Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy młoda kobieta ma większe szanse na urodzenie zdrowego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Czy młode kobiety mają większe szanse na urodzenie zdrowego dziecka niż kobiety powyżej 25 roku życia??? Dlaczego starsze kobiety rodzą częściej chore dzieci???

Gość gość
ja miałam 22 lata jak urodziłam dziecko z rozszczepem kręgosłupa, a więc nie wiem jak to jest....

Gość gość
ale np, mój ginekolog na test pappa kieruje sam z siebie tylko kobiety po 30tce, młodsze tylko jesli same chcą. I na moim tescie pappa jedynym współczynnikiem zwiększającym ryzyko był wiek, inne parametry to ryzyko zmniejszyły do akceptowalnego poziomu. Dziecko zdrowe.

Gość gość
no i co w związku z tym, że Twój ginekolog tak robi? to jakiś wyznacznik?

Gość gość
Statystycznie im starsza tym większe szanse na choroby genetyczne, jednak reguly nie ma.

Gość gość
bezsens ja znam młode co maja chore a te po 35 roku urodziły zdrowe.

Gość gość
Jaki bezsens? Rozumiesz co oznacza "statystyka" to ze ty znasz przypadek młodej matki z chorym dzieckiem nie zmienia faktu ze więcej kobiet po 30-35r rodzi dzieci chore.

Gość gość
rośnie ryzyko urodzenia dziecka z z.Downa to na pewno

Gość gość
Ale o co wam chodzi????najpierw niech wam ktoś zrobi dziecko a potem sie martwicie głupie baby. Nawet nie wiadomo czy będzie wam dane byc w ciąży a już problemy robicie.

Gość gość
27.02.14 [zgłoś do usunięcia] gość no i co w związku z tym, że Twój ginekolog tak robi? to jakiś wyznacznik? Myślę, że postępuje tak kierując się pewną wiedzą - która jest troszkę większa niz przeciętnej kafeterianki. Ale wyznacznikiem jest raczej to, ze wiek - po 30tce - jest uznawany jako czynnik zwiększający ryzyko w samym założeniu tego testu.

Na pewno ma to wpływ. Szczególnie że z wiekiem rośnie ryzyko wystąpienia chorób genetycznych. Nie zapominaj jednak że na rozwój dziecka ma wpływ wiele innych czynników. Więc sam młody wiek nie jest gwarancją urodzenia zdrowego dziecka.

Gość anannnnnnnnnnnna
Ryzyko wystapienia pewnych chorob wiaze sie z wiekiem i dotyczy to zarowno kobiet po przekroczeniu pewnego wieku jak i za mlodych. Tak wiec dziala to w obie strony. Statystycznie najmniej dzieci chorych rodzi sie w przedziale wieku matki 20-30, co nie znaczy ze te ktore nie mieszcza sie w tym przedziale urodza dzieci chore. Pozatym planujac dziecko powinno sie brac pod uwage nie tylko dojzalosc biologiczna ale tez spoleczna, ktora jest rownie wazna i tutaj wiek znaczaco sie podnosi.

Gość gość
Co do dojrzałości społecznej to się nie zgodzę. Psychologia mówi o tym, że ciężej jest kobiecie po 30 rodzącej pierwsze dziecko przyjąć takie zmiany niż kobiecie między 20-25r.ż. Im człowiek starszy tym więcej nawyków, mniejsza zdolność do dostosowywania się do nowych warunków ;)

Gość gość
znajoma przed 30 urodzila dziecko z nieuleczalna wada genetyczna zespol edwardsa dziecko zaniedlugo umrze.....

Gość gość
To jest przecież oczywiste, że młoda ma większe szanse na urodzenie zdrowego dziecka..co Ty do szkoły nie chodziłaś ?

Gość gość
gość znajoma przed 30 urodzila dziecko z nieuleczalna wada genetyczna zespol edwardsa dziecko zaniedlugo umrze..... x przykre to... naprawde przykre. Też znam osobę przed 30, która miała taką samą sytuację. Nie zmienia to jednak faktu, że z wiekiem prawdopodobieństwo wystąpienia wad genetycznych rośnie i tego typu sytuacje, że młoda rodzi chore dziecko nie przeczą jednak regule.

Gość gość
moja siostra miała 21 lat jak urodziła dziecko z zespołem Edwardsa

Gość Justann
Tak, młode kobiety mają większe szanse na urodzenie zdrowego dziecka, bo z wiekiem zwiększa się ryzyko wystąpienia chorób genetycznych i to niezależnie od tego czy jest to pierwsza czy kolejna ciąża.

Gość gość
a moja sasiadka urodzila dziecko z downem w wieku 19 lat, 3 lata pozniej znowu urodzila dziecko z downem, to bylo jakies 7-8 lat temu. jak dla mnie dziwne, ze po pierwszym chorym dziecku nie zrobili jej badan przy drugiej ciazy. mojej mamy koleżanka ma 4 dzieci i najmlodsze urodzone ok 40-ki z zespolem downa.

Gość Gosciowa pankowa
Na biologii o tym sievuczylam. Po 30 a w zasadzie to po 35 rż jest wieksze ryzyko chorob genetycznych co nie oznacza ze 22 latka ueodzi zdrowe dziecko bo moze byc chore a 40 latka urodzi chore. Znam alkoholiczke ktora urodzila po 35rz dziecko fakt wczesniak ale nie widac golym okiem aby bylo na cos chore-wszedzie go pelno ale z tego co rozmawiam z mamami wczesniakow nawet wrodzinie oprocz mojego synka jest jeden dorosly facet wczesniak to te dzieci tak maja ze ich wszedzie pelno i trudno nadazyc :)

Gość gość
Ja pierwsze dziecko urodziłam zdrowe w wieku 21 lat,drugie w wieku 28 z wadą rączek i nóżek...więc coś w tym jest

Gość gość
Migotka czemu piszesz jako gość? :> I jeszcze pleciesz bzdury. Zasada jest- po 35r.z. jest większe prawdopodobieństwo wad genetycznych.

Gość gość
Statystycznie to idąc psem na spacer mamy po 3 nogi. Ja pierwszą ciążę przerwałam ze względu na wadę genetyczną. Byłam wtedy młoda. Potem życie mi się trochę posypało i sporo czasu minęło zanim je poskładałam.W każdym razie w kolejną ciążę zaszłam grubo po 30 i urodziłam zdrowe dziecko,a dwa lata później kolejne zdrowe. Różnie bywa.

Gość gość
ja pierwszą córkę urodziłam mając 19 lat zmarła przy porodzie (bezczaszkowiec) wada letalna, a w wieku 21 lat zdrową w pełni sprawną córeczke

Gość gość
Czyli, ja już nie mam szans na dzieci...

Gość gość
nie ma reguły. Znam przypadki wad genetycznych u młodych mam i tych starszych, znam przypadki, gdy kobiety ok 40 roku życia rodziły zdrowe dzieci. Nie wiadomo co się komu trafi.