Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co było dla was największą zagadką podczas dzieciństwa

Polecane posty

Gość gość
Jak to jest byc druga osoba

Gość Darekk87
2014.03.01 -Jądra nie są pomiędzy nogami tylko z przodu,ani jedna ani druga noga ich nie dotyka.

Gość gość
Ja myślałam o czyms co już tu padło: jak to jest, ze wszechświat jest "od zawsze", ze jest nieskończony? A jak nawet miałby koniec to co jest za nim? BIAŁE tlo? A i jak to jest, ze JA to jestem Ja, a nie ktoś inny, jak jest być kimś innym i czemu nie mogę tego sobie na chwilkę sprawdzić xD do dziś mnie te pytania czasami dopadaja, ale wiem, ze tata na prawdę próbował to wszystko mi wytłumaczyć przystępnie :-)

Gość gość
gość 2014.03.01 a ja nie rozumiałam globusu, że są na większości powierzchni oceany, globus się kręci a woda nie spada w przestrzeń, ludzie nie spadają... do tej pory nie ogarniam hahaha X Poryczałam się jak to przeczytałam :-D w dzieciństwie miałam ten sam dylemat i teraz tez nie ogarniam :-D jeszcze jedno co mi spędzało sen z powiek, to skąd się wziął kosmos i Bóg? (po topiku widzę, że nie tylko mi hehe) Zadałam to pytanie katechetce, jak mnie przygotowała do komunii. Wywróciła oczami i odpowiedziała: ze Bóg zawsze był. ZAWSZE. I, że ja tego nie pojmę, bo jako człowiek jestem nauczona, że wszystko ma swój początek i koniec. Miała rację. Do dziś tego nie pojmuje ;-) Ps. Z pierwszej strony post o działce w środku ronda - mistrz! Turlałam się ze śmiechu :-D

Gość gość
gość 2014.03.01 a ja nie rozumiałam globusu, że są na większości powierzchni oceany, globus się kręci a woda nie spada w przestrzeń, ludzie nie spadają... do tej pory nie ogarniam hahaha X Poryczałam się jak to przeczytałam :-D w dzieciństwie miałam ten sam dylemat i teraz tez nie ogarniam :-D jeszcze jedno co mi spędzało sen z powiek, to skąd się wziął kosmos i Bóg? (po topiku widzę, że nie tylko mi hehe) Zadałam to pytanie katechetce, jak mnie przygotowała do komunii. Wywróciła oczami i odpowiedziała: ze Bóg zawsze był. ZAWSZE. I, że ja tego nie pojmę, bo jako człowiek jestem nauczona, że wszystko ma swój początek i koniec. Miała rację. Do dziś tego nie pojmuje ;-) Ps. Z pierwszej strony post o działce w środku ronda - mistrz! Turlałam się ze śmiechu :-D

Gość gość
Jak to jest być drugim człowiekiem do dziś się zastanawiam ;)

Gość gość
Zastanawiałam się z czego zrobiony jest plastik..... i właśnie z czego?

Gość gość
Jak to możliwe, że facet wsadza kobiecie penisa jak on przecież zwisa w dół. Erekcję zobaczyłam z jakieś podartej gazetki którą ktoś wywalił przez szybę samochodu.

Gość wifigdańsk
haha dobry temat:) ja kiedys myslalam (sama się z siebie smieje do dzis) ze jajko, ktore jest sprzedawane w sklepie spozywczym ze to jest taki sam produkt wyprodukowany przez czlowieka jak np mąka czy dzem. i tez myslalam, ze wszystkie ciocie to sa z naszej rodziny ( ciocia czyli kolezanka mamy nazywana ciocią) i się cieszyłam,ze mamy tyyyyle cioć:)

Gość gość
Jak to jest, że samolot taki kolos a unosi się w powietrzu jak ptak, no jak? :-P

Gość wifigdańsk
no wlasnie jak powstaje plasik?

Gość gość
Z różnych związków i substancji chemicznych

Gość gość
ja podobnie jak kilka osób tutaj: zastanawiałam się dlaczego nie dodrukują pieniędzy i nie rozdadzą wszystkim(do dziś nie pojmuję fenomenu pieniądza); jak to możliwe że wszechświat jest nieskończony i taki niewyobrażalnie ogromny i jakim cudem powstał i skąd się wziął Bóg, kóry go stworzył; jak to jest być inną osobą..... po za tym byłam pewna,że jak wychodziłam np. do miasta z mamą to skoro innych ludzi widzę zawsze pierwszy raz, to że wszyscy inni ludzie muszą wychodzić z domu tylko raz i jak to jest możliwe :-D wyobrażałam sobie,że koniec świata to jest taki ogromny mur a za nim pustka, biała przestrzeń....

