Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak poradzić sobie z oszustką?

Polecane posty

Gość gość
Będzie prowadzone postępowanie karne. To nie jest typowa kradzież tylko oszustwo internetowe. Takich spraw jest wiele i wbrew pozorom oszuści są wykrywani. A kradzież od listopada 2013 r.jest od ponad 400 złotych, a mniej to wykroczenie.

Gość gość
rozumiem że będzie to traktowane jako wykroczenie? Co to może oznaczać dla mnie? I dla tej oszustki? Dostanie tylko jakieś pouczenie? Dalej będzie mogła sobie oszukiwać i zbierać kase za nic? Obiło mi się o uszy kiedyś że poniżej jakiejś kwoty jest to traktowane jako niska szkodliwość i tyle. A mi chodzi o to żeby już nikogo ta osoba nie oszukała, żeby nie czuła się bezkarna.

Gość gość
haha wy liczycie na to,z bedzie postepowanie karne prowadzone:D:D dobre jestscie:D ta osoba powie,ze paczke wyslala i nie macie na to zadnego dowodu,ze nie wyslala.mozecie podniecac sie ile wlezie...

Gość gość
ok, jeśli wysłała będzie musiała się okazać nr. nadania, potwierdzeniem. Tak samo mogą powiedzieć że wpłacił po 200, 300 a nie 40. I co? Oni bedą musieli się okazać potwierdzeniem z banku a ona nie? Gdzie tu logika?

Gość gość
Normalna kradzież od ponad 400, oszustwo internetowe bez kwoty minimalnej. Nie mądrz się tak, może sama jesteś taką oszustką. Takie sprawy są prowadzone, a oszuści ukarani, piszę z doświadczenia. Zawiadamiaj policję jak najszybciej.

Gość gość
Z tego co do tej pory wiem jesteśmy już trzy oszukane. Szukamy dalej osób tak samo potraktowanych. Jeśli chodzi o mnie czekam do jutra, w poniedziałek idę zgłosić sprawę. No i jeszcze jedno pytanie czy przy przelewie można podać fałszywe dane, tzn imię, nazwisko i adres? Owa oszustka posługiwała się innymi danymi a tym samym nr konta. Czy takie pieniądze dojdą?

Gość gość
numer konta ma bank a policja może od banku zażądać danych, druga sprawa poszukaj miasto i dane i zgłoś do skarbówki.Dołącz konto na allegro, które znalazłaś.Skarbówka lubi szara strefę i chętnie ją sprawdzą .TU cztedrziesci tam czterdzieści z robi się czterysta , a wtedy można zbiorowo założyć sprawę.

Gość gość
A czy nie będzie to problem, skoro to konto zostało zawieszone rok temu?

Gość gość
Prokurator może zwolnić bank z tajemnicy bankowej i ustalić dane, nie będę Ci opisywała całej procedury. Nie zawsz się udaje ustalić przestępcę, ale warto spróbować.

Gość gość
Witam!Ja też miałam podobny problem!Z tablica.pl.Wysłałam Pani buty i do tej pory nie dostałam pieniędzy(3 miesiące już minęły).Straszyłam ją już policją ale nie robi to na niej wrażenia.Cały czas coś ściemnia że to w pracy siedzi do póżna,albo dziecko miała chore,albo telefon chwilowo miała nieczynny.Mam jej cały adres(Białystok).To nie wielka kwota bo 50zł razem z przesyłką ale za to miałabym już pieluchy dla dziecka!Napiszcie Proszę może to ta sama baba...