Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy badanie usg 2D różni się od usg 3D i 4D pod względem wykrywania wad

Polecane posty

Gość gość

Czy badanie 2D różni się od badania 3D/4D pod względem wykrywania wad??? Robiąc badanie 3D/4D wady płodu są bardziej widoczne??? Jakie wady można wykryć???

Gość gość
moim zdaniem nie. Ważny jest tylko dobry, dokładny sprzęt i doświadczenie lekarza. Mój lekarz za każdym razem robił mi usg 2d i tam sprawdzał wszystkie narządy, wymiary, przepływy itd. Wszystko było bardzo dokładnie widoczne. Na tryb 3d przełączał na chwilę, żeby zobaczyć jak dziecko wygląda. Powiem szczerze, że to usg 2d było dokładniejsze jeśli chodzi o sprawdzanie czy wszystko ok. Byłam też na bad. prenatalnych i tam lekarz też głównie opierał się na usg 2d.

Gość gość
3 i 4D to tylko bajer.

Gość gość
Przecież 3/4 D to tylko filmik/zdjęcie. Wady lekarz wykrywa tylko na 2D

Gość gość
Jeżeli zależy ci na dobrym badaniu prenatalnym, to warto wykonać obok standardowego usg również echo płodu. To badanie jest dokładniejsze jeżeli chodzi o wykrywanie nieprawidłowości u płodu.

Gość gość
Ja miałam 2d w 13 tc a 4d w 23tc . pierwsze jest lepsze do wykrywania wad na tak wczesnym poziomie a drugie miałam robione żeby zobaczyć jak od ostatniego czasu się rozwijają organy i serce . różnica jest ale dokladnie nie powiem bo lekarzem nie jestem.