Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tłusty czwartek, a 40 dni postu

Polecane posty

Gość gość

Dziś tłusty czwartek- wszyscy hołdują tradycji- czy tzn. że od środy wy wszyscy, którzy dziś świętujecie dzień obżarstwa będziecie przestrzegać 40-to dniowego postu? Bo zakładając, ze większość w Polsce to katolicy i tradycjonaliści... Jak z tym jest naprawdę?

? porównujesz tradycję jedzenia czegoś tam w jakiś dzień do wielkich religijnych wyrzeczeń? uwierz, to nie ma związku.:O co za durne prowo

Gość gość
Tłusty czwartek jest cool, post wymyslili księża

Gość gość
poczytaj o idei tłustego czwartku w historii ludzkości- dowiesz się, że nierozerwalnie miała wspólną część z religia i postem. ;)

Gość zarabiam 10 tys
Dobra, dobra, bez nerwów. kiedyś ludzie nażerali się na zapas, bo zbilżał się post przed Wielkanocą, prawda rybko?

Gość gość
:) Fakt, w ostatki ludzie najadali się do syta mięsiwa, tłuszczy, słodyczy- w zależności od zasobności sakiewki, tak samo jak szaleńczo się bawili, bo zbliżał się Wielki Post. A przestrzegano go, nie tak jak dziś. Mam wrażenie, że ludzie wybierają sobie co im pasuje, bo jest wygodne, a odrzucają co im nie jest wygodne i oto mamy nowoczesny, odpowiednio zmodyfikowany "tłusty czwartek". A pytam, bo większość Polaków to podobno katolicy

nie wiem skąd masz info, że większość Polaków to katolicy. chyba, że mówią, że są katolikami. jak ja powiem, że jestem kotem to jestem kotem? ja tam osobiście nie żauję ateiście ani choinki w święta ani pączka dzisiaj. to absurd, żeby po tym mierzyć czyjąś religijność:D

Gość gość
O wybacz, myślałam, że Polska to kraj katolicki, z kim nie rozmawiam to chrzci dzieci, puszcza je do komunii itd, dlatego odniosłam takie wrażenie... A co do tłustego czwartku, chcąc nie chcąc- taka była tradycja, taka jego historia.

rytuały na pokaz z nikogo nie czynią katolika, faktycznie myliłaś się, każdemu może się zdarzyć;)

Gość gość
wielki post przypadał na czas kiedy ludzie i tak nie mieli co do gara włożyć na przednówku- tak sprytnie to kk wymyślił, że prosty człowiek pościł na chwałę pana, a nie z biedy.. a tłusty czwartek, to takie samo święto jak walentynki czy dzień matki, nikogo nie obchodzi religia i twój post, nawet sam kk dostosował swoje wymagania do nowych realiów

Gość gość
nie rozumiem ataku ze strony gościa 17:43, ja tylko zapytałam z ciekawości. skoro nikogo nie obchodzi mój post to po co na niego odpowiadasz? :) Ze swojej strony pytam, bo sama nigdy postem sie nie przejmowałam, ale dziś usłyszałam od jednej znajomej, ze bedzie 40 dni pościć, tzn zero zabawy hucznych, ryba, zero tłuszczy, słodyczy itd. Zaciekawiło mnie to.

no to może ona będzie pościć, albo nie, tylko się chwali, albo żartowała itp. skąd ktoś na forum ma wiedzieć co ma na myśli TWOJA znajoma?:D

zresztą jeśli pójdzie w środę na mszę to się dowie że i dlaczego należy pościć w ukryciu, więc nie wiem o co kaman.

Gość gość
Zapytałam czy ktoś kto przestrzega tradycji tłustego czwartku będzie potem przestrzegał postu? Nie o swoją znajomą, to napisałam później, że ona mi to powiedziała:"będę pościć".Swoją drogą, dlaczego mam jej nie wierzyć, w końcu jest bardzo religijna. W tym sensie, że uczestniczy w mszach, chodzi do spowiedzi itd. Czytajcie ze zrozumieniem, ok? Byłam tylko ciekawa opinii, ale widać mogłam napisać coś o seksie, aborcji lub innych idiotyzmach- wtedy byście chętnie podyskutowali.

Gość gość
Nigdy w poście nie jem słodkości zwyczajnie poszczę bo tak nakazuje Pismo.

aha, czyli do każdego indywidualnie sie pytałaś? no to ja nie przestrzegam dzisiejszej tradycji, nie lubię pączków:-P a Wielkiego Postu chyba raczej tak, uważam to za ważny okres w odnowie duchowej itd.

Gość gość
Ja nie przestrzegam żadnych postów, ale kocham święta komercyjne ;)

trzeba było pisać "kto z Was", bo nagle piszesz o katolikach, kotach, znajomych.. pogubić się można.

Gość gość
brokeninside87- skąd takie jazdy? hehe

Gość gość
Jestem fanem paczków,jem je codziennie!!!

Gość gość
Ja przestrzegam postu w tym sensie, że nie chodzę po dyskotekach, imprezach, staram się nie obżerać takimi rzeczami jak słodycze, mięsa, fast foody, dużo czytam Pisma Świętego. Z resztą tak jest w pięciu przykazaniach kościelnych napisane, prawda?

Gość gość
Obawiam się, że gdybyś dobrze dziś p******* to może by cię oświeciło koleś :classic_cool:

Gość gość
brokeninside87 jakas ty głupia i pusta łomatko :D

Gość gość
brokeninside87, tu autorka, rozumiem, że nie rozumiesz co mam na myśli, bo na początku nawet nie zrozumiałeś co ma tradycja tłustego czwartku do tradycji Wielkiego Postu.

o, a teraz autorzyna musi się dowartościować, bo nie potrafi wytłumaczyć, o co tak naprawdę jej chodzi:D