Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dzieci 3 i 6 lat na pogrzeb?

Polecane posty

Gość gość
Niektórzy myślą, że skoro oni sami coś przeżyli i spłynęło to po nich jak po kaczce to po ich dzieciach też spłynie...A tak nie zawsze jest, niestety...

Gość Zsazsa
Pamiętacie pogrzeb KENNEDY JOHNA ? Widzieliście dwójkę jego małych dzieci ( 3 lata 5 lat ) Które uczestniczyły w pogrzebie ojca ? Ogarnijcie sie tlumoki :(

Gość gość
towarzystwo wzajemnej fobii :) ja tam się nie znam,ale gdyby było jak piszecie,że pogrzeb jest takim szokiem i obciążeniem psychicznym dla dziecka to od pierwszych wizyt czy to u lekarza,poradni czy w przedszkolu trąbiliby aby dzieci na pogrzeby nie brać,mało tego myślę,że takowa informacja byłaby na bramie cmentarza,drzwiach kaplicy czy kościoła,przynajmniej ostrzeżenie,kościoła jakiegokolwiek wyznania czy cmentarzu miejskim zakaz wstępu w trakcie ceremonii pogrzebowej dla dzieci poniżej lat...

Gość gość
14.55 To jak sie nie znasz to po co sie wypowiadasz ? Spytaj pierwszego lepszego psychologa czy dzieci powinny ogladac zwłoki . Głowę daje ze takiego nie znajdziesz . Dalszego ciagu nie komentuję bo ...to absurdy . Nikt nie twierdzi ze kazde dziecko przezyje traumę ale moze sie tak zdarzyc ...

Gość gość
masakra,a kto tu mówi o pokazaniu zwłok,również dorośli nie powinni chodzić na pogrzeby ponieważ emocje mogą spowodować nagły skok ciśnienia,zakłócić pracę serca i zawał gotowy,lub wylew.

Gość gość
Ja bym nie fundowala dziecku koszmaru w nocy. Jak mozesz to daj komus pod opiekę. Nie pozwol by dzieci widziały nieboszczyka. Bo sie przestrasza. Ja jestem dorosla a sama sie ich boje.

Gość gość
przesadzacie

Gość gość
Fakt, na sam pogrzeb dziecko może iść, ale te młodsze na pewno nie powinny oglądać nieboszczyka.

Gość gość
Ja miałam dziesięć lat. Kazali mi sie pozegnac z babcia dotkac jej rak. Przygladalalam sie jej w trumnie. Potem ja lezalam w lozku na wznak z rekoma zlozonymi inaczej nie potrafilam i zak zasypialam z mysla ze tam pod ziemia spi moja babcia tak. Nie moglam sie od tego uwolnic. Mialam 10 lat.

Gość gość
ja mysle,że takie maluchy moga bardzo się przejąć swoja obecnościa podczas pogrzebu - smutna atmosfera, płacz, dużo emocji, no i jeszcze otwarta trumna... moje maluch fakt, były na pogrzebie, ale były trochę starsze no i trumna była, ale tego typu - http://www.exitus.com.pl/images/trumny/tradycyjne/DSC05262.jpg na czas obecności maluchów przymknięta ( to był wypadek, wiadomo,że nie jest to najlepszy widok) Dlatego dzieci bym zostawiła - z koleżanką, rodziną, kimkolwiek. Myslę,że na takie doswiadczenia jeszcze przyjdzie czas.

Gość gość
Moim zdaniem zabrać. Wcześniej rozmawiać. Mnie mama wzięła na pogrzeb cioci. Inni gadali coś tam, a ja się nie wystraszyłam niczego. No, było to smutne-wiadomo atmosfera jak na pogrzebie, ale tak się najlepiej wychowuje dzieci do radzenia sobie z takimi sprawami. Kiedy już umarła babcia w naszym domu, jak miałam 13 lat, to dzięki temu niczego się nie bałam. Nie miałam traumy, że zmarła osoba w domu, a przed pogrzebem sama chciałam iść z mamą wujkiem pożegnać babcię-bo na pogrzebie trumna była już zamknięta-babcia zawsze tak chciała. Prędzej czy później spotkają się ze śmiercią-lepiej, żebyś to Ty je do tego świadomie i dobrze przygotowała niż kiedyś podwórko.

Gość gość
ja też bym zabrała,bo trzeba je oswajać też ze smutnymi stronami życia… a reakcja zależy od dzieci,niektóre nawet nie rozumieją co się dzieje,inne mogą to przeżyć. po prostu przygotuj rozmową i powinno być wszystko ok. dużo też zależy od przebiegu ceremonii. byłam ostatnio na pogrzebie organizowanym przez nasz lokalny zakład www.pogrzebyskierniewice.com.pl wypadło to spokojnie i uroczyście.

Gość gość
małe dzieci mogą nie wiadomo jak zareagować, więc według mnie lepiej tego uniknąć, wybraliśmy nagrobek z ławką u http://www.nagrobkibialystok.pl/ i teraz tam często chodzimy się modlić, to jest najważniejsze

Gość gość
W takim wieku raczej bym dzieci nie brała, dla 3 latka to w ogóle zbyt długa uroczystość i z nudów zacznie przeszkadzać, chyba że na miejscu będzie ktoś kto się w razie czego dziećmi zajmie.

Gość gość
Ja bym zabrała,bo pogrzeb to ważna uroczystość rodzinna. Dzieci zawsze można przygotować rozmową na to co je czeka. Ostatnio uczestniczyliśmy całą rodziną w pogrzebie krewnej. Ceremonię organizował zakład www.pogrzeby-vektor.com.pl było spokojnie i dzieci dobrze to zniosły. Ale sama znasz swoje dzieci najlepiej i musisz zdecydować,czy są odpowiednio dojrzałe na taką smutną okoliczność.