Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak poradzić sobie z oszustką?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Jakiś czas temu zamówiłam ubranka dla dziecka. Wysłałam sprzedającej pieniądze po czym kontakt się urwał. Zamawiałam na tablicy (wiem że tam nie mam żadnej gwarancji jak np. na allegro). I tu jest moje pytanie. Czy mogę sprawę zgłosić na policję? Pisałam do tej pani maila a kontakt, zwrot pieniędzy, bez żadnego odzewu. Nie wiem co mam teraz zrobić. Pieniędzy nie znajduje na ulicy, może nie była to duża kwota, ale jednak zamiast wysyłać tej pan pienądze kupiłabym dla dziecka coś innego. Proszę o pomoc, ale bez zbędnych komentarzy. Jedno wiem, już nigdy nie zamówię nic za co nie bede płacić za pobraniem.

Gość gość
możesz jak najbardziej zgłosic sprawę na policji, zapewne masz dowód wpłaty z jej numerem konta i danymi (chociaż mail czy nr tel.). możesz najpierw do niej napisać, że jak ci nie odda w ciągu trzech dni np. to zgłosisz sprawę na policji. Nie zostawiaj tak tego.

Gość gość
ojj dlatego ja jak coś zamawiam na tablicy to tylko z mojego miasta żebym mogła pojechac i odebrać osobiście. Był już taki temat o wózku, który przepadł i wiem, że dziewczyny radziły żeby właśnie na policję zgłosić

Gość gość
Czy nawet małą kwotę mogę zgłosić? Było to 40 zł, i nie tylko chodzi o to żeby odzyskać pieniądze ( choć na tym najbardziej mi zależy), ale również żeby ta osoba nie czuła się bezkarna, przecież może co chwilę zakładać sobie nowe konta na których będzie coś sprzedawać. Dowód wpłaty mam, adres, nr konta, wszystko na mailu. Też starałam się kupować tylko z mojego miasta, abym mogła sama odebrać, jednak skusiłam się ceną, i to był mój błąd. Czy na zgłoszenie na policję wystarczą wydrukowane rozmowy z maila?

Gość gość
no własnie to już nie chodzi o to 40 zł, tylko o to żeby poczuła się jakoś do odpowiedzialności. A może właśnie najpierw napisz, że zgłaszasz sprawę na policję, odczekaj dzień-dwa i zobaczysz czy będzie jakaś jej reakcja? Może tą rozmowę i wyciąg z konta, że puściłaś przelew, ale tu akurat nie jestem pewna, pewnie na policji się dowiesz

Gość gość
Nie mogę zrozumieć jak można tak oszukiwać ludzi. Tu jest tylko 40 zł, ale myślę że mogło być więcej osób takich jak ja. Pani w mailu zapewniała mnie o uczciwości. Za duże mam najwyraźniej zaufanie do ludzi, ale od teraz to się zmieni. Szukałam po adresie, imieniu, nazwisku (choć nie wiem czy były prawdziwe) na stronach o oszustach zanim wysłałam pieniądze ale nic nie było, po numerze konta znalazłam konto na allegro (już po przelaniu pieniędzy). Niestety zostało ono zamknięte rok temu. Pisałam już o zwrot pieniędzy, a jutro napiszę o zawiadomieniu na policję, i tak jak mi radzicie odczekam do poniedziałku, jeśli nie będzie żadnego odzewu wybiorę się na policję.

Gość gość
podrukuj dokumenty - maile i potwierdzenie przelewu... jest to przestępstwo oszustwa, ścigane bez względu na kwotę... policja musi przyjąć zgłoszenie i wówczas piłka po stronie sprzedającej - niech udowodni, że przesłała paczkę... dziwię się ludziom, że dla takich małych kwot ryzykują taki smród.. masz jej dane to działaj, tak nie można i nic nie ma tu do rzeczy, że nie ma ubezpieczenia transakcji.. powodzenia

Gość gość
Policja sprawe przyjmie ale nawet palcem nie kiwna i umorza. Za mala szkodliwosc spoleczna. Coz, kasy nie odzyskasz, potraktuj to jako zaplate za nauke zyciowa :D

Gość gość
A czy była któraś z was w podobnej sytuacji? Zastanawiam się właśnie czy będzie coś robione w mojej sprawie. Nie chce żeby ta osoba czuła się bezkarna, że może oszukiwać kogo chce. Kilka lat temu również kupowałam (wtedy przez allegro- nie wiem czy istniała wtedy tablica) prezent dla dziecka na święta, wtedy zapłaciłam ponad 100 jak dobrze pamiętam a paczka nie doszła do dziś. Brak kontaktu ze sprzedającym, zgłoszenie do allego też nic nie dało, dziecko na święta dostało drobiazg za dosłownie kilka zł. Nie mogę zrozumieć jak można tak oszukiwać na dzieciach.

Gość gość
Żadna nie była w podobnej sytuacji?

