Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Długi mojego narzeczonego a ślub

Polecane posty

Gość gość

Planujemy ślub cywilny w tym roku. Niestety moj narzeczony ma dług ok 25 tysięcy w banku i spłaca go regularnie chociaż widze ze czasem kupi cos na kartę debetową a więc dochodzą kolejne juz mniejsze zobowiązania. Czy powinnam sie zabezpieczyć w postaci intercyzy?

Gość gość
dług w banku ma rozłozony na 4 lata a to szmat czasu

Gość gość
heheh jaką intercyzą???? dzieciaku :O o takie grosze? intercyzę to podpisuja ci, którzy maja majątki jakieś a dług na ciebie nie przejdzie, nie martw się :O:O:O:O

Gość gość
jak to dług nie przejdzie?? Chodzi mi bardziej o to że jesli w czasie małzenstwa on nie ebdzie wyrabiał ze swoimi zobowiazaniami to może wziąć kolejny kredyt i wtedy jako współmałzonka ja róznież za ten dług odpowiadam.

Gość gość
On lubi zyć ponad stan i stąd te długi. Jak mówi był głupi ale widze ze nadal ma z tym lekki problem bo nieraz zdrarzy mu się zaciągnąc jakis mały debet na karcie.

Oczywiście, że tak jest. To normalne, że nie chcesz płacić długów męża. Z drugiej strony skoro decydujesz się za niego wyjść i jesteś świadoma jego sytuacji to powinnaś raczej pomóc mu w spłacie, a nie odcinać się od tego. Intercyzę podpisuje się na ewentualność rozwodu. Jeszcze przed ślubem myślisz, że to was może czekać? Czemu więc wychodzisz za tego człowieka? Powinnaś zasięgnąć porady u prawnika. Wiesz jak zareaguje Twój narzeczony, gdy mu podetkniesz taki dokument pod twarz?

Gość gość
rozdzielność majątkowa i basta

Gość gość
jego terazniejsze długi na ciebie nie przejda, co nie znaczy ze nie odczujesz tego jak on bedzie to spłacał> Twój facet jest cholernie nieodpowiedzialny i rozdzielnosc majatkowa w twoim wypadku to konieczność, a 25 tys to bardzo duzo i nigdy nie wiesz co on odwali i w jakie długi wpakuje sie bez Twojej wiedzy. Moje małżeństwo rozpadło sie przez długi mojego meza, nie badz głupia i bierz rozdzielnosc

Gość gość
chcialam ci odpisac ale moja dop uznaje za spam ****** kafe

Gość gość
m i a l a m t a k a s a m a s y t u a c j e . p o s z l a m p r z e d s l u b e m z n i m d o b a n k u , p r z y m n i e o d d a l k a r t y i p a n i j e p rz e c i e l a .

Gość prawnik południową porą
pamiętaj tylko, że zgodnie z KRO "Małżonek może powoływać się względem innych osób na umowę majątkową małżeńską, gdy jej zawarcie oraz rodzaj były tym osobom wiadome". czyli, że aby intercyza spełniała swoją funkcję, musi być o niej wzmianka w umowie kredytu. zresztą nawet bez intercyzy banki z reguły żądają pisemnej zgody drugiego małżonka (bez niej nie mogą egzekwować nic "Twojego" z majątku wspólnego). warto też pamiętać, że Twojego majątku osobistego nigdy nie mogą ruszać (chyba że też zawarłabyś umowę o kredyt)

Gość gość
z o s t a l a mu je d n a ka r t a t a ka ty l k o do p l a c e n i a be z d e b etu.

Gość gość
s k o ns o l i d ow al i s m y k r e d y t y z e b y pl a c ic re g u l ar n e r a ty st a l ej w y s ok osci i n ad a l je p l a c i my, cztery lat a po s l u b i e,

Gość gość
bo moj mial ponad trzydziesci kola dlugu, mamy z tego pietnastoleteni auto i pare gadzetow do kuchni typu dobry ekspres.. i raty do placenia