Gość gość
Nie mogłam pojąć jak z plemnika i komórki jajowej powstaje człowiek, z kośćmi, narządami, oczami. Jak to się tworzy z takiego plemnika i jajka? To jest fenomen a nie jakiś tam plastik :-P

Gość gość
gość 2014.03.01 wyobrażąłam sobie panią zegarynkę jako panią siedzacą na taborecie i np obierająca ziemniaki na obiat i powtarzająca " 9.08 ,9.08 ....." super! ja tez sie zastanawiałam jak to jest byc w skórze drugiej osoby, wręcz fizycznie odczuwałam chęć wyjścia... jak to jest miec inny głos... na youtube można znaleźć filmy o tym jak sie robi plastik... ja do dziś niemogę zrozumiec skąd się wziął wielki wybuch i że przed nim nic nie było, to juz łatwiej sobie wyobrazić zagięcia czsoprzestrzeni i alternatywne rzeczywistości... i zawsze chciłam wiedziec jak to będzie jak wszechświat się znowu zacznie kurczyć - co będzie w tym punkcie odwrotu (to jeszcze na etapie popularności tej teorii)

Gość gość
nie rozumiałam po co ludzie zapier/dalają do szkoły i potem pracy, zamiast postawić sobie domek z czegoś i tworzyć jedzenie na własne potrzeby

Gość gość
może nie największą, ale czemu ludzie są dla siebie niemili i po co wywołują wojny skoro to jest straszne

Gość gość
"mama ze smiechem mnie uswiadomila, ze te zagadke mozna rozwiklac, zagladajac miedzy nogi dziecku, przezylam szok, wtedy nie wiedzialam, ze chlopcy maja siusiaki, na swoje usprawiedliwienie dodam, ze mialam ok. 4 lat i zadnych mlodocianych mezczyzn w rodzinie, zeby moc cos podejrzec np. przy przewijaniu). smiech.gif" U mnie własnie ostatnio kuzynki mojego synka - 3-letnie bliźniaczki dokonały wielkiego odkrycia kiedy zobaczyły że mój synek ma coś innego między nogami niż one. Bratowa im wytłumaczyła jak to sie nazywa i że wszyscy chłopcy tak mają. Przeżywały to jeszcze z miesiąc i przy kazdym spotkaniu "on ma siusiaka, ona ma siusiaka", szukały sytuacji w których można by go tam jeszcze raz podejrzeć. Bratowa mówiła że ma nadzieję że już im tak na zawsze nie zostanie.

Gość gość
"Jak to jest byc druga osoba " Mnie to po dziś dzień mocno zastanawia i chyba będzie zastanawiać do końca życia. Wielu ludzi zwyczajnie nie rozumiem np. ich temperamentu lub brak mi wiedzy którą mają inni, a do której ja nie mam dostępu i to mnie potrafi złościć.

Gość Darekk87
Nie mogłem pojąć dlaczego dziewczyny,do sikania mają kreskę(raz widziałem jak moja babcia poszła sikać i mnie to zdziwiło)a nie mają cewki moczowej do sikania,przecież na stojąco jest łatwiej niż się wypinać....

Gość gość
z tym wszechświatem, Bogiem i kosmosem oraz kulą ziemską to chyba każdy tak miał i ma

Gość gość
"wyobrażałam sobie,że koniec świata to jest taki ogromny mur a za nim pustka, biała przestrzeń.... " haha dobre, to nie, to ja sobie wyobrażałam że koniec świata to taki piękny zaułek ale dalej już sie nie idzie bo tam już nie ma ludzi albo że jest świat niczym taka wielka kopuła nad miastem jak w tym starym filmie z lat 80 schwarzeneggerem, a jak się dojdzie do granicy tej kopuły to za nią tak naprawdę jest dalej jakiś świat (no bo jak to tak żeby nie było nic) ale tam dalej już nikt nie przechodzi , bo tak się umówiono że tam jest koniec i kropka.

Gość gość
"po co wywołują wojny skoro to jest straszne " ja do dziś zadaję sobie to pytanie, a mam 35 lat

Gość gość
Zastanawiam się czy zmarli nie marzną w trumnie pod ziemią i czy ich dusze z góry mnie widzą co robię, czy mi pomagają w jakiś sposób?

Gość gość
I jeszcze zastanawiałam się jak to możliwe i skąd się wzięło, że tyle państw na ziemi i wszyscy mówią w innych językach. Skoro wzięliśmy się od Adama i Ewy, jak uczono na religii, to dlaczego nie mówimy w jednym języku? Od czego to się zaczęło? Do dziś tego nie wiem.

Gość gość
Aaa i dlaczego wyginięły dinozaury?

Gość gość
Jak jeden aktor występuje jednocześnie na dwóch kanałach :)

kwestie finansowe, skąd są pieniądze, czemu trzeba płacić podatki (do dziś nie do końca rozumiem:-p) jak, którędy ekspedientki się wydostają ze sklepu jak są że tak powiem za ladą - powaga:O zastanawiałam się zawsze, czemu np. owoce nie są jak w reklamie jak leciał program polityczny i nie rozumiałam jeszcze słowa koalicja :classic_cool: to identyfikowałam to ze słowem kolacja:O myślałam, że kofeina = kokaina:O

Gość gość
a o wieży Babel czytałaś w Biblii ? mnie zawsze zastanawiało jak to jest jak człowiek się skaleczy i leci krew i że tej krwi nie zabraknie...każde dziecko się tego boi dziś mam 41 lat i zastanawiam się jak to jest gdy nie ma już rodziców, gdy nie ma już żadnych krewnych, jak to jest żyć na świecie zupełnie samemu, po co i dla kogo, co czuje taki stary samotny człowiek ...tego boję się najbardziej: samotności, że nie będzie już nikt kto mnie kocha

Gość gość
Dlaczego moi rodzice piją a innych nie? I jeszcze prawie spadlam z krzesla, gdy dowiedzialam sie ze krowy i kury nie dają mleka i jajek tak po prostu, tylko trzeba je najpierw zaplodnic.