Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Brak mowy u 3 latka i dziwne malowiny uszne

Polecane posty

Gość gość

Do mojej grupy uczeszcza od pazdziernika chlopiec ktory ma niemal 3 lata. Mowi jedynie kilka slow, mimo naszych usilnych staran. Zauwazylam, ze ma bardzo dziwne, jakby znieksztalcone, malowiny uszne. Nie moge znalezc nic na ten temat, moze naprowadziloby mnie to na jakis trop. Jest dzieckiem cichym, potafi bawic sie bardzo dlugo jedna zabawka, aczej slabo wchodzi w interakcje.Wgmnie nie ma autyzmu, niepokoi mnie ksztalt tych uszu, nigdy nie widzialam takiego u dzieci, a prosze mi wierzyc, ze wiele dzieciaczkow mialam pod swoja opieka.

Gość gość
Kształt małżowiny usznej nie jest przyczyną niedosłuchu.. Dziecko indywidualnie rozwija zdolność mówienia.. Spróbuj podejść do niego od tyłu , z boków , i od przodu. Wydaj odgłosy róznych zwierząt , niech zgadnie które to. Jezeli nie mówi, połóż przed nim obrazki z danym zwierzakiem, niech wskaże. Wybirz poodobne słowa np "kaczka , pczka" niech wkaże na obrazkach Trzyletnie dziecko powinno juz mówić, ale na wszelki wypadek poleć rodzićą wizytę u laryngologa niech zbada. Zdarza się ze poprzez niewykryte zapalenie uszu, trąbka w uchu zostaje przytkana i dziecko słyszy tylko melodyjny dzwięk słowa..co opóźnia rozwój mowy. No i oczywiśćie logopeda..

Gość gość
Zamierzam jutro podjąć ten temat z jego mamą, pytam tu, bo może ktoś coś wie.

Gość gość
Między innymi w zespole Di George`a jest opóźniony rozwój mowy i właśnie takie małżowiny uszne, do tego uszy są małe i nisko osadzone. Dzieci z tym zespołem mają też pewne cechy charakteru. Może poczytaj o tym zespole, może coś więcej będzie pasować.

Gość gość
Czy rozmowa z mamą coś wniosła?

Gość gość
Malzowiny ma jakby zwiniete w trąbki jak u shreka czy szpiczaste jak u elfa?