Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie o księgę wieczystą

Polecane posty

Gość gość

Może ktoś mi pomoże. Mam jedną księgę wieczystą na dwie działki: na jednej mieszkam a na drugiej jest ziemia. Wkrótce mam się zgodzić na wpisanie służebności , ponieważ na działce z ziemią PKP Energetyka ma umieścić kable w ziemi 15 Kw ( teraz stoją słupy). Czy powinnam założyć odrębną księgę wieczystą na tą działkę? W przyszłości mam zamiar ją sprzedać.

Gość gość
Nie trzeba rozdzielać, ale rozdzielenie bedzie dla Ciebie korzystne. Po pierwsze dlatego, żeby służebność była tylko na jednej działce, a nie całej nieruchomości. Po drugie dlatego, że jeśli chcesz tę działkę kiedyś sprzedać to i tak trzeba będzie założyć nowe kw (choć wtedy załatwi to notariusz, a koszty pokryje kupujący).

Gość gość
Obecnie nie wpiszą ci służebności tylko na jedną działkę, lecz na wszystkie z tym samym numerem kw. To oznacza, ze energetyka będzie miala duże pole do popisu.

Gość gość
Dziękuję za szybką odpowiedź. W przyszłości nie wykluczam także sprzedaży domu, w którym mieszkam. Czy wpisana służebność może mieć wpływ na sprzedaż, mimo że każda działka ma odrębny nr i leży w pewnej odległości?

Gość gość
Ponawiam temat.

Gość gość
po pierwsze kable są na napięcie 15 kV (kilowoltów) a nie Kw :) po drugie masz prawo do wynagrodzenia za tę służebność przesyłu tnij org / nf78hne

Gość gość
to zawsze tak jest co w tym nowego ale kudziom to mozna nawet polepszyc jak sie chce : :) www.youtube.com/watch?v=hTVVMwrJ-rk