Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Steuer Niemcy

Polecane posty

Gość gość

Czy oplaca sie rozliczac z podatku jezeli jest sie na klasie podatkowej numer 1 i przez rok zarobilo sie nie za duzo... Czy mozliwy jest jakis zwrot czy wrecz przeciwnie mozna tez doplacac dla Finanzamt bo taka opcje tez slyszalam. Nie mam pojecia Jak to tutaj wyglada Bo jestem tylko rok czy to obowiazek rozliczyc sie. Prosze o pomoc Bo nie wiem czy warto sie w to bawic bo slyszalam ze z Finanzamt nie ma zartow. Z gory dziękuję

Gość gość
jak to oplaca ? chyba raczej to jest obowiazkowe :) steuerklasse 1 to najwyzsza zatem mozesz sie liczyc z tym ze doplacisz do interesu

Gość gość
No wlasnie Tak tez mi powiedziano i to nie jest obowiazek chcesz to sie rozliczasz nie to nie wazne jest tylko ze Jak raz to zrobisz to Co roku musisz bezwzgledu na wszystko wlasnie wyczytalam przed chwila to gdzies w necie

Gość gość
Jezeli jestes zatrudniony (nie selbstständig) to musisz rozliczyc podatek jezeli twoj zarobek brutto przekroczyl okreslona sume w roku, jezeli masz przyznane jakiekolwiek "Freibeträge" (np. "Kinderfreibetrag") lub przy kombinacji klasy podatkowej innej niz 4 - 4 (to dla pary gdy oboje pracuja). Przy klasie podatkowej 1 oplaca sie troche policzyc - za kilkanascie euro mozna kupic program, ktory pozwoli zorientowac sie czy mozna liczyc na zwrot jakies sumy. Zasada moei tez, ze jezeli ktos nie przepracowal calego roku, to zazwyczaj dostanie sie zwrot przynajmniej czesci podatku.

Gość gość
No ja nie przepracowalam calego roku to po 1. po 2 moje zarobki nie przekroczyly brutto tego progu 17000 na rok czy jakos tak. I po prostu jestem na 1 bez zadnych kombinacji.

Gość gość
Aa i nie mam nic przyznane

Gość gość
A ja Tak przy okazji z innej beczki bo wiedze ze zaczal sie topik o de wiec tak planuje wyjechac z Niemiec i czy orientuje sie ktos moze czy musze zalatwiac cos z ubezpieczeniem jakis Kündigung napisac czy po prostu ono automatycznie przepadnie po tym jak nie beda zadne skladki wplywaly dodam ze chodzi o AOK. W ogole jak ktos sie orientuje w tym wszystkim to Co musze pozamykac przed wyjazdem normalne ze sie wymeldowac, konto w banku itp czy jeszcze cos musze zrobic???

Gość gość
To radzilabym zlozyc rozliczenie podatkowe, bo okreslona suma rocznie jest wolna od podatku jako minimum socjalne na zycie. Pracodawca odciaga od twojego zarobku automatycznie okreslony procent podatku (miesiecznie) - moze sie zdarzyc, ze w calym roku nie zarobiles wiecej niz minimum socjalne na zycie, a wiec jest to "steuerfrei" i ten podatek dostaniesz z powrotem w ramach "Lohnsteuerjahresausgleich". W razie potrzeby mozesz bezplatnie poinformowac sie w samym "Finanzamt" -

Gość gość
Dzieki za Info gosciu 14:17

Gość gość
ja dostaje co roku na 1 - zarabiajac niewiele , nie mam tez zadnych dodatkow ani werbungkosten, w tamtym roku o ile sobie dobrze przypominam okolo 400 euro zwrotu.

Gość gość
Gosc 14:52 Ile czekalas na ten zwrot?

Gość gość
okolo 2, 3 miesiecy.- pamietaj ze sklada sie tylko do konca maja

Gość gość
to co otwierales musisz zamknac bo beda cie scigac a dlug bedzie rosl np. ubezpieka kundigung wyslij Bank osobiscie mieszkanie to u vermitera 3 miesieczne nie raz jest wypowiedzenie nie wiem co tam jeszcze miales

Gość gość
aaa zapomnialam prad abmelden

Gość gość
Akurat wszystko Co z mieszkaniem zwiazane to nie mam problemu Bo wynajmowalam pokoj po prostu. Chodzi mi tylko o takie ogolne podstawowe sprawy jak ubezpieczenie aaa i jeszcze jedno czy musze cos robic np z socjalversiecherung Renteversiecherung musze gdzies to zglaszac ze juz mnie wiecej nie bedzie w de itp?

Gość gość
Przy 1 klasie nie masz obowiązku, o ile nie miałaś np. Kurzarbeitgeldu. Ale zawsze warto. Program masz w internecie, poproś bardziej kumatą koleżankę, czasem możesz nawet sporo zyskać.