Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PIT pytanie

Polecane posty

Gość gość

Witam, Proszę o informację w jaki sposób mam rozliczyć w zeznaniu podatkowym koszty uzyskania przychodu. Jeżeli w ciągu roku zmieniała się agencja pracy u której jestem zatrudniony. Otrzymałem 1 PIT11 czy mam te koszty zsumować po zsumowaniu wychodzi 1668,72. wypełniam PIT z programem i wykazuje mi błąd w tej pozycji

Gość gość
otzrymałem 2 pity 11

Gość gość
to nie szkodzi ze zmienila sie agencja. twoje zarobki sie nie zmienily i jesli masz tyljo jeden pit11 to co chcesz sunowac?

Gość gość
jesli dwa pity to musisz zsumowac

Gość informatyk_wlkp
1668,72 - to twoje koszty przychodu. Musisz zaznaczyć, że masz prace poza miejscem zamieszkania, wtedy ci program przyjmie ta wartosc

Gość gość
a umowe masz o prace czy na zlecenie czy jak? bo tam sa rybryki inne przeciez na rodzaj umowy

Gość gość
informatyk - co za bzdury piszesz

Gość informatyk_wlkp
wypełniałbys programem PITa to bys wiedział o czym mówie. Zapewne program nie chce przyjąć mu tej wartości tylko zaniża ją do 1200 z kawałkiem

Gość gość
mam 2 PITY W jednym koszt uzyskania przychodu 556,24, w drugim 1112,48, i moje pytanie brzmi czy mam te wartości zsumować? mam umowę o pracę, a praca poza miejscem zamieszkania to do iluś km?

Gość gość
wypelnialam juz niejeden pit i nie zdazylo mi sie takie cos.

Gość gość
ta dokładnie program mi pokazuje ze powinno być koszty uzyskania przychodu 1335 a ja mam po zsumownaiu 1668,72

Gość gość
no tak zsumuj je. i kazde pozostale kwoty tez musisz zsumowac.

Gość gość
to recznie sobie policz i juz. przeciez to nic trudnego

Gość gość
ok dzięki, tylko nie wiedziałem czy mam obniżyć do 1335 czy zsumować :) dzięki :)

Gość gość
Stosuj się do tego: - z tytułu jednego stosunku służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej : kwota miesięczna (zł) 111,25 nie więcej niż 1.335,00 na rok - równocześnie z więcej niż jednego stosunku służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej z każdego z tych stosunków łącznie nie więcej niż: Kwota miesięczna (zł) 111,25 a na rok do 2.002,05 - z tytułu jednego stosunku służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej, gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania pracownika jest położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a pracownik nie uzyskuje dodatku za rozłąkę Kwota miesięczna (zł) 139,06 a łącznie nie więcej niż 1.668,72 na rok - równocześnie z więcej niż jednego stosunku służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej, gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania pracownika jest położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a pracownik nie uzyskuje dodatku za rozłąkę z każdego z tych stosunków łącznie nie więcej niż: Kwota miesięczna (zł) 139,06 a rocznie do 2.502,56

Gość gość
koszty uzyskania zależą od tego -ile miesięcy w roku przepracowałeś, - ile miałeś umów o pracę, - czy pracę miałeś w miejscowości w której mieszkasz czy w innej i wtedy stosujesz się do stawek podanych przeze mnie powyżej.

Gość gość
zwracam uwagę że czsem pracodawca robi błąd (bądź pracownik tak chce)przy obliczaniu podatku i daje zwykłe koszty uzyskania przychodu a nie podwyższone (dojazd z innej miejscowości), wtedy można w rozliczeniu rocznym to skorygować.Wychodzi wtedy zwrot podatku

Gość Gestenka300
PIT można rozliczyć poprzez ten program http://www.pit.FundacjaPociecha.pl   Jeśli nie wiecie jeszcze na co przekazać swój 1% o możecie przekazać go na fundację http://www.FundacjaPociecha.pl Jej KRS to 0000 426 589.  To właśnie im przekazałm swój 1 procent, ponieważ Fundacja Pomocy Dzieciom „Pociecha” troszczy się o dzieci z rodzin ubogich i niewydolnych wychowawczo. Wspieramy świetlice środowiskowe, które znajdują się w pobliżu miejsca zamieszkania dzieci i do których chodzą one po szkole. Tam przebywają bezpłatnie pod opieką pedagogów, którzy pomagają im w nauce... Ponadto wszyscy, którzy polubiąi profil Fundacji POCIECHA na FB - https://web.facebook.com/FundacjaPociecha/ otrzymają bezpłatnie ebooka - bajki dla dzieci - więcej informacji pod linkiem:   http://www.fundacjapociecha.pl/otrzymujemy-e-booka-z-bajkami-dla-dzieci

Gość LucjanaDuval
No ja z liczeniem na piechotę tez jestem od tego daleka. Jak ktoś potrafi t super, ale ja nie umiem niestety tego robić. również rozliczam się zpitax. Ten rok był 3 z kolei ;) Zwrot dostalam bardzo szybko ;)