Gość gość
co za d**y c***y mp no to zawsze tak jest no przecie to wiadomo no :) www.youtube.com/watch?v=hTVVMwrJ-rk

Gość gość
jeżeli przelałaś jej pieniądze, to musiała Ci podać numer konta oraz dane do przelewu. Wydrukuj potwierdzenie przelewu ze swojego konta i zgłoś sprawę na policję o wyłudzenie.

Gość gość
ale patrz, z drugiej strony jeżeli ona przesłała paczkę pocztą polską np. priorytetem, a nie poleconym, to nie będzie miała potwierdzenia nadania i wtedy nawet policja jej nic nie udowodni, bo powie że paczkę zagubiła poczta.

Gość gość
Nadając jakąkolwiek paczkę dostajesz dowód nadania.

Gość super gościówa
szczerze mówiąc to kiedyś obiło mi się o uszy że kradzież to kradzież ale od 50 zł wzwyż szczerze nie wiem gdzie to słyszałam i czy to prawda.

Gość gość
sprzedająca przekonywała mnie że kiedy tylko paczkę wyśle od razu prześle mi nr. nadania paczki, miała wysłać dwie godziny po przelaniu pieniędzy na jej konto. Mam potwierdzenie, dane które były potrzebne do przelewu, i właśnie tu jest moje pytanie: czy do przelewu ta osoba mogła podać fałszywe dane, tzn. imię, nazwisko i adres? Nie znam się dokładnie na tym.

Gość gość
kradzież jest bodajże od 200zł wzwyż dopiero. Co do samego tematu. jaki dałaś tytuł przelewu? Bo to dość istotne. No i czy sprawę załatwiałaś przez tel. czy mailowo. Zakładajac, że sytuacja wygladała tak: - załatwiane przez telefon, - tytuł przelewu nie mówi konkretnie za co zostały przelane pieniadze, - zgoda na wysłanie przedmiotu paczka/listem bez potwierdzenia nadania no to w takiej sytuacji nie ma żadnych szans a policja będzie miała w nosie...

Gość gość
Ja kiedyś kupiłam kurtke dla dziecka na allegro wplacilam kase i tez tez cisza przez tydzień. Już się pozegnalam z pieniędzmi i miałam wystawić negatyw po czym dostałam @ ze bardzo mnie przeprasza ale dziecko jej zachorowalo, w szpitalu byli czy cos takiego. Napisalam ze rozumiem i wyslala mi kurtke tak wiec roznie bywa.

Gość gość
tez mnie baba oszukala o 40zł tydzien temu moze ta sama?

Gość gość
ja nie straszę policją tylko urzędem skarbowym :) Tej Pani możesz napisać, że zgłosisz ją do US, że uprawia nielegalny handel (jak ma firmę to to, że nie dała paragonu) a że US lubi takich to pewnie kontrolę zrobi :D

Gość gość
13:46:31 [zgłoś do usunięcia] gość tez mnie baba oszukala o 40zł tydzien temu moze ta sama? Możesz coś napisać bliżej o tej sprawie?

Gość gość
ogloszenie na gumtree oddam za darmo wyprawke i wozek wplacilam jej na konto 40zł na przesylke na maila kobieta do mnie napisala ze od niej tez wyludzila te 40zł.napisalam oszustce ze do piatku czyli do jutra widze na koncie kase z powrotem bo jak nie zglaszam na policji.tu juz nie chodzi o te 40zł tylko o fakt ze jak jej to ujdzie na sucho to dalej bd ludzi oszukiwac

Gość gość
Tylko że to nie był typowy handel, w ogłoszeniu była mowa o symbolicznej kwocie a samo ogłoszenie było w dziale za darmo, choć umówiłyśmy się na tą symboliczną kwotę. gościu z 13:46 to mój mail :irakada12@ wp.pl napisz do mnie

Gość gość
ja bym ja podala do US za nielegalna dzialanosc

Gość gość
czy urzad skarbowy moze potraktowac te kwote jako darowizne od, ktorej ona nie zaplacila podatku i jej nie zglosila?

Gość gość
możliwe że to była ta sama kobieta. Widzę że dla ludzi to jest dobry sposób na zarobek, tylko szkoda że inni na tym cierpią.

Gość gość
Co za swinia jak tak można to zwykla kradzież jest

Gość gość
Dobrze że założyłam ten wątek, bo udało mi się znaleźć osobę oszukaną przez tą samą sprzedającą.

Gość gość
w internecie nie liczy się najniższa kwota od ,której jest dany czyn uznany za kradzież-ZA KAŻDA KWOTĘ TU PROWADZONE JEST TAK SAMO ŚLEDZTWO,OSZUSTWA INTERNETOWE SĄ RYGORYSTYCZNIEJ TRAKTOWANE!!! zrób skany aukcji, dowody przelewu,dane i na policję,na gratach z chaty piszą tak ,że dostają zawiadomienia o sprawach za kilka zł,na które ktoś oszukał