Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dzieci 3 i 6 lat na pogrzeb?

Polecane posty

Gość gość
prababcie

Gość gość
Ja także w dzieciństwie przeżyłam traumę gdy kazano mi pożegnać zmarłego dziadka. Moja siostra przeszła nad tym do porządku dziennego, ja - nie. Najbardziej zszokował mnie widok i odgłosy zabijanej dwoździami trumny!! Nie wiem czy w czasach obecnych nadal się to praktykuje, bo nigdy nie byłam na takiej uroczystości!! Chodzę na pogrzeby tylko do kościoła i na chwilę na cmentarz a mam 40 lat! Mam głęboki uraz z dzieciństwa. Kiedyś zdarzyło mi się podejść do drzwi kaplicy gdy żałobnicy żegnali się ze zmarłym (było opóźnienie) i...zemdlałam. Dlatego tylko dla swoich rodziców zrobię wyjątek kiedy odejdą...

Gość gość
*gwoździami

Gość gość
Tu nie chodzi o schowanie starych, schorowanych ludzi przed dziećmi. Raczej o stopniowe "dawkowanie" drastycznych widoków. Dzieci przyzwyczajają się do postępującej choroby czy zmiany wyglądu bliskiego. Z drugiej strony: Ktoś przywozi bliskiego ze szpitala to ma zwołać wszystkie dzieci z rodziny i pokazać wszelakie gnijące rany czy obcięte kończyny? Bo trzeba oswajać z takim widokiem?!

Gość gość
"Tu nie chodzi o schowanie starych, schorowanych ludzi przed dziećmi. Raczej o stopniowe "dawkowanie" drastycznych widoków. Dzieci przyzwyczajają się do postępującej choroby czy zmiany wyglądu bliskiego. Z drugiej strony: Ktoś przywozi bliskiego ze szpitala to ma zwołać wszystkie dzieci z rodziny i pokazać wszelakie gnijące rany czy obcięte kończyny? Bo trzeba oswajać z takim widokiem?!" +++++++ To o czym piszesz to sa skrajne sytuacje. Pokazywanie gnijacych ran wszystkim dookola uwlacza godnosci takiej chorej osoby. Zaraz ktos bedzie pisal o nieboszczykach wygladajacych jak zombi. A przeciez nie chodzi o wpadanie ze skrajnosci w skrajnosc. A najlepiej jak autorka tego postu sama zdecyduje o tym czy wziasc dzieci na pogrzeb czy nie

Gość gość
wziąć na pogrzeb a nie na oglądanie w trumnie, ja nie chciałam widzieć mojego zmarłego (nagle) taty i trumna była zamknieta, zresztą dla mnie wystawianie zwłok na widok publiczny jest uwłaczające dla zmarłego- nie ma już na to wpływu, a kto chce przychodzi i ogląda jak eksponat w muzeum (to tak na marginesie)

Gość gość
ja wzięłam córkę jak miała 5 lat nie przeżyła traumy,zmarłego nie ogląda nie otwierali,wie że ludzie umierają i trzeba ich pochować,kuzynka wzięła 2 i 3 latka,nie wiem czy w ogóle zrobiło to na maluchach wrażenie czy dotarła do nich sytuacja,zwyczajnie cieszyły się po mszy że wszyscy idą na spacer na cmentarz.młodszy zasnął w połowie obrzędu a starszy kucał na ścieżce i bawił się samochodzikiem. Znasz swoje dzieci,to na pewno wiesz czy mogą iść.

Gość gość autor
wychodzi na to że wezmę je. bo innej opcji nie mam. nie kazdy ogląda zmarłego tylko go żegna! i się modli.. każdy odbiera to inaczej, ale to wieś a nie miasto... są inne poglądy i obyczaje. wiec u nich to normalne...dzieci moje wiedzą że nie żyje , i że jest w niebie...

Gość gość
Tu ktos kazał wytkumaczyc dziecku zanim obejrzy sobie zwloki ... Jak mozna wytkumaczyc 3 letniemu dziecku takie sprawy ..Nonsens .6 latka tez jeszcze nie wiele zrozumie .3 latek nie zrozumie ze widzi w trumnie zmarłą osobę ,zaś 6 latek juz tak .I dlatego dla 6 latka moze okazać się to wiekszą traumą niż dla 3 latka,.Po co obciazac dziecku psychę .

Gość gość
Moja siostra zabrala 2 letniego syna na pogrzeb i do domu.maly sie tylko zapytal dlaczego wujek spi.ona mu wytlumaczyla dlaczego i jakos dziecku nic sie nie stalo

Gość gość
Dla takich maluchów rodzaj uroczystości jest bez znaczenia. Dla 6-latka może być wstrząsem.

