową. Za co niby miałabyś odpowiadać? Za terminowość i rzetelność. Niewywiązanie się z tych warunków skutkuje sankcjami dyscyplinarnymi, a nie finansowymi z wystawienia weksla. Kary pieniężne też nakłada się z wynagrodzenia.

Gość gość
pewnie masz weksel in blanco podpisujesz pusty dasz im a oni pozniej tam wpisza kwote powedzmy 2mln zl i tyle bedziesz musiala im zaplacic sama sobie odpowiedz czy warto pojsc na takie cos chyba ze jestes tak naiwna i szczerze wierzysz w dobre intencje i chcesz ryzykowac :classic_cool:

Gość gość
tak mam pusty in blanco. bylam z tym u radcy prawnego- ale bez papierkow. umowilam sie dopiero na srode na porade. a w poniedzialek mam zaczac prace. i niewiem co robic. wiadomo ze nie podpisze nic dopoki niedowiem sie od prawnika o co chodzi.

Gość gość
tak to sa listy.

Gość gość
chodzi o to ze jak trafisz na uczciwego to jak cos s*********z w pracy to na wekslu wpisze poniesione koszty np. 100 zl a jak trafisz na k***e i cwaniaka to ci tam moze wpisac 500 tys albo 2mln ty sie tylko podpisujesz a oni tam pozniej sami wpisuja sume jaka bedziesz musiala zaplacic :classic_cool:

Gość gość
nie mama zamiaru nic podpisywac dopoki nie skonsultuje sie z prawnikiem. wstepnie pani adowkat powiedziala mi ze moze to byc nic groznego. bo najwazniejsze w tym jest deklaracja weklsowa- czy umowa do weksla. ona wszystko okresla.. prawda to?

Gość gość
jj

Gość gość
No chyba o 20.57 wyraźnie ci napisałam, że wszystko musi być zawarte w deklaracji. A swoją drogą ciekawe, czym pracodawca motywuje konieczność podpisania takiego weksla, jak chodzi o rzeczy niematerialne??? Czyżbyś miała płacić za przegrane sprawy z doręczonych (lub nie) pozwów sądowych:D

Gość gość
mozliwe. dla mnie to czarna magia. ten weksel.

Gość prawnik wieczorową porą
tak, ostatecznie najważniejsza jest deklaracja wekslowa, czyli umowa, która reguluje, jak weksel może być wystawiony. nawet bowiem jeśli druga strona wystawi weksel niezgodnie z tą umową (czyli np. na jakąś kwotę wziętą z choinki), to mimo że Ty z weksla rzeczywiście będziesz musiała zapłacić tą kwotę, to ta firma będzie wobec Ciebie odpowiadać odszkodowawczo za niedotrzymanie deklaracji wekslowej (czyli będzie musiała Ci zwrócić to, co nadpłaciłaś). ostatecznie więc wszystko by się zrekompensowało. ryzyko polega tylko na wyłożeniu kwoty z weksla. jednak jeśli chodzi o poważną firmę na rynku, nie snułbym czarnych wizji - historie z wpisywaniem w wekslu sum z kosmosu nie są raczej w jej interesie

Gość gość
weksel moze byc wystawiony na kwote, na ktora bedzie skladala sie kwota naleznych kar umownych powiekszona o kwote odsetek za opoznienie w jej zaplacie ( wyliczinych na dzien uzupelnienia weklsa) oraz koszty poniesione przez Remitenta na dochodzenie w/w kwoty i inne kwoty przewidziane w prawie wekslowym.

Gość gość
aha

Gość gość
Weksel przy umowie o prace jest nielegalny i nigdy nie nalezy go podpisywac.

Gość gość
nie podpisze nie dostane pracy. a szkoda bo praca sama w sobie mi sie podoba.

Gość gość
hh

Gość gość
hh