Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaki fotelik dla 4 mc dziecka

Polecane posty

Gość gość

Hej, maluszek ma 4mce i waży pewnie coś koło 6,5kg, przy długości ciała 68. Mamy fotelik na 0-13kg, ale już mu nóżki wystają, główka też nie bardzo. Niedługo planujemy dłuższą podróż i chciałam kupić już jakiś fotelik, który posłuży dłużej. Możecie coś polecić?

Gość takasobiemama1991
jedynie 0-18 jeśli nie zależy ci na tych testach to ja polecam 4baby 0-18 drogi nie jest, można montować przodem i tyłem do kierunku jazdy.

Gość gość
Coś mi się nie chce wierzyć, że dziecku przy długości 68 cm wystaje główka z fotelika. Jaki macie? Moja córka ma 1,5 roku, 80 cm wzrostu, ostatnio weszła do swojego pierwszego fotelika 0-13 i nogi wystawały jej mocno, a głowa jedynie odrobinę. Pewnie na upartego możnaby jeszcze ją wozić w tym nosidle, bo waży 12 kg. A Ty nie kombinuj bo foteliki 0-13 montowane tyłem do kierunku jazdy są najbezpieczniejsze dla takich maluchów.

Gość takasobiemama1991
gościu z 14:31 tyłem do kierunku jazdy montowane są nie tylko te 0-13 ale dalsze też ;) tj ja napisałam 0-18 i również montowany tyłem

Gość gość
Nogi z fotelika moga wystawać. Jak koniecznie chcesz zmienić fotel na nowy przy 4 miesięcznym dziecku to kup britax dualfix. Ma dobrą pozycję dla malucha ktory jeszcze nie siedzi. Na tańsze fotele 0-18 nawet nie zwracaj uwagi bo nie są bezpieczne. No i tylko i wyłącznie jazda tylem do kierunku jazdy. Choc jestem pewna ze fotelik ktory macie jest dobry dla twojego dziecka.

Gość takasobiemama1991
gościu z 13:36 dlaczego uważasz że tańsze foteliki nie są bezpieczne?

Gość gość
Nie możliwe żeby mu głowa wystawała. Moja do roku jeździła i nie wystawała. A nogi to normalne, może zacznij czytać coś o fotelikach, a nie już chcesz zmieniać nie mając o tym pojęcia. Nie wiem dlaczego matki takie są. Moja ma 3,5 roku, jeździ w foteliku do 18 kg i uwaga, wystaje jej głowa. Też kilka znajomych mi mówiło, że już wyrosła, a potem każda się dziwiła, że się patrzy na linie oczu, a nie na czubek głowy. A ty autorko wymyśliłaś jakąś głupotę.

Gość gość
Bo są wykonane z gorszych materiałów i czesto nie mają robionych crash testów.

Gość gość
a powiedzieć ci coś śmiesznego? jak myślisz poduszki w samochodach lepsze są te w tych drogich czy tanich? bo ja szyłam i coś o tym wiem, cena zależy od marki i jeśli o foteliki chodzi to od testów, nie robią bo taki fotelik nawet gdyby wyszedł w testach na maksa bezpieczny nie kosztował by 400 zł tylko dużo więcej tylko dlatego że muszą wliczyć w cene fotelika cene testów (o testach wiem od zaprzyjaźnionego sprzedawcy)

Gość gość
No kurde, nie jestem specjalistką. Wystaje główka, to może nieprecyzyjne określenie. On ma doczepiany taki daszek i główka już ten daszek blokuje (znaczy wypycha) więc wnioskuję, że fotelik musi być za mały. W dodatku jedna osoba mi powiedziała, że chyba dziecko mi wyrasta z fotelika. No nie wiem, może faktycznie jeszcze jest ok. A fotelik jest taki bez cudów, od wózka 3 w 1, więc pewnie gorszy niż maxi cosi czy tym podobnych.