Gość gość
Twoja sprawa co zrobisz .Ale czyz nie lepiej zeby zapamietaly wujka zywego niz w trumnie ?Narazasz ich na koszmary .Potem nie zdziw sie gdy zaczną sikac w lózko albo beeda baly sie zasnąc .

Gość gość
13.21 takie wpisy normalnie mnie rozwalają ! Wytlumaczyła 2 letniemu dziecku ...i nic mu sie nie stalo .ech ludzie myślcie troszkę ..

Gość gość
maiłam 3 lata jak zmarł mój dziadek (to było 25 lat temu) i na pogrzebie byłam, trumna była otwarta, dziadka pamiętam jak "przez mgłę" ale żadnej traumy nie mam, w tym roku zmarła babcia, moja siostra ma 11 lat, trumna tez była otwarta ale mama siostrę zostawiła w domu ze swoją siostrą bo wiem ze moja siostra miałaby koszmary i traumę i na pewno widok babci która wyglądała naprawdę jakby spała byłby nie dla niej, myślę ze wszystko zależy od wrażliwości

Gość gość autor
nie beda go dotykac.. nie bede im kazac.

Gość gość autor
moje dzieci nie sa bojące ani obrzydliwe, lub strachliwe! więć moze obejdzie sie bez traum, jak inni maja ..

Gość gość
dodam ze siostra wie ze babcia zmarła, wie co to znaczy i wie jak wygląda pogrzeb, natomiast sam widok nieboszczyka to byłby dla niej za silny wstrząs, dodam ze moja 21 letnia kuzynka pomimo wieku nie potrafi nawet się zbliżyć do otwartej trumny, po prostu jest za wrazliwa

Gość gość
Maly ma juz 3 lata i jakos zadnej traumy nie ma.nie wszystkie dzieci sa takie same.jak bys chciala wiedziec.on jest wyjatkowo rozumny kolezanko

Gość gość
może się obejdzie a może nie, nigdy do końca nie wiesz póki nie sprawdzisz, osobiście na pewno nie zabierałabym tego 6 latka, nad 3 latkiem bym się zastanowiła bo ze względu na wiek myślę ze nie będzie do końca rozumiało i pamiętało później

Gość gość
Miałas 3 latka i pamiętasz ? Jakim cudem .To tylko Twoja projekcja . Autorki to po co zadajesz temat jesli z góry wiedziałas co zrobić ?

Gość gość
Najlepiej dzieco pod kloszem chowac.beda sie nawet klepsydr baly czytac.a jak matka z ojcem umra to bedzie wielka histeria

Gość gość
i po co straszycie dziewczynę,dzieciom nic nie będzie,nikt nie będzie zmuszał dzieci do zaglądania do trumny czy dotykania ciała,opamiętajcie się.

Gość gość
Gosciu 13.34 Zamiast pisac bzdury to poczytaj sobie o psychice 2,3 latków .Co On mogł zrozumieć ,puknij się w glowę za przeproszeniem

Gość gość
Gościu 13,37 a mas, pewność ze tej 6 latce nic nie bedzie ? ??

Gość gość
6 lat to juz nie niemowlak.6 letnie dzieci rozumieja wiecej niz myslicie.

Gość gość
No własnie rozumieją .I dlatego są narazone na traumę ...

Gość gość autor
wiedzieć , wiedzą.. ale co innego mówić i wiedzieć a co innego widzieć..lamentujących z bliskiej rodziny, płacz.. umarłego. to co inne niż świadomość bez obrazu.. tego właśnie się obawiam.. ja nie wziełabym ich nie dlatego żęby trzymać pod kloszem, ale dlatego żę wydaje mi się żę nie muszą tego jeszcze widzieć.. napatrzą się przez całe życie jeszcze.. :(

Gość gość
jak można przeżyć traumę po ceremonii pogrzebowej,trauma może być po stracie bliskiej osoby a nie z powodu mszy w kościele i wizycie na cmentarzu,pochówku.Macie swoje fobie i chcecie nimi straszyć innych.

Gość gość
Małomyślący jesteś, gościu...:O Zero zrozumienia wrażliwej psychiki dziecka.

Gość gość
Wlasnie i to jest straszne ze na forach wypowiadają sie ludzie ktorzy nie mają wiedzy psychologicnej tyle za paznokciem brudu ... Trauma przezyta w dziecinstwie moze odbić sie nawet po kilku latach.... Trzeba chronic małe dzieci przed takimi widokami jak widok nieboszczyka w trumnie i tym podobnymi rzeczami .