Gość gość
możliwe że jest mniejszy mi się wizualnie zawsze wydawały mniejsze te foteliki z daszkami od tych bez daszków (chodzi mi o te od wózka). Kup sobie ten 4 baby :) jest 0-18 więc dostosowany do Twojego Szkraba, a można go montować tyłem do kierunku jazdy :)

Gość gość
Poza tym zaraz skonczy sie ubieranie dziecka w grube kombinezony i zaraz sie okaże, że w tym foteliku ma jeszcze sporo miejsca :) U nas tak było, wydawało mi się, że corka już ma bank wyrasta z fotelika (miała wtedy 9 mcy), a po zrzuceniu kombinezów i kurtek okazało się, że pojeździła w nim jeszcze do roku :)

Gość gość
No tak, faktycznie kombinezon robi swoje :/ Teraz go włożyłam bez i jest dobry. Może jeszcze się wstrzymam z zakupem. Niech wiosna szybko przyjdzie :)

Gość gość
To jak ty masz fotelik od wozka 3w1 to to w ogóle sie nie nadaje... Nie wiem, nie zależy ci na bezpieczeństwa wlasnego dziecka? Dlaczego wozisz go w takim szajsie? Lepiej kup porzadny fotel 0-18 bo dziecko będzie w nim bezpieczniejsze niz w tym czyms w czym teraz jezdzi... _ Tansze foteliki sa zrobione z gorszych materialow, maja gorsza kopule, plastik, pasy, zapiecie, tapicerkę. To wszystko sklada sie na bezpieczeństwo. Zrozumiałabyś gdybys np miala stłuczkę i nie mogla wyciągnąć dziecka z fotelika bo sie zapiecie nie chce odpiąć....

Gość gość
K****, zależy. Ale do tej pory nie jeździliśmy dużo to i jakiś wypasiony nie był potrzebny. A najlepszą ochroną wg mnie jest noga z gazu, co da dużo więcej niż najlepszy fotelik. Dopiero teraz planujemy pojechać w dłuższą trasę. Czy na kafe zawsze trzeba się wyżyć na innych? Lepiej wam od tego czy co?

Gość gość
Mam pytanie, bo moja córka ma 5 miesięcy, 63 cm wzrostu i właśnie mamy fotelki firmy Stokke od 0-13 kg. i jest oczywiście montowany tyłem do kierunku jazdy, bardzo bezpieczny, zapiany na 5 pasów itd. Ale właśnie martwi mnie co będzie dalej, bo nogi zaraz będą wystawały i uderzały w oparcie samochodu, czy to dziecku nie przeszkadza? Jakie macie doświadczenie, bo nie chcę, żeby było jej niewygodnie.

Gość gość
noga z gazu owszem! racja w 100% ale nawet jak bedziesz jechac przepisowo ostroznie itp to nie wiesz na jakiego osła mozesz trafic na drodze... pijany, nacpany, idiota poprostu zaczyna sie wiosna i lato tylko patrzec malolatow z muza na full i lans - jazda szybka malo bylo w tv ... rodzina na spacerze nacpany 21 latek - szesc osob ubil w tym dzieci a reszte dzieci osierocil wniosek- noga z gazu nic nie da bo jak trafisz na kogos bez mozgu mozesz stracic wszystko co najcenniejsze moja rada- FOTELIKI PO TESTACH I TAKIE KTORE MAJA NAJMNIEJ 4 GWIADKI ADAC!!!!

Gość gość
a moja rada, ADAC OLEJ:p sama patrzyłam na adaca i to nie jest tak jak wam się wydaje, grunt to znaleźć sprzedawcę który się na tym zna, ja znalazłam:) adac nie zawsze jest wiarygodny, połaź trochę po blogu fotelik 8 gwiazdek czy jakos tak:) facet naprawdę rozsądnie pisze:) nie kupuj najtańszych firmy kogucik tylko jednak te bardziej znane, a najważniejsze to wziąć auto dziecko i pojechać do sklepu, przymierzyć fotelik do auta i dziecko do fotelika, to podstawa tak samo jak to że bezpieczniejszy tańszy fotelik który dobrze siedzi i jest solidnie przymocowany niż droższy który mimo dobrego mocowania jeździ po kanapie... mój najmłodszy ma prawie 16mc i ciągle jeździ w kubełku, ale jest drobny, nozki mu wystają ale nad główką ma jeszcze z 10 cm zapasu i wagowo też nie dobił do 13 bo waży 9:) w kubełku dziecko powinno jeżdzic jak najdłużej bo są najbezpieczniejsze, pod warunkiem że nie jest to nosidło z wózka... fotelik na następny zmieniasz wtedy gdy dziecku główka wystaje albo przekroczyło daną wagę, nie wcześniej... i sorry ale nie chce mi się wierzyć że twój maluch się nie mieści skoro mój ma 76cm, 9 kg i jeszcze ma luz...

Gość gość
Ma dupny fotelik to i tak musi zmienić. Jeżeli oczywiście zależy ci na bezpieczeństwie twojego dziecka.